Tip yang selalu kita dengar bila nak bakar kek, tak kiralah kek apa sekali pun, mesti kena sapu marjerin, butter atau minyak masak pada dulang tersebut. Ini untuk mengelakkan kek melekat dan senang untuk dikeluarkan daripada loyang.
Walau bagaimanapun sapu marjerin pada loyang bukan hanya untuk tidak bagi kek melekat tapi boleh jadi kek menjadi garing pada bahagian tepinya.
Selalunya, begitulah bila mak-mak bakar kek, bahagian tepi sudah nampak garing dan masak, sedangkan bahagian tengahnya masih belum masak sepenuhnya.
Nak tak nak bila sudah masak, terpaksalah mak-mak potong bahagian garing itu. Ada kalanya boleh jadi hangit dan nak makan pun rasa pahit.
Ini ada tip yang boleh mak-mak praktikkan terutamanya dalam membakar kek. Perkongsian daripada Fauzi Karim yang menyarankan supaya menggunakan shortening seebagai pengganti marjerin untuk disapukan pada dinding loyang.
Malah, ada tip-tip lain yang boleh mak-mak cuba terutamanya bila ingin membakar kek supaya ia menjadi dengan jayanya.
Cara nak kurangkan garing kek pada dinding loyang.
Selalunya kita menggunakan butter atau marjerin ataupun minyak masak dioleskan pada dinding loyang.
Betul tak?
Ads
1. Sebenarnya butter / marjerin / minyak masak ini juga menyebabkan kek menjadi garing terutamanya pada bahagian dinding.
Untuk menyelesaikan masalah ini cuba anda gunakan SHORTENING sebagai pengganti bahan tersebut. Sapukan sahaja pada dinding dan lantai loyang. Masukkan adunan kek seperti biasa.
Shortening adalah bahan yang tahan panas dan mampu mengurangkan risiko kek garing
Jenama terbaik adalah crisco / loon soon (repack)
2. Baking Tin Stripd – sama ada kain unggu atau tuala kecil yang dibasahkan dan di lilit pada kek atau aluminium foil yang di lilit sekeliling loyang
Ads
3. Baking paper. Mampu mengurangkan kesan garing pada kek.
4. Loyang tebal seperti Duck Brand – betul loyang tebal boleh juga mengelakkan kek dari garing TETAPI ia juga boleh jadi penyebab garing dan hangus jika tidak dikeluarkan dalam tempoh waktu yang sepatutnya.
Antara fungsi Lainnya:
Memandangkan ada kek-kek tertentu saya yang terpaksa guna loyang rendah atau satu adunan terpaksa bahagi kepada 3 loyang.. maka saya beli baking strips ni untuk elak kek membumbung terlalu tinggi di bahagian tengah.
Kalau kek terlalu membumbung bahagain tengah, saya terpaksa potong dan buang untuk memudahkan kek diratakan selain ia mengelakkan kek garing pada bahagian tepi..
Ads
MW: Selalunya begitulah bila masak kek, mesti ada garing kat tepi dan terpaksalah buang bahagian tepi dulu.
Group khas buat semua wanita B40 dan M40 yang mahu bangkit maju dari kehidupan sekarang menerusi perkongsian tip, promosi kursus anjuran Mingguan Wanita, perkongsian kisah inspirasi wanita. #langkahyakinlakarkejayaan
Jika selalu buah nangka masak dimakan mentah begitu saja. Rupanya mak-mak juga boleh padankan dengan pulut dan kuah santan pekat untuk kelainan.Boleh rujuk perkongsian resipi daripada Puan Zalipah Ibrahim ini pulut nangka yang dibuat untuk jualan sebagai panduan.
“Pulut nangka yang kak pah buat untuk jualan.Atas permintaan ramai dan maaf bagi yang kak pah tak reply mungkin tak perasan. Kat sini kak pah share resepi ya. Maaf andai ada yang terkurang kalau ada tak faham boleh tanya”.
Bahan-Bahan:
Buah nangka
beras pulut ( direndam 8 jam ) kurang pun takpe
santan pekat( guna santan kotak pun lagi bagus pekat )
garam & gula
Daun pandan (Pilihan )
Cara Membuat:
(Pulut)
1.Mula-mula toskan pulut yang direndam, kukus dalam periuk kukus letak daun pandan nak bagi wangi.
2.Masuk santan pekat dalam bekas campur garam agak-agak rasa dengan tekak kacau bagi hancur gula.
3.Dah masak pulut yang dikukus angkat gaul dengan santan tadi sampai kering santannya.
4.Selepas itu, masukkan semula dalam periuk, kukus sekali lagi sampai keluar wap. Angkat, tabur gula dalam pulut kaup balik pulut tadi dengan senduk bagi gula sekata. Biar sejuk sikit.
