Baru-baru ini, Persatuan Bulan Sabit Merah Malaysia (PBSMM) telah memperkenalkan Geran Keluarga Tunggal dalam usaha membantu ketua isi rumah tunggal yang terkesan akibat pandemik Covid 19 dan perintah kawalan pergerakan (PKP) sebelum ini.

Seramai 51 ketua isi rumah tunggal telah berjaya menerima Geran Keluarga Tunggal untuk membantu menjana pendapatan melalui projek keusahawan sama ada memulakan perniagaan baru atau mengembangkan perniagaan sedia ada.

Geran Keluarga Tunggal PBSMM Bantu Ketua Isi Rumah Bina Perniagaan Sendiri

Ini adalah projek perintis bagi program bantuan kewangan yang ditawarkan oleh PBSMM bersama Shell Malaysia dengan memberikan sokongan dana RM150,000.

IKLAN

Geran Keluarga Tunggal Terima Lebih 100 Permohonan

Menurut Timbalan Setiausaha Agungnya, Datuk Danial Iskandar, lebih 100 permohonan telah diterima daripada peserta sejak April lalu namun hanya 51 peserta melibatkan ibu atau bapa tunggal yang berjaya melepasi tapisan untuk projek keusahawanan mereka.

“PBSMM akan membuat tapisan sebelum menentukan berapa keperluan, sama ada RM1,000 atau maksimum RM10,000 yang diperlukan mereka.

“Selepas menerima geran, mereka akan dipantau selama 6 bulan oleh wakil PBSM di seluruh negara dan diberi bimbingan Pendidikan serta ekonomi supaya projek keusahawanan mereka berjalan dengan baik,” katanya.

IKLAN

Geran Keluarga Tunggal PBSMM Bantu Ketua Isi Rumah Bina Perniagaan Sendiri

Dalam pada itu, beliau mengajak syarikat korporat lain untuk tampil bersama-sama membantu dan memberi sumbangan kepada PBSMM bagi mengisi dana bantuan terbabit.

IKLAN

Pada majlis pelancaran itu juga, Shell Malaysia memberikan sokongan dana RM150,000 diserahkan Ketua Negara Perhubungan Korporat Shell Malaysia, Cindy Lopez kepada Pengerusi Kebangsaan Persatuan Bulan Sabit Merah Malaysia yang juga Tunku Temenggong Kedah, Tan Sri Tunku Puteri Intan Safinaz Almarhum Sultan Abdul Halim Mu’adzam Shah.

Geran Keluarga Tunggal PBSMM Bantu Ketua Isi Rumah Bina Perniagaan Sendiri

Majlis penuh bermakna ini telah dilancarkan oleh Datuk Seri Rina Mohd Harun, Menteri Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat dengan menyerahkan ‘Geran Keluarga Tunggal’ kepada 51 peserta.

Lubuk konten tentang inspirasi, rumah tangga dan macam-macam lagi,
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI