Ini 25 Menu Berpantang Mudah Masak, Untuk Rujukan Mak-mak 30-an Lepas Bersalin

Satu hal yang jadi masalah untuk bakal mak usia 30-an ini adalah mencari menu berpantang atau lauk pauk berpantang sepanjang 44 hari memulihkan diri.

Mak-mak yang pertama kali bersalin, mereka pasti akan melalui emosi sebegini, ‘asyik lauk yang sama je. Mana nak dapat zat.. mana nak keluar susu ibu.’ Haa.. jangan nak nafikan, pasti akan ada kata-kata sebegini kan waktu mak-mak berpantang kali pertama.

Mereka rasa lemas dengan lauk berpantang yang sangat plain, ‘zuhud’ dan sama saja hampir setiap hari. Sebenarnya ada saja menu berpantang yang sihat dan berkhasiat. Cuma mak-mak perlulah kreatif mengolahnya agar tak mencampurkan makanan sejuk atau gatal yang boleh menyebabkan bentan.

Dalam grup masakan terkenal, Puan Nor Sofiah Hussin berkongsi menu berpantang yang dinikmatiknya sepanjang lebih 2 minggu lepas melahirkan. Yang mana, mak-mak berpantang pun boleh mencubanya.

Siapa kata lauk dalam pantang tak best. Sedap tu. Siap menambah lagi. Saja nak share menu dan resepi masa saya berpantang lepas 2 minggu lebih bersalin. Siapa nak share silakan. Nanti bila berpantang balik, boleh tengok balik.”

25 Menu Berpantang Wajib Cuba

 

Ini 25 Menu Berpantang Mudah Masak, Untuk Rujukan Mak-mak 30-an Lepas Bersalin

Siakap stim

Ikan
Bawang putih – hiris
Bawang merah – hiris
Halia – hiris
Serai – hiris
Lada hitam
Air limau nipis (bagi yang tak tahan boleh tukar dengan air asam jawa)
Daun ketumbar (dalam gambar guna daun bawang je sebab tak ada stok)
Garam
Gula

Cara masak:

1. Letak semua bahan atas ikan

2. Kukus ikan sehingga masak

 

Ini 25 Menu Berpantang Mudah Masak, Untuk Rujukan Mak-mak 30-an Lepas Bersalin

Ikan bakar berempah

Ikan
bawang putih -tumbuk
Bawang merah – tumbuk
Halia – tumbuk
Kunyit – tumbuk /serbuk kunyit
Serbuk kari
Garam
Lada hitam

Cara masak:

1. Lumurkan semua bahan pada ikan

2. Bakar ikan sehingga masak.

 

Ini 25 Menu Berpantang Mudah Masak, Untuk Rujukan Mak-mak 30-an Lepas Bersalin

Sup ikan

Ikan (merah/jenahak/tenggiri/siakap) – lumur ikan dengan garam,goreng dan ketepikan.
* tak goreng pun boleh..(pilihan masing-masing)

Bawang putih – kisar
Bawang merah – kisar
Halia – kisar
Sup bunjut ikan
Air
Sayur (lobak,bunga kobis)
Lada hitam
Daun sup

Cara masak:

1. Masukkan bahan kisar, air dan sup bunjut ikan ke dalam periuk

2. Masukkan sayur lobak & bunga kobis

3. Bila sayur dah hampir lembut, masukkan ikan

4. Last sekali masukkan garam dan lada hitam. Bila kuah dah mendidih boleh tutup api. Siap

5. Taburkan daun sup sebelum hidang

 

Ini 25 Menu Berpantang Mudah Masak, Untuk Rujukan Mak-mak 30-an Lepas Bersalin

Ikan Bilis Berkunyit

Ikan bilis
Bawang putih
Bawang merah
Halia
Kunyit
Lada hitam
Air asam jawa

Cara masak:

1. Tumbuk semua bahan kecuali air asam jawa

2. Masukkan bahan tumbuk tadi dalam periuk, masukkan air asam. Masak hingga mendidih.

 

Ini 25 Menu Berpantang Mudah Masak, Untuk Rujukan Mak-mak 30-an Lepas Bersalin

Kari ikan (tanpa santan)

Ikan
Bawang putih
Bawang merah
Halia
Halba campur
Daun kari
Air asam jawa
Kari ikan
Tomato
Air

Cara masak:

1. Tumis bawang putih, bawang merah, halia, halba campur dengan sedikit minyak.

2. Masukkan tomato dan daun kari, masak sehingga layu.

3. Masukkan kari ikan. Masak sehingga pecah minyak.

4. Masukkan air, ikan dan air asam jawa.

5. Bila ikan dah masak, masukkan garam tunggu sehingga mendidih. Siap.

 

Ini 25 Menu Berpantang Mudah Masak, Untuk Rujukan Mak-mak 30-an Lepas Bersalin

Serunding Halia

Halia
Lada hitam
Garam
Ikan bilis – goreng
Bawang putih – goreng

Cara masak:

1. Sagat halia dan perah/tapis airnya

2. Goreng halia yang disagat tadi dengan api sederhana sehingga garing. Dah siap goreng, toskan minyak.

3. Campurkan halia goreng, ikan bilis goreng, bawang putih goreng, garam dan lada hitam.

4. Gaul sebati dan simpan dalam bekas.

 

Ini 25 Menu Berpantang Mudah Masak, Untuk Rujukan Mak-mak 30-an Lepas Bersalin

Ayam Bakar Berempah

Ayam
Bawang putih – tumbuk
Bawang merah – tumbuk
Halia – tumbuk
Kunyit – tumbuk
Serai – tumbuk
Lengkuas – tumbuk
Serbuk kari
Lada hitam
Garam
Gula / madu

Cara masak:

1. Gaul semua bahan bersama ayam. Perap sekejap.

2. Bakar sehingga ayam masak.

 

Ini 25 Menu Berpantang Mudah Masak, Untuk Rujukan Mak-mak 30-an Lepas Bersalin

Singgang Ikan

Ikan
Bawang putih – kisar
Bawang merah – kisar
Halia – kisar
Kunyit – kisar
Serai -dititik
Air
Sedikit air asam jawa
Lada hitam
Garam

Cara masak:

1. Masukkan semua bahan dalam periuk.

2. Masak sehingga ikan masak. Siap.

 

Ini 25 Menu Berpantang Mudah Masak, Untuk Rujukan Mak-mak 30-an Lepas Bersalin

Air Asam Lada Hitam

Bawang putih
Bawang merah
Lada hitam
Air asam jawa
Garam
Gula
Air suam

Cara masak:

1. Tumbuk bawang putih, bawang merah dan lada hitam.

2. Kemudian campurkan bahan tumbuk tadi dengan asam jawa dan sedikit air suam.

3. Masukkan garam dan gula. Gaul sebati. Siap.

 

Ini 25 Menu Berpantang Mudah Masak, Untuk Rujukan Mak-mak 30-an Lepas Bersalin

Daging Goreng Kunyit

Daging
Kunyit
Bawang putih
Bawang merah
Garam
Lada hitam
Air

Cara masak:

1. Perap daging dengan kunyit, garam dan lada hitam lebih kurang 10 minit, ketepikan.

2. Masukkan daging tadi ke dalam kuali, masukkan sedikit air. Masak sehingga air daging kering dan daging empuk.

3. Kemudian masukkan bawang putih dan bawang merah. Gaul sebati. Siap.

 

Ini 25 Menu Berpantang Mudah Masak, Untuk Rujukan Mak-mak 30-an Lepas Bersalin

Ayam Ungkep Lada Hitam

Ayam
Bawang putih – kisar
Bawang merah – kisar
Halia – kisar
Kunyit – kisar
Ketumbar – kisar
Jintan – kisar
Serai – ketuk
Lada hitam
Air asam jawa

Cara masak:

1. Tumiskan bahan kisar dengan sedikit minyak hingga naik bau.

2. Masukkan serai yang diketuk, tumis hingga garing.

3. Kemudian masukkan ayam dan air (ikut nak kuah banyak mana)

4. Tutup kuali dan biarkan ayam masak.

5. Bila ayam dah masak, masukkan garam, asam jawa dan lada hitam. Gaul sebati. Siap.

** Kalau tak nak tumis. Masukkan semua bahan dalam kuali. Tutup kuali, masak sehingga ayam empuk.

 

Ini 25 Menu Berpantang Mudah Masak, Untuk Rujukan Mak-mak 30-an Lepas Bersalin

Ikan Masak Asam

Ikan goreng
Bawang putih – hiris
Bawang merah – hiris
Halia – hiris
Air asam jawa
Lada hitam

Cara masak:

1. Tumis bahan hiris dengan sedikit minyak sehingga naik bau.

2. Masukkan air asam jawa dan lada hitam.

3. Masukkan garam dan sedikit gula.

 

Ini 25 Menu Berpantang Mudah Masak, Untuk Rujukan Mak-mak 30-an Lepas Bersalin

Khailan Ikan Masin

Ikan masin
Khailan
Bawang putih
Bawang merah
Garam
Sedikit gula
Sedikit air

Cara masak:

1. Goreng ikan masin dan hancurkan.

2. Kemudian masukkan bawang putih dan bawang merah, tumis hingga layu.

3. Masukkan sedikit air, kemudian masukkan khailan.

4. Masukkan garam dan sedikit gula. Siap.

5. Last sekali, masukkan ikan goreng. Masak sehingga mendidih. Siap.

**Kalau tak nak goreng & tumis renehkan semua bahan dalam kuali sehingga ikan masak.

 

Ini 25 Menu Berpantang Mudah Masak, Untuk Rujukan Mak-mak 30-an Lepas Bersalin

Sup Ayam

Ayam
Bawang putih
Bawang merah
Halia
Rempah sup
Lobak
Bunga kobis
Air
Daun sup

Cara masak:

1. Tumis bawang putih, bawang merah, halia dan rempah sup dengan sedikit minyak.

2. Masukkan air dan ayam.

3. Bila ayam dah hampir masak masukkan lobak dan bunga kobis.

4. Bila sayur dah lembut, masukkan garam. Siap.

**Kalau tak nak tumis, masukkan semua bahan kecuali daun sup. Renehkan sehingga ayam masak. Taburkan daun sup sebelum hidang.

 

Ini 25 Menu Berpantang Mudah Masak, Untuk Rujukan Mak-mak 30-an Lepas Bersalin

Ikan Bakar Kosong Dan Sup Sayur

 

Ini 25 Menu Berpantang Mudah Masak, Untuk Rujukan Mak-mak 30-an Lepas Bersalin

Ayam Masak Lada Hitam

Ayam
Bawang putih – hiris
Bawang merah – hiris
Halia -hiris
Sos lada hitam
Sedikit sos tiram ( tak nak pun tak apa)
Lada hitam
Air

Cara masak:

1. Tumis bawang putih, bawang merah, halia dengan sedikit minyak.

2. Masukkan sos lada hitam, sos tiram dan air ( ikut banyak mana nak kuah )

3. Kemudian masukkan ayam. Masak sehingga ayam masak.

4. Selepas itu, masukkan garam, gula dan lada hitam. Siap.

**Kalau tak nak tumis masukkan semua bahan dalam periuk dan masak sehingga ayam masak.

 

Ini 25 Menu Berpantang Mudah Masak, Untuk Rujukan Mak-mak 30-an Lepas Bersalin

Sup Ikan Dan Sawi Goreng

 

Ini 25 Menu Berpantang Mudah Masak, Untuk Rujukan Mak-mak 30-an Lepas Bersalin

Ayam Masak Halia

Ayam
Halia – hiris
Bawang putih – hiris
Bawang merah – hiris
Sedikit sos tiram
Air
Tepung jagung – untuk pekatkan kuah (optional)
Lada hitam
Garam
Lobak merah (optional)
Daun bawang (optional)

Cara masak:

1. Tumiskan bawang putih, bawang merah & halia dengan sedikit minyak.

2. Bila dah naik bau, masukkan ayam.

3. Masukkan sos tiram, garam dan air. Masak sehingga mendidih.

4. Masukkan lada hitam, lobak dan tepung jagung yang dibancuh dengan sedikit air.

5. Bila kuah dah jadi sedikit pekat. Tutup api dan masukkan daun bawang. Siap.

**Kalau tak nak tumis, masukkan semua bahan kecuali tepung jagung. Renehkan sehingga ayam masak. Bila ayam dah masak, masukkan tepung jagung yang dibancuh, gaul sehingga kuah sedikit pekat. Siap.

 

Ini 25 Menu Berpantang Mudah Masak, Untuk Rujukan Mak-mak 30-an Lepas Bersalin

Sup Sawi Bertauhu

Sawi
Bawang putih
Bawang merah
Ikan bilis tumbuk
Air
Garam
Tauhu

Cara masak:

1. Masukkan semua bahan dalam periuk kecuali sawi.

2. Bila air dah mendidih, masukkan sawi. Tutup api dan siap.

 

Ini 25 Menu Berpantang Mudah Masak, Untuk Rujukan Mak-mak 30-an Lepas Bersalin

Singgang Ayam Ala Kelantan

Ayam
Bawang putih – tumbuk
Bawang merah – tumbuk
Halia – tumbuk
Lengkuas – tumbuk
Ketumbar – tumbuk
Serai – dititik
Lada hitam
Asam jawa /asam keping
Air
Daun kunyit (optional)

Cara masak:

1. Masukkan semua bahan dalam periuk. Masak sehingga mendidih.

2. Bila dah mendidih, masukkan garam dan daun kunyit. Tutup api dan siap.

 

Ini 25 Menu Berpantang Mudah Masak, Untuk Rujukan Mak-mak 30-an Lepas Bersalin

Sup Brokoli Bertauhu

Brokoli
Bawang putih
Bawang merah
Ikan bilis tumbuk
Air
Garam
Tauhu

Cara masak:

1. Masukkan semua bahan dalam periuk kecuali brokoli.

2. Bila air dah mendidih. Masukkan brokoli, tutup api dan siap.

 

Ini 25 Menu Berpantang Mudah Masak, Untuk Rujukan Mak-mak 30-an Lepas Bersalin

Daging Masak Lada Hitam

Daging rebus
Bawang putih – hiris
Bawang merah – hiris
Halia – hiris
Sos lada hitam
Sedikit sos tiram ( tak nak pun tak apa )
Lada hitam
Air

Cara masak:

1. Tumis bawang putih, bawang merah, halia dengan sedikit minyak.

2. Masukkan sos lada hitam, sos tiram dan air ( ikut banyak mana nak kuah )

3. Kemudian masukkan daging.

5. Masukkan garam, gula dan lada hitam. Siap

**Kalau tak nak tumis masukkan semua bahan dalam periuk dan masak sehingga mendidih.

 

Ini 25 Menu Berpantang Mudah Masak, Untuk Rujukan Mak-mak 30-an Lepas Bersalin

Sup sawi

Sawi
Lobak
Bawang putih
Bawang merah
Serbuk ikan bilis (ikan bilis sangai dikisar)
Air
Garam

Cara masak:

1. Masukkan air, bawang putih, bawang merah, serbuk ikan bilis dan lobak.

2. Bila lobak dah agak lembut. Masukkan sawi dan garam. Bila sawi dah layu tutup api. Siap.

 

Ini 25 Menu Berpantang Mudah Masak, Untuk Rujukan Mak-mak 30-an Lepas Bersalin

Oren Sunkist

 

Ini 25 Menu Berpantang Mudah Masak, Untuk Rujukan Mak-mak 30-an Lepas Bersalin

Epal Merah

Sumber/Foto : Nor Sofiah Hussin

 

Ada Sebab Kena Pantang MAKAN Lepas Bersalin, Ini Kesan Bila Mak-mak 30-an Main Langgar

Jangan Lupa Komen

komen