Tiap kali muncul rekaan baru, pasti mak-mak teruja dan buat pengumpul barangan kemas patinya akan berpusu-pusu ke kedai emas. Baginya, tak rugi pun untuk memiliki sebab bukan untuk menunjuk pun tapi ada sebab tertentu.

Walaupun ada pendapat tersendiri yang mengatakan lebih suka kumpul wang tunai dan ada juga yang suka simpan emas. Keduanya-keduanya tak rugi apa pun.

Cuma apa yang boleh dikatakan, kalau wang tunai bimbang akan susut dan sukar untuk konsisten dalam menyimpan. Berlainan dengan simpan emas, harganya ikut harga pasaran. Jika harga mahal, untunglah bila ditunaikan. Inilah untungnya logam berharga.

Kalau ada mak-mak yang masih berkira-kira dan tertanya di mana untungnya simpan emas. Perkongsian daripada Nur Zulaikha ada jawapannya.

Baca Artikel menarik Lain Di Sini: Tak Sengaja Terbuang BARANG KEMAS, Wanita Nekad Selongkar Timbunan Sampah!

Besi Dalam Rekaan BANGLE Emas, Wanita Perlu Ambil Tahu Sebelum Beli!

IKLAN

Info Lebih Menarik DI SINI

Tak Rugi Simpan Emas

Di mana untungnya simpan emas?

1) Apabila kita mula menyimpan emas, bermakna kita miliki emas logam berharga. Emas menjadi simpanan dan rizab diri dan keluarga. Orang yang ada simpanan, dia beruntung kan? Umpama orang yang ada menyimpan bekalan air tatkala bekalan air terganggu.
2) Untungnya simpan emas, tatkala kita sangat memerlukan. Kita tidak tahu ribut yang datang melanda. Jika perlu tunai segera, kita boleh pajak di arrahnu buat modal berniaga, mahupun jual semula emas kita jika sangat-sangat memerlukan. Ada emas bermakna ada duit. Emas mudah dicairkan berbanding rumah dan tanah.
3) Untung di atas kenaikan harga emas. Jangka masa panjang harga emas naik. Umpamanya tahun 2014 harga emas RM130 segram, tahun 2021, harga emas RM260 segram. Orang yang miliki emas sekilo 130k tahun 2014, tahun 2021 emasnya bernilai 260k. Jika diukur dari sudut RM, nilai emasnya sudah meningkat dua kali ganda.
4) Untungnya simpan emas tatkala kita berhasil menukar emas kita kepada aset rumah dan tanah. Emas membantu kita mengumpul bayaran down-payment untuk beli rumah, mahupun membantu kita beli tanah dan buat rumah secara tunai. Ramai sudah melakukannya.
5) Untungnya simpan emas, boleh dijadikan dana pendidikan anak-anak, dana haji, dana persaraan dan aset kekal untuk diwariskan kepada generasi kita.

Emas adalah logam berharga.
Tiada rugi kita memilikinya.

IKLAN

Mingguan Wanita : Kalau ada yang masih lagi berkira-kira, kena faham apa yang dikatakan ini.

Sumber: Nur Zulaikha

 

IKLAN

Mingguan Wanita boleh diikuti juga di telegram :

https://t.me/bangkitwanitaMW

Follow kami di :
Facebook Mingguan Wanita
Instagram Mingguan Wanita
Twitter Mingguan Wanita

#bangkitwanita
#langkahyakinlakarkejayaan
#bisnesdarirumah
#mingguanwanita

Lubuk konten tentang inspirasi, rumah tangga dan macam-macam lagi,
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI