Ini Respons Timbalan Menteri Pendidikan, Bila KJ Usul Latih Cikgu Pra Sekolah Kesan Pelajar ‘Development Delay’

Dalam Dewan Rakyat yang bersidang pagi tadi YB Khairy Jamaluddin (KJ) ada mengusulkan cadangan agar guru pra sekolah dilatih untuk melakukan screening bagi mengesan pelajar yang mempunyai ‘development delay’

Kongsi beliau dalam facebooknya, “Pagi tadi saya mengusulkan cadangan di Dewan Rakyat supaya guru-guru pra sekolah dilatih untuk membuat screening bagi mengesan development delay (autisme, ADHD, dyslexia, dan lain-lain) yang boleh dirujuk ke pakar untuk diagnosis dan intervensi seterusnya. Ramai kanak-kanak tidak menerima diagnosis sehingga terlewat.”

 

Ini Respons Timbalan Menteri Pendidikan, Bila KJ Usul Latih Cikgu Pra Sekolah Kesan Pelajar ‘Development Delay’
Pix sekadar hiasan / Kredit foto : Sinar Harian

Screening Ini Cumalah Langkah Pertama

Ulas beliau selanjutnya, “Screening boleh dibuat dengan mudah dengan menggunakan senarai checklist yang diberi oleh pakar. Screening hanya langkah pertama sebelum dirujuk kepada doktor pakar untuk diagnosis sebenar.”

Dan apa yang disampaikan oleh Ahli Parlimen Rembau itu mendapat respons yang positif daripada Timbalan Menteri Pendidikan, Teo Nie Ching yang juga Ahli Parlimen Kulai. Yang mana usul ini dilihat sebagai satu cadangan yang baik untuk diketengahkan di bawah kementeriannya.

IKLAN

Terima kasih Timbalan Menteri kerana sedia menerima cadangan ini untuk dikaji pelaksanaannya. Saya harap guru-guru taska di bawah Kementerian dan agensi lain seperti KEMAS dan Jabatan Perpaduan juga boleh dilatih bagi tujuan ini.”

Mak Ayah Perlu Kesan Masalah Anak Lebih Awal

Walaupun, secara khususnya ibu bapa lah yang seharusnya mengesan dengan lebih awal anak-anak mereka sama ada mereka ini mempunyai masalah development delay atau sebaliknya. Namun, tidak semua ibu bapa dapat mengesan kepelikan sikap anak mereka.

Ada sesetengahnya terlepas pandang sehingga anak memasuki alam persekolahan. Pastinya, cadangan ini bukan semata-mata mahu membebankan lagi tugasan guru, namun ianya memberi kemahiran baru yang lebih baik kepada guru-guru pra sekolah.

IKLAN

Klik Sini : Untuk Lihat Tanda-tanda Anak Austime Seperti Yang Didedahkan Ayah Ini

Klik Sini : Untuk Kesan Anak Speech Delay

IKLAN

Klik Sini : Ujian Kromosom Sahkan Anak Sindrom Down

Klik Sini : Anak Didiagnos ADHD

Klik Sini : Anak-anak & Ayah Alami Disleksia, Berjaya Hidup Mereka

Sumber/Foto : Facebook Khairy Jamaluddin, says.com, JohorPress

Lubuk konten tentang inspirasi, rumah tangga dan macam-macam lagi,
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI