Sesungguhnya balasan Allah itu pasti dan setiap yang berlaku pasti ada sebabnya.Apa yang dilakukan oleh kita pada mak ayah hari ini, tak mustahil dibalas ‘tunai’ oleh Allah pada masa akan datang.Maka, beringatlah. Luluhnya rasa hati mak ayah, apabila diabaikan dan dihalau oleh anak sendiri sehingga terpaksa menghuni rumah perlindungan orang tua.

12 Tahun Tinggal Rumah Orang Tua

Ketika rakan seusianya menyambut Ramadan dan Aidilfitri bersama ahli keluarga, berbeza dengan Abd. Ruahman Talib, 70, yang sudah 12 tahun meraikan lebaran di rumah perlindungan orang tua.Dia yang menetap di Rumah Sejahtera Batu Bertangkup di sini sejak Januari 2010, mengakui tetap merindui suasana berhari raya bersama insan tersayang.

Peredaran masa membuatkan bapa kepada dua anak itu kini sudah biasa menyambut hari raya dalam suasana serba sederhana di pusat perlindungan tersebut.

Abd. Ruahman berkata, hidupnya di pusat jagaan itu bermula selepas rumahnya di Kampung Belat Batu diambil Keretapi Tanah Melayu Berhad (KTMB) bagi projek pembinaan landasan kereta api berkembar.

Baca Lagi Di Sini: Yang Beraya Rumah Mentua, Jaga Adab Biar Tak Dicop Menantu Derhaka

Dihalau Anak Lelaki

Katanya yang mesra disapa sebagai Pak Man, selepas itu, dia menumpang di rumah anak lelakinya namun hanya dalam tempoh dua bulan sebelum dihalau keluar menyebabkan dia tidak ada arah tujuan sekitar 2010.

Jelasnya, selepas menempuh pelbagai dugaan dalam tempoh tersebut termasuk dirawat di hospital disebabkan masalah jantung, dia diselamatkan Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) yang membawanya ke Rumah Sejahtera Batu Bertangkup selepas mendapat tahu kisahnya melalui akhbar ketika itu.

Ibu Dihalau Bekas Isteri

“Saya menganggap kisah hidup saya ini umpama roda berputar kerana ibu saya juga pernah menghuni tempat sama (rumah perlindungan orang tua) ini sebelum menghembuskan nafas terakhir di Rumah Sejahtera Tun Dr. Hasmah, Jejawi.

“Apa yang berlaku mungkin balasan Allah SWT kerana ibu saya juga pernah tinggal di rumah orang tua selepas wanita tersebut dihalau bekas isteri.

“Ketika itu, saya ke laut selama seminggu dan apabila pulang ke rumah diberitahu bahawa ibu telah tinggal di sini (Rumah Sejahtera Batu Bertangkup) selepas dihalau bekas isteri dari rumah kami di Belat Batu.

IKLAN

“Saya terus datang untuk mengambil ibu pulang ketika itu, namun ibu enggan kerana patah hati dengan tindakan bekas isteri walaupun telah berkali-kali dipujuk dan dirayu,” katanya.

“Dihalau Anak Lelaki” Anggap Balasan Allah, Ibu Juga Pernah Menghuni Tempat Sama

Kisah Hidup Jadi Iktibar Masyarakat

Abd. Ruahman yang turut menghidap pelbagai masalah kesihatan berkata, dia tidak kisah berkongsi kisah hidupnya itu agar menjadi iktibar dan pedoman kepada masyarakat.

“Kepada orang ramai, saya minta jagalah keselamatan ibu dan ayah semasa masih hidup dan janganlah sesekali abaikan kedua-dua orang tua kita. Jika tiada mereka, tiadalah kita di dunia ini, ingatlah pesanan ini,” katanya.

Sementara itu, katanya, selepas 12 tahun, dia sudah membiasakan diri beraya bersama penduduk kampung, kariah masjid dan rakan-rakan yang tinggal di pusat perlindungan tersebut.

IKLAN

“Anak perempuan saya juga sering datang bersama suaminya apabila mendengar berita saya tidak sihat namun anak lelaki saya sekalipun tidak pernah datang menjenguk. Anak perempuan saya mahu menjaga saya, namun saya tidak mahu menyusahkan dia,” katanya.

Mesti Baca: “Jangan Derhaka Pada Ibu, Seburuk Mana Pun Dia Tetap Yang Sumbat Mulut Kita Masa Kecil!”- Ozlynn

Artikel Menarik: Siapkan Emosi Anak Lelaki Sebelum Remaja, Barulah Mereka Mudah Memahami, Beradab

Mingguan Wanita:Allahu, semoga kisah ini menjadi iktibar buat kita sebagai anak. Jangan sakiti dan abaikan perasaan mak ayah. Sesungguhnya balasan dari Allah itu pasti, di dunia lagi sudah ditunjukkan.

IKLAN

Sumber: Utusan

Tersentuh hati lihat anak sujud di kaki ibu sebaik selesai majlis graduasi.

Follow kami di :

Facebook : https://www.facebook.com/mingguanwanita
FB Grup Cerita Mak-mak Hari Ini : https://www.facebook.com/groups/ceritamakmak
Website: https://www.mingguanwanita.my/
Instagram : https://www.instagram.com/mingguanwanita/?hl=en
YouTube: https://www.youtube.com/c/MingguanWanitaOfficial/featured
Twitter: https://twitter.com/mingguanwanita?lang=en
Telegram MW: https://t.me/mingguanwanita
TikTok: https://tiktok.com/@mingguanwanita

Memang ada pasangan yang sangat cerewet.Kena banyakkan bersabar.

Lubuk konten tentang inspirasi, rumah tangga dan macam-macam lagi,
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI