Gigi masih dipenuhi darah, buaya besar baham kanak-kanak di Lahad Datu ditangkap. Insiden seorang kanak-kanak yang dibaham buaya di perairan Lahat Datu semalam dikhabarkan sudah ditangkap.

Dari post di fb Borneon Mania, buaya yang membaham kanak kanak Bajau Laut itu dan mencederakan ayahnya masih kelihatan darah melekat di giginya. Ini kerana dari video yang tular di rakam menyaksikan buaya ini mengigit badan kanak-kanak tersebut beberapa kali. Jelas kelihatan badannya sangat besar dan panjangnya melebihi kenderaan pacuan 4×4.

Gigi Masih Dipenuhi Darah, Buaya Besar Baham Kanak-Kanak Di Lahad Datu Ditangkap
Giginya masih dibasahi darah kerana mengigit kanak-kanak dari video yang tular semalam.

Selepas gambar buaya besar ini dipaparkan, dari satu video Tik Tok dikongsi oleh @umminaiim memaklumkan buaya besar ini sebenarnya sudah ada di perairan marin Lahad Datu sejak 2013 lagi dan dahulu badannya hanya sebesar batang pinang sahaja.

Tetapi tanpa disangka dengan badan yang besar, semalam buaya ini membaham kanak-kanak yang dipercayai terjun ke laut bersama bapa selepas terserempak dengan pihak berkuasa tempatan kerana didakwa memasuki kawasan berkenaan tanpa kebenaran. Biar apa pun kesalahan mereka tapi hal ini lebih kepada soal kemanusiaan.

Gigi Masih Dipenuhi Darah, Buaya Besar Baham Kanak-Kanak Di Lahad Datu Ditangkap
Bapa keturunan Bajau Laut ini alami kecederaan parah di kepala dan badan selepas berusaha menyelamatkan anaknya semalam
Gigi Masih Dipenuhi Darah, Buaya Besar Baham Kanak-Kanak Di Lahad Datu Ditangkap
Beginilah keadaannya badannya yang cedera selepas digigit buaya besar itu

Selepas menyaksikan buaya besar ini, rata-rata komen netizen mahu buaya-buaya yang banyak di perairan Sabah diburu dan ditangkap serta dibunuh. Ini kerana populasi buaya di negeri ini agak banyak.

IKLAN

Seekor buaya betina mampu bertelur 100 biji dalam masa 8 bulan dan jumlahnya pasti banyak pada masa akan datang. Tambahan pula kebanyakan rakyat mencari hasil di laut dan ini pastinya membahayakan nyawa mereka yang mencari rezeki di lautan.

BACA ARTIKEL MENARIK DI SINI :- Ritual Tradisi Bawa ‘Rezeki’ Datuk Bandar ‘Berkahwin’ Dengan Buaya!

Sanggup Tawar Gaji Istimewa, UPAH Jaga Buaya Peliharaan Usia 8 Tahun!

IKLAN

5 Hari Sebelum Kahwin Diserang Buaya, Tetap Teruskan Majlis Walaupun Tangan Kudung Sebelah

Dalam pada itu, cubaa bapa ini yang cuba melawan dalam usaha menyelamatkan anaknya sudah dihantar ke hospital dan mendapatkan rawatan. Tangisanna sudah cukup membuatkan ramai berasa sedih.

IKLAN

Dalam pada itu, dimaklumkan, Pusat Gerakan Operasi (PGO) Sabah yang menerima panggilan kecemasan mangsa dibaham buaya di alamat Markas Operasi Pasukan Gerakan Marin,Lahad Datu masih menjalankan bantuan mencari kanak-kanak tersebut.

Pasukan Bomba dan Penyelamat Lahad Datu sedang menjalankan operasi Search And Rescue (Surface) bersama agensi bantuan Polis Marin menggunakan bot di kawasan mangsa dilaporkan dibaham buaya.

Follow kami di Facebook , Website , Instagram, YouTube , Twitter , Telegram MW dan TikTok Mingguan Wanita untuk mendapatkan info, berita terkini serta artikel-artikel menarik.

Lubuk konten tentang inspirasi, rumah tangga dan macam-macam lagi,
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI