Gambar sekadar hiasan.

“Di rumah Allah, pada malam ramadan & sedang solat, malaikat cabut nyawa.” Kematian yang dicemburui!

Begitulah kisah kematian yang dikongsikan Ustaz Pahrol Mohamad Juoi. Insan ini pergi selamanya ketika sedang solat dan allahyarham sempat menyebut Allah.

Allahuakbar, sesuangguhnya cara pemergiaannya sangat dicemburui oleh lain. Benarlah mati itu pasti, namun bagaimana caranya, tiada siapa pun tahu.

Di Rumah Allah

Sedang imam membaca surah pada rakaat pertama di solat Isyak malam ini, tiba-tiba kedengaran seorang rebah di belakang saya dengan bunyi yang agak kuat seiring suara, “Allah!”.

Usai solat, keadaan menjadi gempar bila ada ahli jemaah yang menyeru, “ada sesiapa doktor di sini… cepat-cepat.”

Baca Di Sini : Kematian ‘Dicemburui’, Ditemui Meninggal Dunia Ketika Sujud Solat Dhuha!

Pada Malam Ramadan & Sedang Solat

Beberapa orang menerpa ke tempat kejadian dan terus memberi pertolongan cemas. Saya dengan beberapa ahli jemaah di saf pertama terus berada di tempat masing-masing sambil mendoakan kebaikan buat ahli jemaah tersebut dan terus melapangkan ruang bagi proses pengudaraan yang baik.

Beliau tidak sedarkan diri. Tangan dan tubuhnya longlai sekali. Ketika doktor menekan dadanya berkali-kali untuk membantu proses bernafas, beliau terus lemah.

IKLAN

Malaikat Cabut Nyawa

Setelah tubuhnya yang tidak berdaya diusung ke belakang, doa tahlil serta solat Tarawih diteruskan. Usai solat Tarawih dengan diikuti solat witir, pengumuman dibuat yang mengatakan ahli jemaah telah pun meninggal dunia.

Saya terpegun. Sayu. Sedih. Begitu cepat dan tiba-tiba sekali Izrail menjemputnya pulang. Dan alangkah indahnya kematiannya… di rumah Allah, pada malam Ramadan yang barakah, sedang solat, serta sempat mengucapkan nama Allah. Cemburu!

Entah mengapa pada malam ini, saya tergerak untuk solat di Masjid Nur, Jalan Seri Pagi, Bandar Saujana Utama. Dan malam ini, isteri pula agak sihat untuk ditinggalkan seorang buat saya berjemaah di masjid.

Artikel Berkaitan: Kematian Yang Dicemburui, Warga Emas MENINGGAL Ketika Solat Isyak Berjemaah

Kematian Yang DiCemburui!

Tentunya insiden ini bukan kebetulan. Tetapi punya tujuan, buat diri saya dan sesiapa sahaja yang berada di masjid itu, di jauh dan dekat. Cukuplah mati itu sebagai peringatan. Mengingati mati ialah zikir yang senyap….

IKLAN

Ketika melihat sianak duduk menangis di samping jenazah, seorang wanita (mungkin isteri) yang terburu-buru datang sambil mengalirkan air mata…saya sayu. Kami sendu.

Dan kami mendoakan Allahyarham akan tersenyum meninggalkan dunia yang penuh fitnah ini menuju alam baqa yang penuh saadah. Insyallah. Amin.

Sebelum Peristiwa Itu…

Gambar di bawah, saya ambil hanya beberapa ketika sebelum peristiwa itu. Entah kenapa, hati saya tergerak untuk mengabadikan sesuatu. Tanpa saya jangka, malaikat Izrail sudahpun berada di muka pintu untuk mencabut nyawa sahabat tersebut…

“Di Rumah Allah, Pada Malam Ramadan & Sedang Solat, Malaikat Cabut Nyawa.” Kematian Yang DiCemburui!
Keadaan di masjid sebelum insiden itu berlaku (Kredit foto : Facebook Ustaz Pahrol Mohamad Juoi.

Innalilahi wa innailaihi rajiun. Semoga Allah mengasihani dan mengampuni rohnya. Amin.

IKLAN

Kematiannya yang indah…kita? Entah di mana? Entah bila? Bagaimana? Terus rahsia.
Tetapi pasti tiba!

(Untuk makluman beberapa ahli jemaah yang solat di sebelahnya telah terlebih dahulu membantunya dan memberhentikan solat mereka sebaik Allahyarham jatuh).

Mingguan Wanita : Daripada Allah kita datang, kepada-Nya kita kembali. Semoga Allah mengampunkan dosa-dosanya dan allahyarham ditempatkan di kalangan orang beriman. Al-Fatihah.

Sumber : Ustaz Pahrol Mohamad Juoi

Follow kami di :

Facebook : https://www.facebook.com/mingguanwanita
FB Grup Cerita Mak-mak Hari Ini : https://www.facebook.com/groups/ceritamakmak
Website: https://www.mingguanwanita.my/
Instagram : https://www.instagram.com/mingguanwanita/?hl=en
YouTube: https://www.youtube.com/c/MingguanWanitaOfficial/featured
Twitter: https://twitter.com/mingguanwanita?lang=en
Telegram MW: https://t.me/mingguanwanita

Lubuk konten tentang inspirasi, rumah tangga dan macam-macam lagi,
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI