Guru Tersentuh Hati Mengajar Anak DSAI “Masih Kecil Merindukan Kasih Sayang, Ketika Itu Ayah Mereka Di Dalam Penjara!”

Allahu Akhbar sememangnya tersentuh hati mendengar luahan seorang guru yang pernah mengajar anak-anak Datuk Seri Anwar Ibrahim yang kini merupakan Perdana Menteri Ke-10.

Onak ranjau yang dilalui keluarga ini sememangnya penuh liku. Walaupun bukan sebahagian ahli keluarga namun bergelar seorang guru juga merupakan pengalaman berharga apatah lagi tatkala keluarga anak murid menghadapi masalah maha hebat.

Guru Tersentuh Hati Mengajar Anak DSAI

Guru berkenaan iaitu Syed Yusof Wafa atau lebih dikenali dengan nama Wafa yang juga seorang selebriti, wartawan dan pelukis terkenal berkongsi kisahnya sewaktu menjadi guru kepada anak-anak Datuk Seri Anwar Ibrahim ketika usia Wafa 23 tahun.

Malah menerusi perkongsian di Facebooknya, Wafa juga turut berkongsi lukisan anak kepada Anwar Ibrahim ketika itu masih kecil yang ternyata meninggalkan memori yang cukup sedih dan memilukan.

Bersemangat Belajar Walau Ayah Dalam Penjara

Menurut Wafa paling dia tersentuh hati apabila berpengalaman mengajar anak DSAI.

“Masih saya ingat di saat peristiwa Dato’ Seri Anwar ditahan dan dipenjarakan kami sebagai guru agak terkejut dan terpikir bagaimanakah nasib anak-anak beliau yang masih kecil dan bersekolah ketika itu. Paling sedih dan mengejutkan lagi ayah meraka ditahan dan dipenjarakan,”

Guru Tersentuh Hati Mengajar Anak DSAI “Masih Kecil Merindukan Kasih Sayang, Ketika Itu Ayah Mereka Di Dalam Penjara!”

“Terharunya anak-anak beliau masih kecil  merindukan kasih syg seorang ayah, ketika itu ayah mereka di dalam penjara! Akhirnya ayah anak2 ini seorang perdana menteri !

“Tahniah Utk PM Ke 10…..Saya Pernah Cerita Pengalaman Ketika Mengajar Anak Beliau….Begitu Anak2 Beliau Yang Masih Kecil  Merindukan Kasih Syg Seorang Ayah !!!…..Ketika Itu Beliau Di Dalam Penjara !!!…..Akhirnya Ayah Anak2 Ini Seorang Perdana Menteri !!!” luah Wafa ketika ditemubual sebentar tadi.

IKLAN

Guru Tersentuh Hati Mengajar Anak DSAI “Masih Kecil Merindukan Kasih Sayang, Ketika Itu Ayah Mereka Di Dalam Penjara!” Guru Tersentuh Hati Mengajar Anak DSAI “Masih Kecil Merindukan Kasih Sayang, Ketika Itu Ayah Mereka Di Dalam Penjara!” Guru Tersentuh Hati Mengajar Anak DSAI “Masih Kecil Merindukan Kasih Sayang, Ketika Itu Ayah Mereka Di Dalam Penjara!”

Luahan Syed Wafa;

“18 May 2016

“Assalammualaikum Semua…Entah Mengapa Setelah Sekian Lama Saya Terpanggil Untuk Bercerita Pengalaman Saya Sebagai Guru….

“Walaupun saya bukan lagi guru dan sempena hari guru baru-baru ini serta dgn ucapan yg tdk putus2 dari bekas anak murid saya…..terharu saya walaupun saya antara guru yg agak garang dan tegas!….dari situ tergerak hati saya utk menulis pengalaman ini…

“Guru bukanlah cita2 saya krn arwah ibu mahu saya jadi guru saya turutkan….setelah arwah ibu meninggal dunia saya berhenti dari tugas yg amat mulia ini krn bagi saya tugas ini tidak layak utk saya krn tangungjawabnya terlalu berat dan terlalu mulia utk mendidik dan membentuk anak bangsa mjd insan yg berguna utk agama,bangsa dan negara…..

IKLAN

“Pengalaman menjadi guru utk anak2 vip iaitu anak Perdana Menteri,Timbalan PM dan ramai lagi adalah pengalaman yg luar biasa….Paling menyentuh hati saya apabila pengalaman mengajar anak  Dato’ Seri Anwar Ibrahim……Masih saya ingat di saat peristiwa Dato’ Seri Anwar ditahan dan dipenjarakan kami sebagai guru agak terkejut dan terpikir bagaimanakah nasib anak2 beliau yg masih kecil dan bersekolah ketika itu….Paling sedih dan mengejutkan lagi ayah mrk ditahan dan dipenjarakan.

“Anak2 beliau tetap pergi ke sekolah seperti biasa walaupun dlm keadaan yg tertekan…Saya kagum dgn semangat anak2 beliau iaitu Nurul Nuha, Nurul Ilham ,Nurul Iman dan anak tunggal lelaki beliau Ehsan terus bersemangat utk belajar walaupun ayah tercinta di dlm penjara….sedangkan ketika itu mereka masih kecil dan bersekolah di sekolah yg sama dengan anak2 Tun Mahathir dan sebahagian anak menteri yg lain seolah2 tidak ada apa yg berlaku dan mrk masih berkawan spt biasa….

“Ketika saya mengajar Nurul Iman dan tidak silap saya ketika itu beliau darjah satu dan amat memerlukan kasih syg seorang ayah….dan dia memberi saya satu hasil lukisan kepada saya utk meluahkan perasan dia …air mata saya menits bila membaca tulisan beliau…antaranya….’ Suatu hari ayah saya di penjara,saya amat sedihkan dia….saya harap harap ayah saya akan keluar dari penjara…saya amat sayang ayah saya ‘….

“Dari situ saya lihat utk menjadi Ahli Politik terpaksa mengorbankan segala2nya…..Paling saya kagum Menteri2 begitu menghormati guru dan kami dianggab ibubapa kedua selepas di rumah dan diberi kelonggaran utk mendenda atau memarahi anak2 mrk asalkan ada batasnya…

“Buat Najwa Muhyiddin Yassin,bakat seni Nazwa cikgu sudah dapat lihat dari kecil lagi dan cikgu doakan semoga Najwa terus berjaya…buat bekas anak murid saya yg lain..tq di atas ucapan dan sesungguhnya ucapan itu buat cikgu terasa begitu disayangi dan dihargai.”

IKLAN

Baca Disini : Nurul Izzah Coret Perjuangan Bapa, Pernah Terseret Ke Penjara Dan Menunggu Sejak 1998 Sebelum Dilantik Perdana Menteri

“Agong Menitahkan Keperluan Menubuhkan Sebuah Kerajaan Perpaduan Inklusif Untuk Semua Kaum, Agama Dan Wilayah” Datuk Seri Anwar Ibrahim

Follow kami di TELEGRAM, INSTAGRAM, TIKTOK, FACEBOOK, TWITTER dan YOUTUBE Mingguan Wanita untuk dapatkan info dan artikel-artikel terkini serta menarik.

Sumber / Sumber Foto : Facebook Syed Wafa

RAHSIA CANTIK NASHA AZIZ

Fazura Pesan Wahai Wanita Sayangi & Hargailah Diri Anda! 

 

Lubuk konten tentang inspirasi, rumah tangga dan macam-macam lagi,
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI