Untitled design - 2020-05-20T144831.051

Isteri selalunya nak menang kalau ada perkara yang dia rasa tidak puas hari. Kadang-kadang isteri fikir apa yang dia cakap semuanya betul. Untungnya, bila suami malas nak melayan akan di’iya’kan saja. Sebab tak mahu bergaduh atau bermasam muka.

Walau bagaimanapun, ada jugak pasangan berkahwin dengan isteri yang suka mengongkong. Ingatkan lelaki saja. Inilah yang dikatakan isteri dominan. Dominan dalam semua perkara.

Perkongsian Rubiatul Addawiyah dalam membincangkan tentang perkara ini.

Tafsiran queen control ini membawa kepada seorang isteri yang mempunyai sifat dominan melebihi tampuk pimpinan keluarga iaitu suami.

Segala keputusan dia nak buat.

Dia mahu berkuasa ke atas semua perkara dan situasi sehingga terlupa dia ada suami untuk dia taati dan tundukkan egonya.
Perkahwinan adalah satu medan penyatuan kasih dua orang insan berbeza jantina, budaya pembesaran dan corak pemikiran.
Mereka bukan hanya menjadi penyeri hidup kepada satu sama lain, bahkan perkahwinan itu merupakan amanah yang akan dipertanggungjawabkan satu hari nanti.

Punca Penceraian
Mengikut statistik pendaftaran perceraian Mahkamah Syariah melalui laman web www.data.gov.my, ia menunjukkan trend peningkatan kes perceraian dari tahun 2013 hingga ke 2017.

Tiga sebab utama dicatat sebagai punca kepada kes perceraian ini.
1.Faktor kewangan
2.Gangguan pihak ketiga
3.Penderaan fizikal dan mental

Isteri Dominan

Mungkinkah memiliki pasangan dominan merupakan salah satu faktor penderaan mental? Ia boleh berlaku jika tidak dikawal dan diurus selia dengan baik oleh ketua keluarga.

Memperoleh isteri yang dominan dari segala segi, suami perlu bijak main peranan sebagai ketua keluarga.

Surah An-Nisa' ayat 34 yang bermaksud:

IKLAN
“Kaum lelaki adalah pemimpin bagi kaum wanita kerana Allah telah melebihkan sebahagian mereka (kaum lelaki) atas sebahagian kaum yang lain (kaum wanita) dan kerana mereka (lelaki) telah menafkahkan sebahagian daripada harta mereka.”

Cuaca sesebuah rumah tangga, ianya didominasi oleh isteri. Fitrah isteri dianugerahkan kelebihan emosi. Namun cuaca si isteri pula adalah bergantung kepada apa yang ditentukan oleh suami.

Maka di sini, wujud satu peranan yang perlu sama-sama ambil faham dan peduli bahawa perkahwinan itu bukan lagi sebatas kau-kau dan aku-aku. Ia memerlukan kerjasama kedua pihak. Suami itu pemimpin di dalam keluarga, isteri sebagai tulang belakang kepada suami.

Bagaimana mengenali isteri queen control ini? Ada beberapa cara kita nak kenal bagaimana isteri bersifat dominan ini.
1.Bersikap bahawa dia sahaja yang betul.
2.Ambil alih tugas utama suami.
3.Suka kawal keadaan.
4.Suka mengarah tak tentu hala.
5.Tidak mahu dengar pendapat orang.

Tempoh Bertunang
Sebelum berkahwin, adanya tempoh bertenang bernama bertunang. Pada saat ini, kita digalakkan mengenali bakal pasangan kita. Namun awas, patuhi batas syariat kerana kalian masih belum halal. Sebaiknya, kenal melalui keluarganya, seperti makan bersama kedua buah keluarga.

Libatkan ahli keluarga dalam perkara ini. Mata orang lama dengan mata orang sedang bercinta tidak sama. Telinga orang lama tidak sama dengan telinga kita yang sedang berkasihan ini.

Jika sudah berumah tangga, masih belum terlambat untuk para suami memperbaiki dan mengawal keadaan isteri bersifat dominan seperti ini. Berikut beberapa cara yang boleh diusahakan suami bagi menyelamatkan perkahwinan yang disayangi.

1.Ice breaking – selami perasaan dan pandangan masa hadapan masing-masing dengan tenang, sambil bersembang. Peruntukkan masa khas untuk kalian bersama mengenang kembali manifesto cinta kalian.

2.Ambil hati pasangan – hati wanita, sifatnya lembut. Jika ditangani dengan lembut, pasti hasilnya akan kita nikmati satu hari nanti. Batu yang keras pun akan lekuk andai dititis air berhari-hari.

IKLAN

3.Memberi – teruskan memberi dengan penuh kesabaran. InsyaAllah, hatinya bakal lembut, seterusnya bakal menundukkan egonya agar patuh kepada suami, selaku pemimpin yang lembut dan sabar.

4.Orang tengah – boleh menggunakan orang tengah yang dipercayai dan dihormati untuk menegur isteri bersifat dominan ini.

5.Wujudkan perbincangan secara dua hala secara kerap. Fahami perbezaan dan raikan cara berfikir dalam mengurus situasi.

6.Sentuh pasangan dengan kasih sayang dan keikhlasan. InsyaAllah keikhlasan itu akan dirasai pasangan.

7.Solat jemaah dan makan bersama – kerana kesibukan, kita abaikan dua perkara rohani ini. Penghormatan dan keperibadian anda sebagai suami akan perlahan-lahan diakui oleh wanita bersifat dominan ini.

8.Libatkan dua perkara ini dalam setiap tindak tanduk kita:
a.Terima kasih
b.Minta maaf

Petikan kata-kata Bonda Nor di dalam naskhahnya berjudul Isteri Dominan, ‘tanpa perlu menjadi raja, engkau juga mampu memegang tampuk kuasa'.
Begitulah.

Di dalam memenangi sesuatu, kita perlu korbankan sesuatu.

IKLAN

Jika ada pilihan dengan mengambil hati kekasih hati, mengapa perlu kita tegakkan kuasa dominan kita?

Seni memenangi hati ini bukan sehari dua saya belajar. Ia memakan masa sepanjang usia perkahwinan kita.

Lain situasi, lain caranya.

Tak perlu menang selalu.

Cukup kita tahu apa yang perlu dibuat untuk kedamaian dan kerukunan perkahwinan kita. Seiring dengan panduan mengikut syariah.

Belajarlah dari setiap sisi ujian yang terhidang dalam perkahwinan ini.

Buka mata, besarkan jiwa.

Perkahwinan merupakan satu daripada episod kehidupan kita.

Nikmati, rai, dan hargai setiap episod tersebut.

MW: Terimalah pasangan seadanya, sebab dialah yang melengkapi apa yang kurang dan apa kelebihan pada diri masing-masing.

Sumber: Rubiatul Addawiyah

Lubuk konten tentang inspirasi, rumah tangga dan macam-macam lagi,
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI