nama

Memang unik nama dua beradik Muhammad Durry Yan, 6 dan Nur Rambutt’an, 1 ini.Identiti pengenalan diri dua beradik yang nama mereka mirip kepada buah-buahan tempatan menjadi viral di media sosial tidak lama dahulu.

Dokumen pengenalan diri milik Muhammad Dhury Yan yang lahir pada 21 Ogos 2012 dan adiknya, Nur Rambutt’an yang lahir pada 14 Mac 2017 menjadi bualan hingga viral seluruh negara.

Bapa mereka, Abi Amin Mahayadin, 40, mengakui terkejut dan kesal dengan sikap pihak tidak bertanggungjawab yang telah menularkannya.

Menurutnya, sejak menjadi tular, dia menerima kecaman hebat dari netizen namun mengambil pendekatan positif kerana memikirkan tindakan menamakan kedua-dua anaknya adalah keputusan keluarga.

IKLAN

“Nama ni dapat dari orang-orang lama, depa orang baik-baik, ada pertalian keluarga juga, macam pangkat tok-tok, jadi kami ikut sahaja,” katanya.

Muhammad Durry Yan & Nur Rambutt’an, Nama Unik Dua Beradik Tiada Kaitan Buah Tempatan!

IKLAN

Tiada Kaitan Nama Buah-Buahan Tempatan

Menurutnya, ia sama-sekali tiada kaitan dengan nama buah-buahan tempatan seperti durian dan rambutan.Difahamkan, Muhammad Durry Yan diberi gelaran Yan dalam keluarga manakala Nur Rambutt’an digelar Adik An atau Nora.

Beliau bagaimanapun mengharapkan masyarakat menghormati keputusan keluarga itu tanpa meninggalkan sebarang persepsi sehingga menjejaskan masa depan anak-anaknya.

IKLAN

Temu bual bersama Yan dan Adik An, mengakui mereka sukakan buah-buahan tempatan termasuk durian dan rambutan.Yan berkata, dia suka makan durian dan mengakui adiknya juga sukakan buah rambutan.

MW: Biarlah apa juga nama yang diberikan untuk anak, yang paling penting ia membawa maksud yang baik-baik buat mereka.

Sumber: Astro Awani

Lubuk konten tentang inspirasi, rumah tangga dan macam-macam lagi,
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI