Tak semua mak tahu tentang masalah G6PD yang dihadapi oleh anak terutamanya selepas melahirkan anak. Biasanya, doktor akan beritahu mak-mak selepas bersalin tentang jenis darah anak. Agak terkejut bila doktor mengatakan anak ada G6PD dan ini adalah masalah seumur hidup yang perlu dilalui oleh anak yang menghidap masalah ini.

Mungkin ia juga dianggap keturunan dan ada mak yang tahu tentang masalah G6PD ini sebabnya anak kakak yang ada masalah yang sama. Sejauh mana keturunan itu tidak pasti. Cuma yang paling mak-mak risau tentang pantang larang yang perlu dilalui oleh anak G6PD ini.

Sesetengah mak-mak pula tidak tahu apa yang patut dilakukan dan n larang apa yang patut dielakkan. Antara makanan yang paling patut dielakkan adalah kacang parang. Malah, sesetengah mak mengatakan semua jenis kacang tidak boleh diambil.

Bagi mak-mak yang ada anak G6PD memang sudah tahu pantang larangnya dan tidak kurang juga confuse dengan pantang larang yang patut dielakkan untuk penghidap G6PD, masalah seumur hidup anak.

Pengkongsian daripada Dr Salehuddin Sulaiman ini boleh membuka mata mak-mak tentang apa yang perlu tahu tentang anak G6PD ini.

Baca Artikel Menarik Lain Di Sini: Anak Demam, Pucat Dan Lesu, Mak-mak Jangan Ingat Itu Sakit Biasa

Mak Ayah Ambil Serius Bila Anak Mengadu Sakit Kaki. Dia Bukan Sakit Mengada-Ada

Info Lebih Menarik DI SINI

G6PD Deficiency, Masalah Seumur Hidup

G6PD ialah satu daripada enzim yang menjaga keutuhan dinding sel, daripada serangan pengoksidaan (oxidative damage).

Apa yang anda perlu tahu?

IKLAN

1. Majoriti penghidap G6PD deficiency adalah lelaki kerana baka yang menentukan penghasilan enzim ini terletak pada kromosom X. Orang perempuan boleh menghidap penyakit ini, tapi jarang (perempuan ada dua kromosom X).
2. Penghidap G6PD deficiency akan ada masalah ini seumur hidup. Tak ada rawatan untuk ‘memperbanyakkan’ enzim ini. Ini adalah penyakit genetik, so ia kekal sehingga akhir hayat.
3. Masalah berkaitan penyakit ini:

A. Jaundice (kekuningan) semasa bayi. Risiko untuk jaundice yang tinggi. Selalunya, kalau baby disahkan menghidap G6PD deficiency, akan dipantau sekurang-kurangnya 5 hari di dalam wad.

B. Risiko berlaku pecah darah merah yang teruk (hemolytic anemia) jika terdedah kepada bahan yang ‘terlarang’.

Senarai Bahan Terlarang

Apakah senarai bahan terlarang dalam G6PD deficiency ini?
1. Ubat gegat (naphtalena). Risiko berlaku hemolysis jika memakai pakaian yang ‘tercemar’ dengan ‘wap’ ubat gegat. Jadi, jangan beli langsung ubat gegat untuk menghalau lipas. Tapi, bukan bermakna anda boleh ternak lipas, tau!

2. Kacang parang/ fava bean.
This is where lots of confusion arise.
It is not any kacang. It is KACANG PARANG.

Bukan SEMUA jenis kacang.

G6PD deficiency dahulu dipanggil favism. Maknanya, hemolysis berlaku apabila orang yang menghidap masalah ini makan kacang parang/ fava bean.

IKLAN

Masalahnya, apabila pantang makan kacang parang ini dikiaskan dengan kacang yang lain.
Saya tahu, ada doktor lain yang memberi nasihat sedemikian. Saya, kurang ilmu dan pengalaman. Tapi setakat yang saya tahu, G6PD tidak dikaitkan dengan kacang lain.
Kalau sesiapa yang ada maklumat lain yang bercanggah dengan pemahaman saya, boleh kemukakan dalam ruangan komen. Dont worry, saya pun masih belajar.

‘Jadi doktor, boleh ke anak saya makan kacang tanah?’
Boleh
‘Kalau makan sate kuah kacang?’
Tak boleh, kalau kuah kacang tu dibuat menggunakan kacang parang.
‘Kalau makan parang?’
Tak berlaku pemecahan darah, tapi perut yang pecah.
‘Kalau makan kacang panjang yang dikerat pendek-pendek menggunakan parang?’
Boleh, tak ada masalah.
‘Kalau makan perut lembu?’
Jika lembu tu diberi makan kacang parang sejurus sebelum disembelih, ada risiko, sebab zat kacang parang maybe masih ada dalam perut lembu.
‘Kalau makan aiskrim kacang parang?’
Tak boleh
Oh ya, kacang parang ni kadang-kadang, dipanggil dengan nama yang lain.
Contoh:
Kacang kuda
Kacang itik
Broad bean
Bell bean
English dwarf bean
Haba bean
Silkworm bean
Pigeon bean

Pantang ini juga terpakai kepada ibu yang menyusukan anak yg berstatus G6PD deficiency.

3. Sesetengah ubat.
Ada senarai ubat yang tidak boleh digunakan oleh penghidap G6PD deficiency. Antaranya ialah ubat malaria, sesetengah antibiotik dan juga beberapa ubatan yang bermula dengan nama sulfa- seperti sulfamethoxazole dan sulfacetamide. (Kalau berkahwin dengan orang bernama Sulfa, tak ada masalah darah pecah)

Untuk selamat, jika anak sakit, bila bertemu doktor, please mention: Anak saya ada masalah G6PD. Insya Allah doktor akan aware dan akan beri ubat yang sesuai.

4. Jangkitan kuman
Ada sesetengah jangkitan kuman, contohnya influenza A, hepatitis dan salmonella, boleh menyebabkan berlaku hemolysis. Jadi, kalau anak anda tak sihat, be aware of this.

****** tambahan pantang ******

IKLAN

1. Methylene blue
Dalam bidang perubatan, ia digunakan untuk merawat methemoglobinemea, malaria dan juga pewarna semasa endoskop.

Orang awam pula menggunakan ubat biru ini dalam akuarium/ kolam untuk merawat ikan.

So, memang tak boleh digunakan kepada orang yang ada G6PD deficiency, atau bagi yang memelihara ikan peliharaan, kena make sure anak-anak tak menghidap masalah ini.

2. Ubat nyamuk lingkaran.
Ada sesetengah ubat nyamuk lingkaran yg boleh menyebabkan hemolysis. Memang ada kes yang dilaporkan terjadi hemolysis apabila terdedah kepada asap ubat nyamuk ini.

Kalau ubat nyamuk yang semburan, tak de masalah untuk digunakan. Tapi jangan sembur ke muka anak pula!

Tanda Darah Merah Pecah

Apakah tanda-tanda berlaku hemolysis?

Tanda paling kerap ditemui ialah

Pucat
Sakit belakang/ perut
Kencing berdarah/ warna gelap.
Kalau ada tanda-tanda ini, segera ke HOSPITAL. Tak perlu argue, bahawa anak anda tak terdedah kepada mana-mana bahan yang saya sebut sebelum ini. Just bawa anak anda ke HOSPITAL berdekatan sesegera mungkin.

MW: Mak-mak kena ambil tahu bila salah seorang anak hadapi G6PD, masalah seumur hidup ini. Hati-hati.

Sumber: Dr. Salehuddin Sulaiman

Lubuk konten tentang inspirasi, rumah tangga dan macam-macam lagi,
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI