Setiap hari menguruskan rumah tangga dan keluarga tanpa henti sudah tentu memenatkan. Sesekali isteri juga bergelut dengan perasaan, ditambah pula dengan badan yang lemah.

Pada Ketika inilah, suami harus memainkan peranan. Sudah tentu emosi isteri berkait rapat dengan “cuaca” rumah tangga, jadi suami perlu beri ruang secukupnya.

Ikuti perkongsian Puan Intan Dzulkefli ini dan fahami apa yang cuba dia sampaikan:

Bila Emosi Isteri Dilanda Tsunami

Akan ada satu hari, bagi seorang perempuan bergelar isteri dan ibu, dia rasa satu perasaan yang ‘indescribable’. Tak boleh dijelaskan dengan kata-kata.

Kalau masa bujang, bila datang ‘tsunami’ ini, dia akan tidur lebih lama, menyorok bawah selimut, duduk lama bawah shower, mengelak dari jumpa orang, tidur dalam telekung dan kurang ada mood nak berbual. Senang kata, waktu ‘hibernasi’ dia.

Tetapi apabila ada anak-anak kecil, emak yang bergelar suri rumah hendak lari ke mana? Baru nak lelap, muka sudah kena tepuk, mata dah kena cungkil dengan jari comel anak soleh.

Nak berak (membuang) pun ada penonton dan pom-pom girls, inikan pula ada hati nak duduk lama bawah shower? Memang pelamin anganan ku musnah. Haha.

Emosi Isteri Berkait Dengan ‘CUACA’ Rumah Tangga

Kaum isteri yang sudah jadi mak-mak ini kalau terlepas peluang ber’me-time’, dia akan jadi tombiruo. Haha. Lain macam ganas emosinya. Oleh itu, wahai suami, sila empati, sama-samalah menjaga emosi isteri. Kerana emosi isteri berkait rapat dengan ‘cuaca’ rumah tangga.

Bagi isteri masa supaya boleh regangkan semula otot muka yang dah ketat itu.
Insyallah, apabila dia sudah mampu menyusun semula nafas elok-elok, datanglah ‘calming effect’, barulah rasional mengatasi emosional.

Baca Juga Di sini:

Pintar Ikut Mak, Emosi Ikut Ayah, Keduanya Penting Diwarisi Anak, Tak Perlu Banding

Isteri Merajuk Itu Luahan Emosi Tanda Sayang, Suami Perlu Pujuk Barulah Rasa Dihargai

Elakkan Marah Dengan Emosi, Dalam Keadaan Tidak tenteram Jauhkan Diri Daripada Anak

Jadi Suami Perlu Beri Ruang Secukupnya

Begitu juga dengan suami, ada masanya bila dia juga akan mengalami ‘tsunami’ ni. Dia juga memerlukan waktu hibernasi.

IKLAN

Maka, para isteri bijak solehah, sebaik nampak riak muka suami tak seceria selalu bila terpacul wajahnya di muka pintu, fahamlah isteri suami sedang berperang dan berkecamuk dalamannya.

Beri dia ruang.

Jangan masa itu pula kita mahu cerita semua masalah harian rumah tangga, yang pampers anak habislah, plug rosaklah, mesin basuh meletuplah.

Tak sesuai.

Suami Juga Turut Dilanda Tsunami

Ada sesetengah lelaki masa beginilah dia akan lari masuk ‘man cave’, atau ruang peribadinya. Ada pula ‘lari’ keluar rumah berlama-lama di masjid, atau pergi minum teh sekejap di kedai mamak.

Ikutlah bagaimana jenis suami kita. Kita lebih faham suami masing-masing.

Memang wujud ‘masa sukar’ begini. Saya tak pasti term yang paling tepat. Cuma, kalau dah bertahun kahwin, kita akan perasan bila sesekali datang ‘tsunami’ pada pasangan kita dan dia juga faham bila ada masanya kita sedang ‘berperang’.

Semua orang akan berdepan peperangan ini.

We all get tired. We all feel physically and emotionally drained at times. This kind of feeling not happen everyday. But, when it comes, we battling inside ourselves and the struggle is real.

IKLAN

Beri Sokongan Pada Pasangan Seadanya

Bila pasangan yang tak faham asyik bertanya dan bertanya, mereka akhirnya hanya mampu menjawab, “tak ada apa, penat sikit,” tetapi kita boleh nampak dari mukanya, dari sinar matanya, it was much more than just lack of rest and sleep.

Mulut membisu, tetapi dalam hati sedang berperang.
The soul is tired.

Solusinya, beri ruang untuk pasangan kita.

Bila dia ingin didengari, hulurkan telinga dan hati.

Pabila dia ingin menangis, hulurkan bahu dan hati.

Bila dia ingin dipeluk, peluklah sebagaimana seorang ibu memeluk anak kecilnya yang merajuk.

Kalau dia inginkan waktu bersendirian dengan Tuhan, berilah dia ruang. Agar dapat dia recharge semula.

Yakinlah waktu-waktu sukar ini pasti akan berlalu. Keep going.
It may not be easier, but it will get better.

Paling penting, jangan sesekali biarkan pasangan kita hadapi masa sukar ini seorang diri.
.
#randomthoughts
#intandzulkefli

IKLAN

MW: Bukan sahaja suami yang perlu memahami isteri, isteri juga perlu memahami pasang surut emosi suami. Maklumlah manusia tak lari daripada diuji.

Sumber: Puan Intan Dzulkefli

JOM SERTAI GRUP TELEGRAM BANGKIT WANITA MW

Kesan pandemik C19, ramai gaji dipotong atau dibuang kerja. Boleh buntu juga sekejap. Namun, ada berita baik untuk para wanita B40 & M40. Mingguan Wanita prihatin dengan nasib menimpa anda dan susulan itu, kami menjemput semua untuk menyertai group Telegram Bangkit Wanita MW sebagai platform untuk mendapatkan info niaga, promosi kursus, tip berbisnes, perkongsian usahawan yang memberi inspirsasi dan lain-lain. Klik link ini untuk menyertainya:  https://t.me/bangkitwanitaMW

Selepas penganjuran Webinar Bangkit Wanita #bisnesdarirumah, Mingguan Wanita menerusi kempen Bangkit Wanita, membuka pendaftaran kepada kursus latihan praktikal jangka pendek.

Kursus-kursus akan bermula hujung Mei hingga Ogos ini dan kemuncak kepada kempen ini ialah penganjuran Konvensyen Inspirasi CEO Bisnes Viral. Kursus latihan yang ditawarkan akan berlangsung selama sehari setiap satu dan orang ramai khasnya wanita B40 dan M40 boleh memilih kursus yang diminati.

Apa yang menarik kursus ini memang direka khas untuk mereka yang mahu berniaga sebaik tamat latihan asas kemahiran ini. Sejumlah tujuh kursus asas latihan praktikal dan demo dibuka untuk penyertaan merangkumi sektor makanan, pengurusan, busines kedai online, jahitan dan perkhidmatan.

Nak Jadi Usahawan Viral, Ini Pilihan Antara Kursus Kemahiran Untuk Wanita B40 & M40

Buat Aneka Kuih Frozen. Confirm sedap, laku keras. Dibuka dalam dua pilihan tarikh iaitu pada 10 Julai dan 24 Jukai 2021. Peserta diberi tunjuk ajur menyediakan beberapa jenis makanan sejuk beku yang laris di pasraan seperti donut, samosa, pizza dan banyak lagi. Sila klik pautan ini untuk pendaftaran  //toko.ideaktiv.com/product/buat-aneka-kuih-frozen-confirm-sedap-laku-keras/

 

Wajib Join, Latihan Penyediaan Makanan. Ambil tahu dos and don’ts pada 25 Mei dan 19 Ogos. Peserta boleh memilih salah satu sesi yang diadakan pada tarikh tersebut. Kursus ini banyak membantu peserta yang terlibat dalam perniagaan makanan mengetahui perkara-perkara yang harus dielakkan semasa menyediakan makanan untuk pelanggan. Sila klik pautan ini untuk pendaftaran //toko.ideaktiv.com/product/wajib-join-latihan-penyediaan-makanan/ 

Follow kami di :
Facebook Mingguan Wanita – https://www.facebook.com/mingguanwanita/
Instagram Mingguan Wanita – https://www.instagram.com/mingguanwanita/
Twitter Mingguan Wanita – https://twitter.com/MingguanWanita
Telegram : https://t.me/bangkitwanitaMW
Youtube : https://www.youtube.com/c/MingguanWanitaOfficial