Berita baik buat wanita jika cuti haid, subsidi tuala wanita, tambahan cuti bersalin terlaksana. Perkara ini masih di peringkat perbincangan dan penelitian, namun jika ianya terlaksana maka ia menjadi berita buat wanita di luar sana.

Selain cuti bersalin, cuti datang bulan atau haid adalah perkara yang perlu diteliti dengan baik kerana rata-rata wanita mengalami period pain dan sesetengahnya amat teruk hingga tidak dapat melakukan tugas harian.

Artikel berkaitan: Senggugut Ketika Bekerja, Sepanyol Tawar ‘Cuti Datang Bulan’ 3 Hari Sebulan!

Berita Baik Buat Wanita

Pengenalan cuti haid memerlukan penelitian dan libat urus dengan pihak berkepentingan, termasuk Jabatan Perkhidmatan Awam, Kementerian Sumber Manusia, kesatuan-kesatuan sekerja dan pertubuhan majikan, Dewan Rakyat diberitahu semalam.

Menurut Timbalan Menteri Pembangunan Wanita, Keluarga Dan Masyarakat Datuk Siti Zailah Mohd Yusoff, proses pengenalan cuti itu bukan sahaja tentang kesejahteraan wanita, tetapi juga melibatkan implikasi ekonomi negara.

Berita Baik Buat Wanita Jika Cuti Haid, Subsidi Tuala Wanita, Tambahan Cuti Bersalin Terlaksana
Jika Cuti Haid

Ahli Parlimen Rantau Panjang itu memberitahu Dewan Rakyat, buat masa ini, kajian melibatkan 57,000 responden tentang cuti haid dan subsidi tuala wanita sedang dijalankan dan dijangka selesai pada Oktober.

‘Buat masa ini, ada cuti sakit, cuti rehat kepada pekerja, sama ada di sektor swasta atau awam,” katanya ketika menjawab soalan Charles Santiago (DAP-Klang).

Subsidi Tuala Wanita

Charles bertanya mengenai rancangan kerajaan memperkenalkan cuti haid dan subsidi tuala wanita, sebagai sebahagian daripada perlindungan sosial untuk wanita dari keluarga B40.

IKLAN

Tambah Siti Zailah, kemiskinan haid secara relatifnya merujuk kepada situasi individu yang tidak mendapat akses tuala wanita sebab kekangan kewangan.

“Kementerian berpandangan kajian lanjut perlu dilaksanaknan berhubung subsidi tuala wanita, bagi membolehkan kerajaan mendapat gambaran sebenar berhubung isu ini, khususnya b40.

“Selain itu dapatan kajian juga membolehkan satu pendekatan komprehensif bersasar, bagi menangi isu ini, dan kajian itu dijangka siap pada Oktober,” tambahnya.

Siti Zailah mengakui, negara-negara maju sudah ke depan dalam melaksanakan cuti haid bagi kesejahteraan wanita.

Baca Juga Di Sini: 

IKLAN

Fahami 4 Fasa Kitaran Haid & 5 Sebab Kenapa Wanita Kena Konsisten Catat Hari Pertama Datang Bulan

Datang Bulan Je Apa Kata Kunyah Halia, Mungkin Kurang Sikit Senggugut Hakak Semua

Sediakan ‘Period Kit’ Buat Anak Perempuan Bakal Datang Bulan KALI PERTAMA!

Tambahan Cuti Bersalin Terlaksana

Katanya lagi, jika kajian tersebut sudah selesai dan didapati mempunyai kepentingan yang signifikan, ia akan dibentangkan kepada kerajaan untuk tindakan selanjutnya.

Media sebelum ini melaporkan kenyataan Bank Dunia pada 2018, yang menganggarkan lebih kurang 500 juta wanita di seluruh dunia tidak mampu memperoleh keperluan asas sewaktu haid atau turut diistilahkan sebagai “kemiskinan haid”.

IKLAN

Mengulas lanjut, Siti Zailah berkata, kementerian setakat ini sudah membelanjakan RM2.39 juta, iaitu 77 peratus daripada bajet yang disediakan, untuk menyediakan tuala wanita kepada pelajar sekolah B40, serta program bersifat pendidikan tentang kebersihan.

Mingguan Wanita : Semoga ada sinar buat wanita-wanita atau ibu yang bekerja di luar sana dalam menuntut hak untuk cuti.

Sumber : Astro Awani

Mingguan Wanita boleh diikuti juga di telegram :
https://t.me/bangkitwanitaMW

Follow kami di :
Facebook Mingguan Wanita
Instagram Mingguan Wanita
Twitter Mingguan Wanita

#bangkitwanita
#langkahyakinlakarkejayaan
#bisnesdarirumah
#mingguanwanita