Iman Solat Tarawih Remaja 13 Tahun, Dibacakan Ayat Suci Al-Quran Sejak Dalam Kandungan

Remaja 13 tahun ini menjadi imam solat sunat tarawih di Masjid An-Nur Kampung Melayu Subang. Mengimamkan puluhan jemaah yang rata-rata lebih berusia dari dirinya.

Kelunakan dan kemerduan bacaan ayat suci Al-Quran ketika mengimamkan solat sunat tarawih itulah yang menyentuh hati ramai netizen.

Inilah antara didikan ibu bapa yang membentuk karakter anak remaja 13 tahun bernama Muhammad Faris Farhan Mohd Jais ini.

 

Iman Solat Tarawih Remaja 13 Tahun, Dibacakan Ayat Suci Al-Quran Sejak Dalam Kandungan

 

Cara Didikan Ibu Ayah Sejak Dalam Kandungan

1. Remaja ini merupakan anak sulung kepada pasangan Mohd Fauzi Mohd Jais, 46 dan Norziyana Yahaya, 39.

IKLAN

2. Sejak dari dalam kandungan, Muhammad Faris sudah dibacakan ayat suci Al-Quran.

3. Ketika usianya 4 tahun, ibu dan ayah telah menghantarnya mengaji dengan mempelajari hukum tajwid.

4. Seawal usia 10 tahun, anak ini sudah menunjukkan minat dengan memasuki nasyid. Ketika usianya, 11 tahun, dia mula menyertai pertandingan tilawah peringkat sekolah.

5. Ibu dan ayahnya tak pernah memaksa anaknya. Disebabkan minat anak, mereka ambil keputusan hantar anak ke sekolah tahfiz di Maahad Tahfiz Darul Hikmah Denai Alam untuk belajar dengan lebih mendalam.

6. Sebagaimana remaja lain, Muhammad Faris juga melakukan riadah dengan bermain futsal dan gemar bermain permainan di telefon bimbit.

IKLAN

7. Sebelum ini, Muhammad Faris menjadi bilal di masjid menggantikan datuk saudaranya. Dia juga pernah 2 kali mengimamkan solat Isyak di masjid pada tahun ini.

8. Muhammad Faris menanam cita-cita mahu menjadi imam di Masjidil Haram di Makkah.

Link video Muhammad Faris mengimamkan solat sunat tarawih di masjid.

 

IKLAN

Iman Solat Tarawih Remaja 13 Tahun, Dibacakan Ayat Suci Al-Quran Sejak Dalam Kandungan

 

Keputusan Pilih Imam Solat Sunat Tarawih, Remaja 13 Tahun..

√  Menurut imam di masjid yang juga mudir, Abdullah al-Hakim Zainon, Muhammad Faris merupakan pelajar pertama diberi peluang menjadi imam di masjid sejak maahad tahfiz dibuka empat bulan lalu.

√  Remaja ini cepat belajar, miliki sebutan dan kelunakan suara serta asas yang kukuh. Anak muridnya ini uga tidak gementar, gemuruh malah bacaannya begitu cemerlang.

√  Tiada masalah lantikan imam pada usia muda. Kerana syarat utama mestilah seseorang yang telah mumayyiz, mengetahui bacaan dalam solat dan mampu membacanya dengan baik.

Sumber/Foto : Harian Metro, Utusan Online

Lubuk konten tentang inspirasi, rumah tangga dan macam-macam lagi,
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI