sambal gesek ikan bilis

Bagi yang mengikuti laman instagram milik Sheila Rusly,46 pasti biasa melihat perkongsian air tangan oleh Penerbit JS Pictures ini yang rajin berkongsi resipi hasil masakan dilaman sosial tersebut untuk rujukan pengikut akaunnya.

Sheila Rusly diakui merupakan antara selebriti yang hebat memasak di dapur dan mempunyai program rancangan memasak sendiri seperti “Ketuk-Ketuk Ramadhan” yang telah 14 tahun menghiasi kaca tv.

Hampir 500 Ribu Tonton Video & Resipi Sambal Gesek Ikan Bilis Sedap Sheila Rusly Ini!

Antara perkongsian video resipi yang mendapat perhatian ramai adalah Sambal Gesek Ikan Bilis yang digesek menggunakan lesung daripada Indonesia.Perkongsian video tersebut mendapat tontonan hampir 500 ribu di laman Instagram isteri kepada Pengarah Jinggo ini.

Berikut perkongsian resipi Sambal Gesek Ikan Bilis oleh Sheila Rusly:

Bahan-Bahan:

Cili merah
Cilipadi
Bawang merah
Bawang putih
Belacan
Limau nipis
Maggi cukup rasa
Ikan bilis (goreng garing)

Cara Membuat:

1.Goreng dahulu semua bahan-bahan tersebut.

IKLAN

Hampir 500 Ribu Tonton Video & Resipi Sambal Gesek Ikan Bilis Sedap Sheila Rusly Ini!2.Gesekkan atau lumatkan cili padi, cili merah, belacan, bawang merah dan bawang putih terlebih dahulu.

Hampir 500 Ribu Tonton Video & Resipi Sambal Gesek Ikan Bilis Sedap Sheila Rusly Ini!3.Kemudian letak sedikit serbuk perasa dan perahkan limau nipis.

Hampir 500 Ribu Tonton Video & Resipi Sambal Gesek Ikan Bilis Sedap Sheila Rusly Ini!

IKLAN

4.Selepas itu letakkan pula ikan bilis yang telah digoreng tadi.

Hampir 500 Ribu Tonton Video & Resipi Sambal Gesek Ikan Bilis Sedap Sheila Rusly Ini!4.Gesekkan dan lumatkan sekali lagi sehingga sebati.

Hampir 500 Ribu Tonton Video & Resipi Sambal Gesek Ikan Bilis Sedap Sheila Rusly Ini!

IKLAN

Siap!

Selamat Mencuba!

Sambal gesek ni sedap dinikmati bersama ulam-ulaman segar, telur masin atau dimakan begitu sahaja pun dah boleh bertambah 2 pinggan nasi! Mak-mak kena cuba resipi ini nanti iya!

Sumber: Sheilarusly_jspictures