Insentif RM500 ibu bersalin, apa jadi bila Parlimen sudah bubar sebelum belanjawan 2023 diluluskan? Jumaat lalu, ramai ibu-ibu dari penerima Bantuan Keluarga Malaysia mampu mengukir senyuman bila mana bakal menerima bayaran tunai one off sebanyak RM500 bila melahirkan anak.

Menteri Kewangan, Tengku Datuk Seri Zafrul Tengku Abdul Aziz berkata, insentif ini bagi meningkatkan kadar kelahiran dan dalam masa yang sama mengurangkan masalah kanak-kanak bantut, di bawah inisiatif Cahaya Mata Keluarga Malaysia. Peruntukkan sebanyak RM150 juta disediakan untuk one off ini.

Pengumuman bajet tersebut mendapat perhatian ramai kerana disifatkan sebagai belanjawan paling besar dalam sejarah dengan peruntukan sebanyak RM372.3 bilion oleh kerajaan.

Insentif  RM500 Ibu Bersalin, Apa Jadi Bila Parlimen Sudah Bubar Sebelum Belanjawan 2023 Diluluskan?
Pengumuman bajet oleh Menteri Kewangan mendapat perhatian ramai kerana disifatkan sebagai belanjawan paling besar dalam sejarah dengan peruntukan sebanyak RM372.3 bilion oleh kerajaan.

Namun Isnin, berikutnya Perdana Menteri, Datuk Seri Ismail Sabri dalam pengumuman khas memaklumkan parlimen dibubarkan bagi memberi laluan kepada pilihan raya ke-15 dalam masa terdekat.

Insentif  RM500 Ibu Bersalin, Apa Jadi Bila Parlimen Sudah Bubar Sebelum Belanjawan 2023 Diluluskan?
Pengumuman pembubaran Parlimen oleh Perdana Menteri dilakukan semalam

Apa jadi kepada semua “janji manis”dalam Belanjawan 2023 tersebut kerana ia masih belum sempat dibahaskan di Parlimen sedangkan Parlimen sudah dibubarkan dalam situasi yang dianggap tidak kena pada masa kerana negara berdepan banjir. Bahkan ada negeri-negeri sudah dilanda banjir dan penduduk dipindahkan.

Follow kami di Facebook , Website , Instagram, YouTube , Twitter , Telegram MW dan TikTok Mingguan Wanita untuk mendapatkan info, berita terkini serta artikel-artikel menarik.

BACA ARTIKEL MENARIK DI SINI :Mudah Bersalin Bukan Sebab Dosa Diampunkan Suami, Dr Imelda Sekolahkan Pakcik Bawang

“Langsung Tak Dapat Melihat, Mendukung Anak Dilahirkan” Isteri KOMA Selepas Bersalin Anak Ketiga!

IKLAN

Bahagianya Opah Dapat Cucu, Siapkan Serunding Halia Untuk Anak Berpantang Bersalin

Memetik Sinar Harian mengenai persoalan budget “tergantung”ini, pada Jumaat, Ahli Parlimen Pulai, Datuk Seri Salahuddin Ayub turut yakin bahawa Bajet 2023 tidak akan dibahaskan pada sidang Dewan Rakyat pada minggu hadapan.

Salahuddin yang juga Timbalan Presiden Amanah menyifatkan bajet tersebut sekadar untuk ‘menyedapkan’ hati dan hawa telinga rakyat.

Ujarnya, pembentangan belanjawan itu tidak bermakna sekiranya Parlimen dibubarkan. Dan ternyata ianya benar terjadi kerana belanjawan 2023 itu terus tergantung hingga kini.
Bermakna semua yang dijanjikan “hanya sekadar atas kertas”buat masa ini kerana tiada pihak meluluskannya lagi.

Dalam pada itu, Pensyarah Kanan Sekolah Perniagaan dan Ekonomi Universiti Putra Malaysia (UPM), Dr Muhammad Daaniyall Abd Rahman pada Jumaat berkata, kerajaan perlu memastikan peruntukan yang disalurkan dalam Bajet 2023 dapat dipercepatkan supaya ekonomi negara lebih bersedia untuk menghadapi kemungkinan kemelesetan ekonomi global pada 2023.

IKLAN

Menurutnya, kepantasan agihan peruntukan terutama melibatkan bantuan kepada rakyat dan perniagaan itu sangat penting bagi melindungi ekonomi negara daripada krisis tersebut.

Apa yang pasti, biarpun banyak manfaat ditawarkan oleh rakyat melalui Bajet 2023, namun sudah tentu belanjawan yang baru dibentangkan ini akan menimbul pelbagai reaksi daripada pelbagai pihak berkepentingan khususnya daripada parti politik.

Tuntasnya, politik perlu diketepikan terlebih dahulu, sebaliknya fokus pada agenda untuk rakyat serta masa depan negara dalam mendepani krisis cabaran ekonomi getir pada tahun depan.

JEANS BURUK JANGAN BUANG, SERTAI KELAS JAHITAN KAMI. BUAT TOTE & SHOPPING BEG

IKLAN

Insentif  RM500 Ibu Bersalin, Apa Jadi Bila Parlimen Sudah Bubar Sebelum Belanjawan 2023 Diluluskan?Klik link untuk daftar: https://toko.ideaktiv.com/product/kelas-jahitan-kreatif/

Tak pernah pegang mesin, tak bermakna mak-mak tak pandai menjahit. Pelajari kaedah dan teknik jahitan mudah dalam kelas satu hari sahaja.

Dalam masa beberapa jam, walaupun beginner anda mampu menyiapkan satu tote bag daripada jeans terpakai dan nasi lemak recyclable bag.

Projek 1: Denim Tote Bag
Jom tukar jeans yang tak muat dipakai menjadi tote bag. Teknik yang dipelajari bermula daripada cara memotong kain, membuat ukuran kain, menjahit lurus, jahit tangkai beg, cara cantuman sehinggalah siap sebiji beg.

Projek 2: Shopping Bag
Beg beli belah berbentuk nasi lemak! Beg kitar semula ini bukan saja menjimatkan ruang, malah dapat melindungi alam sekitar kerana kurangnya penggunaan beg plastik. Teknik yang bakal dipelajari adalah cara jahitan melengkung, jahitan lurus, cara mengukur saiz beg dan cara membuat lipatan.

Jangan ketinggalan sertai Kelas Jahitan Kreatif Denim Tote Bag & Shoping Bag di SewingWorld, One City Subang Jaya pada 15 Oktober 2022 bermula 930 pagi hingga 5.30 petang. Yuran RM60 sahaja.

#kelasjahitankreatif
#sewingworldgallery