Selepas berkahwin, baru kita perasan kawan pun tak ramai seperti zaman remaja dulu. Boleh dikira berapa orang saja yang betul-betul rapat dan kawan yang selalu berhubung.

Kawan pun tak ramai bukan sebab kita tak nak berkawan tapi keadaan yang tidak mengizinkan. Masing-masng sudah ada keluarga dan kehidupan sendiri. Kalau dulu, bolehlah, bila-bila masa saja nak keluar bercuti, berjalan-jalan atau nak shopping. Tapi sekarang, bila dah berkeluarga, masing-masng sibuk.

Jangan cakap kita mula sombong , tapi bila dah masuk fasa berkeluarga, tumpuan lebih diberikan pada keluarga. Boleh saja atur masa untuk jumpa kawan-kawan rapat tapi ia mungkin tidak sama seperti dulu.

Usah rasa hidup kita sendu tanpa kawan-kawan, sebaliknya fikir makin kita dewasa dan tua ini, kita lebih banyak habiskan masa bersama keluarga sendiri. Ada kawan pun tak ramai dan hanya yang betul-betul rapat.

Baca Artikel Menarik Lain Di Sini: Perempuan Makin ‘Menua’, Tiada Lagi Nak ‘Bersuka Ria’, Cuma Hidup Nak Tenang-Tenang

Usia 30 Hingga 39 Tahun Adalah Kemuncak Ujian Hidup. Bertenang, Itu RahmatNya

Kawan Pun Tak Ramai, Hargailah Yang Ada

Bukan nak menyendiri atau tak nak berkawan.

Bila kita makin dewasa, matang dan tua ini, semua kawan nampak menghilang.

Tetapi sebenarnya masing-masing sibuk dengan kerja, dengan keluarga, sibuk membesarkan matlamat dan sibuk berjuang untuk kelangsungan hidup.

Maka, kawan-kawan yang kita rapat itu nampaklah macam “ghaib”.

Yang tinggal pun mungkin tak ramai.
Ada yang rapat pun cuma seorang dua je.
Yang masih berhubung pun juga sedikit sangat.

Kawan yang berbalas, respon dan sentiasa ada bila kita cari dan perlukan, yang itulah kita hargai sungguh-sungguh ya.

Mana yang sudah tak berhubung tu, jangan risau ya. Jika ada rezeki dan jodohnya, pasti ada masa untuk ukhuwah ini terjalin juga.

IKLAN

“Tok Abah, saya dah tak ramai kawan ni? Betul ke hidup saya dah jadi sendu?”
In shaa Allah, semua okay saja tu. Jangan risau ya.

Untuk sesiapa yang dah menginjak ke fasa, kawan-kawan semua yang baru berumahtangga atau mulakan hidup berkeluarga ni, kita kena faham mereka.

Usia yang lebih matang, kita tak kejar kuantiti.

Tetapi kita jaga kualiti.

Memang Tok Abah faham, jika nak diingat semula, kenangan masa ramai kawan ni seronok sangat. Gembira dan meriah je rasa.

Namun kena ingat juga, semua orang sedang berjuang dan meneruskan hidup masing-masing. Kawan-kawan kita tak pernah lupa kita, tetapi terlalu banyak perkara nak diingat dalam hidup ini.

Komitmen dan tanggungjawab silih berganti.

Jika kamu sentiasa teringatkan kawan-kawan kamu, berdoalah untuk kesejahteraan dan kebahagiaan mereka walau di mana sahaja.

IKLAN

Moga semua sahabat dan sesiapa pernah mengenali kita ini, diberikan kesihatan serta rezeki yang melimpah ruah ya.

Carilah sahabat dunia akhirat.

Mingguan Wanita : Bukan tak nak berkawan tapi keadaan tidak mengizinkan bila dah berkeluarga. Ada masa, pertemuan jumpalah nanti. Hanya doa yang baik-baik untuk kawan-kawan.

Sumber: Dato’ Dr. Haji Mohd Fadzilah Kamsah

Fasa Berkeluarga, Kawan Pun Tak Ramai, Bukan Menghilang Tapi ‘Berjuang’ Untuk Kelangsungan Hidup

Jom daftar sekarang!!! KELAS JAHITAN KREATIF

Klik link untuk daftar: https://toko.ideaktiv.com/product/kelas-jahitan-kreatif/

IKLAN

Tak pernah pegang mesin, tak bermakna mak-mak tak pandai menjahit. Pelajari kaedah dan teknik jahitan mudah dalam kelas satu hari sahaja.

Dalam masa beberapa jam, walaupun beginner anda mampu menyiapkan satu tote bag daripada jeans terpakai dan nasi lemak recyclable bag.

Projek 1: Denim Tote Bag

Jom tukar jeans yang tak muat dipakai menjadi tote bag. Teknik yang dipelajari bermula daripada cara memotong kain, membuat ukuran kain, menjahit lurus, jahit tangkai beg, cara cantuman sehinggalah siap sebiji beg.

Projek 2: Shopping Bag

Beg beli belah berbentuk nasi lemak! Beg kitar semula ini bukan saja menjimatkan ruang, malah dapat melindungi alam sekitar kerana kurangnya penggunaan beg plastik. Teknik yang bakal dipelajari adalah cara jahitan melengkung, jahitan lurus, cara mengukur saiz beg dan cara membuat lipatan.

Jangan ketinggalan sertai Kelas Jahitan Kreatif Denim Tote Bag & Shoping Bag di SewingWorld, One City Subang Jaya pada 15 Oktober 2022 bermula 930 pagi hingga 5.30 petang. Yuran RM60 sahaja.

#kelasjahitankreatif

#sewingworldgallery

Follow kami di TELEGRAM, INSTAGRAM, TIKTOK, FACEBOOK, TWITTER dan YOUTUBE Mingguan Wanita untuk dapatkan info dan artikel-artikel terkini serta menarik.

#bangkitwanita
#langkahyakinlakarkejayaan
#bisnesdarirumah
#mingguanwanita