menyusukan anak

Bukan semua ibu dapat rezeki menyusukan anak secara semula jadi iaitu susu badan yang kita tahu banyak zat dan kelebihan pada si comel. Kadang ada yang dapat bagi susu badan tetapi nampak anak macam tak kenyang. Eh, susu tak cukup ke?

Haaa… sebab itulah mak-mak patut ambil tahu dulu ilmu menyusukan anak daripada Puan Hairin Anisa Tajuddin kalau tak nak sampai salah anggap yang akhirnya terpaksa campur susu formula sebab takut anak tak cukup susu.

Saya memahami setiap ibu yang BF & yang tak dapat breastfeeding anak means bagi anak FM. Kedua-duanya tidak perlu kita condemn tapi kita bagi ilmu yang jelas.

Dua hari ni saya dapat 2 kes.

1) Baby umur sebulan menyusu ibu tapi mixed dgn FM sbb ibu rasa susu tak cukup. Baby datang sebab batuk berkahak teruk & saya refer ke hospital for investigation untuk Pertusis.

Alasannya bagi FM sebab baby macam tak kenyang menyusu ibu dan baby kerap terjaga menangis slps disusukan (mak ingat baby dah kenyang).

From history, baby memang tak dibedung drpd awal, maka anak yg ada INVOLUNTARY MOVEMENT (pergerakan otot yg tidak terkawal oleh otak / tanpa disedari) selalu “limbs shaking/kaki tangan bergetar” (macam dalam video bawah) bila diletakkan ke bawah setelah tertidur dipangkuan. Then, mak anggap baby masih tak cukup susu maka di berikan susu FM.

As usual baby memang ada sucking reflex (refleks hisapan iaitu sejenis primitive reflex) yg semestinya akan buat baby sucking apa sahaja hatta kayu or jari yg dimasukkan dalam mulut baby….Jadi baby minum hingga terlebih kenyang.

Baby yg ada GER (Gastroesophageal Reflux : injap esofagus bawah yg lembik) menyebabkan baby mudah muntah / menjeluak & baby boleh dapat aspiration pneumonia (radang paru2 akibat tersedak susu dlm paru2).

Sebenarnya…

Jadi kesimpulannya ibu ini tidak faham yg babynya telah kenyang dgn susu ibu maka diberikan FM disebabkan dia tidak faham babynya cuma kerap terkejut akibat tidak dibedung semasa tidur.

Selalunya baby akan lena dipangkuan ibu sbb tangan kakinya dipeluk… tapi bila diletakkan, bayi yg belum betul2 lena akan mudah terkejut & menangis semula. Inilah perkara-perkara yang selalu buat IBU SALAH ANGGAP BABY MASIH LAPAR DGN SUSU IBU.

Jadi… ini masalah kurang ilmu bukan masalah kurang susu.

2) Ada ibu datang bawa baby umur 2 bulan yg babynya ada masalah colic tapi mak dah tak nak bg susu ibu, sbb dia kata susu cair.

Dia cuma pump susu keluar sbb anak dia memang struggle utk BF…susah nak sustained latching & kerap terlepas…

Saya check breast ibu dan cuba perah guna tangan, tapi susunya memancut keluar tapi susu fore milk (susu awal)…memang agak cair tapi setelah memerah dlm 3- 5 min, susu yg pekat keluar (hind milk/susu akhir yg pekat). Saya check baby memang ada lidah pendek sbb ada tali bawah lidah (tongue tie mcm video bawah ni) type 2, restricted pattern (gerakan lidah terhad).

So saya pun explained kat ibu yg anak dia failed to latch on bukan sebab susu cair, tapi disebabkan oleh tongue tie atau bawah lidah ada tali.

Saya terus buat frenotomy (pembedahan kecil utk putuskan tali bawah lidah) dan anak boleh menghisap susu ibu semula dengan teknik craddle & postioning (pegangan bayi & posisi) yg betul… harap-harap ibu ni tak salah faham dgn susunya cair lagi selepas saya ceritakan bahawa susunya yg the best sbb bg antibodi.

Ini bukan masalah susu cair tapi masalah kecuaian para doktor & nurse utk check properly semasa baby lahir utk lihat ada tongue tie ke tidak.

Kes lain yang saya nak share:

3) Saya pernah dapat kes ibu menyusukan anak sepenuhnya tapi anak kerap jatuh sakit, macam kerap selesema, batuk sebab tonsilitis & bronchiolitis, tapi belum pernah tahap masuk ward guna oxygen supply.

Ibu pernah berkira-kira untuk bagi baby FM sbb dia pernah kata anaknya tak sesuai dgn susunya.

Saya aje yang tekankan bahawa kalau dia start bagi FM, anaknya akan mudah kena jangkitan kuman yg sangat serius.

Memang kita harap susu ibu anak tak akan jatuh sakit… but that is NONSENSE (karut). Mana ada method prevention dalam dunia yg 100% akan protect baby… ini yang make sense.

Susu ibu akan bekalkan antibody yang ibu ada means ibu pernah expose dgn kuman-kuman tertentu. Tapi ada kuman-kuman yg ibu tak pernah expose, means no antibody production towards that yet;

Malangnya baby dah terdedah kepada kuman tersebut terlebih dahulu sebelum ibunya, mungkin sebab bercampur gaul dengan kanak-kanak lain di taska or abangk kakak bawak balik daripada sekolah… jadi susu ibunya belum ada antibody tersebut, maka baby tu jatuh sakitlah.

Namun sakit macam mana pun, ada hikmahnya sebab ia akan trained askar-askar pertahanan dalam tubuh bayi utk berlawan dgn kuman2 tu. Namun ibu tetap kena susukan sbb dalam susu ibu ada banyak protein2 protective lain yg bantu sistem pertahanan baby agar lebih kuat berlawan.

Anak Jatuh Sakit

Kesimpulannya, jangan terus salahkan baby susu ibu pun selalu jatuh sakit. Saya rasa belum pernah saya jumpa manusia yg tak pernah sakit. Ada yang bangga anak bg FM tak pernah sakit selama setahun… tapi akhirnya datang dgn jangkitan kuman yang teruk pada umur 18 bulan… sampai kena bg oksigen support dan lain-lain.

Bila kita baca statistik, jangkitan kuman yang teruk-teruk selalu berlaku kepada kanak-kanak yang minum FM berbanding bayi yang diberikan susu ibu. Bayi yang diberi susu ibu juga boleh sakit sebab dia tu manusia biasa bukan kebal.

Yang penting jika ibu-ibu yg failed BF, kena belajar daripada kesilapan dan cari punca kenapa masalah BF berlaku tanpa cepat-cepat sangat nak bagi FM. Hanya jika betul-betul ada masalah production yg sangat kurang atas apa reason sahaja, dan TELAH BERUSAHA SEDAYA UPAYA tapi tetap gagal, terimalah dgn redha kerana itu dah memang bahagian rezeki baby.

Ada Masalah Yang Berbeza

Ibu yang berjaya BF baby pun janganlah menjatuhkan hukuman kpd ibu-ibu yang tak menyusukan anaknya dgn susu ibu sepenuhnya sbg IBU YG GAGAL or bersalah. Mereka gagal kerana kurang ilmu dan pengalaman dan tidak dapat guidance yang betul. Sebab setiap orang punya background dan support yang tak sama, punya masalah yang berbeza-beza, punya kekuatan mental & motivasi yang berlainan.

Ibu yg berjaya menyusukan anak sepenuhnya dengan susu ibu berusaha bagi bantuan dan ilmu yang BETUL kepada ibu-ibu yang perlukan bantuan. Ada cara lain iaitu dapatkan susu ibu susuan sebagai ganti susu formula.

Sebab itu saya wujudkan satu platform BCNP utk para kaunselor yang terdiri daripada ibu yang berjaya menyusukan anak untuk bagi bantuan kepada ibu-ibu yang menghadapi pelbagai cabaran.

Nota:

Shaking limbs *involuntary movement* yang buat baby rasa takut & feel not safe…crying… bila ibu bedung baby, kalau baby terkejut pun at least ada halangan drpd tangan kaki bergetar seperti ini… baby tidur lebih lena. Namun bedung ni selalu disalah anggap, ia tidak perlu dipakai 24 jam, bukalah bedungnya dan sarung tangan kakinya bila baby bangun untuk biasakan bayi bermain-main & bergerak lepas bebas sebagai stimulation kepada ototnya.

Wassalam.