Suka ‘shopping’ atau membeli belah cukup sinonim dengan golongan wanita dan para isteri. Namun, pastikan ukur baju dibadan sendiri. Berbelanja biarlah ikut keperluan dan kemampuan diri.Berpada-padalah dan janganlah membazir mengikut nafsu ‘bershopping’ sehingga tahap membebankan kemampuan suami.

Tertekan Isteri Terlalu Boros

Gara-gara penangan ‘jualan harga runtuh’ pada 11.11 yang berlangsung baru-baru ini, seorang suami mahu membunuh diri kerana isteri membelanjakan lebih dari RMB300,000 yuan (RM177,559) membeli-belah beg tangan berjenama, minyak wangi mahal, pakaian dan banyak lagi secara dalam talian.

Kejadian yang berlaku di Luzhou, wilayah Sichuan selepas Wang, 29, begitu tertekan kerana isterinya Zhan terlalu boros berbelanja besar membeli pelbagai barangan.Zhan, 29, tertarik dengan diskaun hebat yang ditawarkan peniaga pada jualan harga runtuh 11.11.

Pasangan itu dilaporkan bertengkar sebelum Wang ke bumbung sebuah apartmen 33 tingkat dan mahu terjun dari bangunan itu.

IKLAN

Suami Mahu Terjun Bangunan

Menurut China Press, polis menerima satu laporan mengenai seorang lelaki mahu terjun dari tingkat 33 bangunan jam 10 malam.Pasukan penyelamat berjaya memujuk dan menenangkan lelaki itu dalam tempoh 30 minit kerana dia terlalu beremosi sebelum menyelamatkannya dari terus terjun bangunan.

Hasil siasatan juga mendapati, Wang hanya menerima bayaran gaji beberapa ribu sebulan sebagai Jurujual. Lelaki terlalu emosi kerana tidak mampu bayar hutang selepas isterinya baru sahaja menambah jumlah hutang semasa promosi ‘sale 11.11’.

IKLAN
Wang, yang berjaya dipujuk dan ditenangkan oleh anggota polis.

Isteri Ketagih ‘Shopping Online’

Dia berkata, perkara itu bukan kali pertama kerana tahun lalu isterinya juga pernah berbuat sedemikian.Si isteri telah membelanjakan lebih daripada 200,000 yuan (RM118,374) dalam talian membeli beg mewah, minyak wangi dan pakaian menggunakan kad kredit atau pinjaman bank. Si suami telah membayar segala kos perbelanjaan itu.

IKLAN

Malah si isteri telah berjanji untuk mengawal perbelanjaan namun ia hanya tinggal janji.Kata Wang, dia sendirian mencari nafkah selepas isterinya berhenti bekerja kerana perlu menjaga anak mereka.Ketagihan wanita itu membeli-belah bertambah teruk setelah berhenti kerja selepas melahirkan anak pada tahun lalu.

MW: Macam-macam hal penangan sale 11.11 baru-baru ini. Pesanan buat wanita dan isteri yang gemar bershopping, berpada-padalah mengawal nafsu bershopping, jangan sampai terjerat sehingga berhutang. Beli ikut keperluan dan bukannya kehendak sehingga tahap membebankan suami. Beli guna duit sendiri, lain ceritanya.

Sumber: Sinar Harian