( Nangka)
1. Belah buang biji isi nangka, jangan belah terus separuh je
2. Ambil pulut kepal-kepalkam dan masukkan dalam nangka tadi.
3. Dah siap semua masuk nangka yang dah isi pulut ke dalam periuk dan kukus sekejap dalam 3-5 minit, untuk bagi nangka lembut sikit. Jangan lama nanti lembik tak sedap. Kalau suka nangka yang ranggup tak perlu kukus.
( Kuah Santan)
1.Santan pekat kisar dengan isi nangka agak-agak jangan banyak sangat dalam 5 @ 6 ulas je.
2.Letak atas dapur masak dengan api sederhana sampai mendidih.
3.Masuk gula garam ikut citarasa.
Siap! dah boleh makan.
MW: Menarik juga resipi pulut nangka kuah santan pekat ni. Mak-mak boleh cuba buat sendiri di rumah nanti. Mungkin ada yang kata buah nangka dan pulut ini ‘angin’, apa-apa pun makanlah berpada-pada dan tak berlebihan.
Mak ayah yang nak mencuba tanam bawang merah kecil jenis rose tapi asyik gagal tak mahu hidup, boleh cuba panduan yang dikongsikan Azlina Hashim ini.
Daripada tip yang dikongsikan ini, daripada 20 ulas bawang merah kecil yang ditanam boleh menghasilkan 1.4 kilogram bawang merah kecil selepas dituai.
Daripada mula menanam, selepas dua bulan mak ayah dah boleh dapatkan hasilnya.
6 Tip Tanam Bawang Merah Kecil Jenis Rose
1. Saya hanya pernah tanam bawang kecil merah rose sahaja.
2. Gemburkan batas atau siapkan tanah gembur dalam pasu/bekas. Sebaiknya ada sedikit campuran pasir sebab tanah yang menakung air akan menyebabkan benih bawang membusuk
3. Korek tanah sedalam 2 inci dan tanam bawang. Jarakkan anggaran sejengkal setiap biji bawang. Boleh juga dipotong sedikit bahagian atas bawang untuk cepatkan bawang tumbuh tapi saya tak buat. Setelah dimasukkan bawang di dalam lubang kambus semula dengan tanah tapi jangan dipadatkan.
4. Siram 2 kali sehari dan jangan sampai terlebih air masa menyiram
5. Setelah seminggu daun bawang biasanya akan tumbuh anggaran 1 hingga 2 inci. Boleh letak baja. Saya guna baja tahi ayam bakar. Letak baja setiap 10 hari sehingga bawang berusia 70 hari atau lebih.
5. Sepanjang tempoh membesar jangan potong/ambil daun bawang kerana akan jejaskan tumbesaran dan boleh sebabkan bawang busuk.
6. Setelah berusia 70 hari daun bawang mulai layu, bawang boleh dituai.
Percubaan Pertama Tanam 2KG Bawang Merah Kecil
Ini pula perkongsian Azlina pada tahun 2015, yang mana ini adalah percubaan kali pertamanya menanam 2kg bawang merah kecil dan berusia lebih 45 hari.
Ni gambar hari pertama bawang dituai, lepas hujan dan basah. Lepas kering, alihkan kat teduhan.
“Saiznya masih belum mencapai tahap yang diingini namun hujan yang kerap dan kesan dipijak gajah minggu lalu menyebabkan banyak bawang membusuk.
Saya cabut semuanya, ikat dan gantung di ampaian. Teknik ini diajar oleh seorang pekerja Lombok yang sering mengambil upah menuai bawang di kampungnya. Bawang akan dibiarkan hingga daunnya kering.”
Sebenarnya ini info best yang dikongsikan oleh Puan Ezy Eizyanie yang sebelum ini was-was dengan petua kilatkan permukaan lantai yang dikongsi netizen. Betul ke boleh kilat cuma guna 2 bahan ini? Nak bagi confident level dia tinggi, dia pun cuba siap buat video lagi.
“Before ni pernah baca petua kilatkan lantai guna softener + cuka. Tapi macam tak caye je. Lepas tengok kak @nisanain_ update kata dah try. Terus semangat nak cuba. Ni kali ke empat cuba. Amazing wehh. Bila jalan pun rasa licin je lantai.”
“Now boleh ucap selamat tinggal kat pencuci lantailah sbb softener + cuka lagi win. Korang cubalah”
Sukatan Cecair Untuk Mop Permukaan Lantai
Sebab ramai yang tanya macam mana sukatan Ezy buat untuk mop permukaan lantai. Feeling licin boleh buat cermin.
Caranya
1/2 baldi air
1/2 tutup pelembut fabrik (softener)
5 titik cuka
Kacau kesemua bahan ini dan mop lantai seperti biasa.
Inilah Hasil Kerja Softener Dan Cuka, Lantai Licin Berkilat Bak Cermin
Shu Shukri "sekolahkan" Hafidz Roshdi, "dah kalah tu kalahlah, nafkah anak sesen pun tak bagi. Hari ini, di instagram storiesnya, pempengaruh Nurul Shuhada Mat...