pokok fiddle fig leaves

Kalau minat dengan pokok fiddle fig leaves atau lebih glamour dengan panggilan pokok ketapang, mak-mak kena tahu cara yang betul untuk belainya.

Pokok ikea ni tetap hot selalu, setiap post di media sosial mesti orang tanya cara penjagaan pokok ni. Jadi kali ini Puan Mier Hasan nak kongsikan lagi ilmu. Semoga pokok-pokok kita kekal sihat dan semakin gemuk.

1) Pokok ni perlukan sunlight juga ya. Jadi mana yang nak letak indoor make sure ada sedikit pencahayaan macam balcony, tepi tangkap, tepi sliding. klo boleh bwk ler kluar pokok tu skali skala biar release tension pokok tu dok tempat gelap.

IKLAN

2) Seeloknya buka polibag dan tanam dalam pasu lain. Tambah tanah biar pokok tu boleh bernafas. Macam mana pokok nak besar kalau rumah dia kecil.

3) Siram ikut kead tempat. Kalau indoor seminggu skali pun dah cukup. Kalau tempat panas sehari sekali.

4) Seminggu sekali bagi la baja. Biar dia makan. Baja organik paling sesuai. Boleh juga cari baja kopi, kat nursery ada juai. Kalau baja organik boleh letak seminggu sekali. Kalau baja kimia 2 minggu sekali ya.

5) Last but not least, sembang-sembang la dengan pokok ini. Tip menanam pokok mak saya ni, pokok kan benda hidup.

Cukup setakat ini imu cetek yang saya nak kongsi dengan geng minat pokok hijau berdasarkan pengalaman tanam 3 pokok fiddle fig leaves ni.