Duhai Suami.. Isteri Itu Untuk Di Sayang, Bukan Kerah Macam Bibik, Lagi Kejam Lepas Bersalin Anak Kau Ambil & Ceraikan

Sudahlah isteri itu sarat mengandung, diminta pula buat macam-macam. Rasa ralat sungguh bila ada suami yang tak sayang isteri, marah-marah sebab tak puas hati dengan khidmat bakti isteri. Sampai dijaja kisah isteri di laman sosial, dikongsi pula keburukan isteri tanpa dapat isteri membela diri. Nampak saja salah isteri, tapi tak sedar empat jari lagi tertuding ke diri sendiri.

Terkesan dengan sikap suami yang berkongsi kisah rumah tangganya ini, Puan Marlia Ramli menyuarakan pandangannya. Saranan untuk suami yang selalu saja mempertikaikan bakti isteri selama mana dia berada di bawah naungan nafkah suami.

Benar.. bukan semua lelaki bergelar suami begini. Ramai sebenarnya sudah punya kesedaran dan bertanggungjawab, cuma kisah ini jadikan ikhtibar. Agar tiada lagi wanita yang dimangsakan oleh suami sendiri.

 

Duhai Suami.. Isteri Itu Untuk Di Sayang, Bukan Kerah Macam Bibik, Lagi Kejam Lepas Bersalin Anak Kau Ambil & Ceraikan

Wanita Dimangsakan

Ini akak setuju. Kalau kita berkahwin untuk memaksa isteri berkhidmat kepada keseluruhan keluarga kita, akak fikir lebih elok kita ambil bibik uruskan rumahtangga.

Buat apa mahu beristeri? Isteri begini menyusahkan bukan? Tak mahu memerah keringat untuk keluarga kita. Tapi… Ambil bibik perlu dibayar, jika isteri dapat perkhidmatan percuma pula. Untungnya….

IKLAN

Sebagai kapten sebuah kapal, fahamkah kita apa tugas seorang isteri? Job scope nya apa? Termasuk mengurut ibu mertua dan menjaga anak-anak saudara ketika dia sendiri sedang mengendong zuriat kita?

Dan bila bercakap soal nafkah, bukankah hak isteri sepatutnya didahulukan? Garis panduan agama dalam soal pengurusan wang nafkah bagaimana? Muncunglah isteri jika hak nya terabai. Jika dah tunaikan nafkah, berbincanglah beritahu isteri bahawa mahu membahagiakan ibu pula. Usah mengambil hak isteri untuk diberi kepada sesiapa sedangkan terbiar hak nya pula.

Ya, akak setuju. Jika rasa mahu “membibik kan” isteri, eloklah ceraikan dia. Buat apa mahu terusan menyusahkan dia? Bukankah itu hanya membawa derita?

 

IKLAN

Duhai Suami.. Isteri Itu Untuk Di Sayang, Bukan Kerah Macam Bibik, Lagi Kejam Lepas Bersalin Anak Kau Ambil & Ceraikan

Duhai Suami Yang Dimuliakan

Akak malas nak bebel panjang. Sebelum mengambil anak dara orang, fahami erti bakti seorang isteri.

Kelas agama banyak. Ustaz nak rujuk pun ramai. Belajarlah… Supaya bila isteri mengandung tidak dikerah mengurut ibu dan menjaga anak-anak saudara kita pula.

Sungguh-sungguh formulanya mudah. Jika mahu dihormati sebagai ketua, ketahuilah dulu apa yang patut dan apa yang sebaliknya.

IKLAN

Lepas mencuci pinggan mangkuk dan kemas rumah isteri berkurung di bilik? Tak bolehkah? Selepas dia melakukan khidmat kepada keluarga mertua dia mungkin kepenatan. Penat letihnya mengemas dan mencuci pinggan mangkuk pernah ditanya? Mangkuk apakah pemikiran kita?

Ego Suami.. Sanggup Pula Pisahkan Ibu & Anak Yang Belum Bercerai Susu

Selepas isteri bersalin bercadang nak ceraikan isteri dan ambil anak? Tahniah! Sudahlah sang ibu dan anak berkongsi nafas selama 40 minggu, mahu diambil begitu saja? Tahniah kerana tidak merancang mahu menyusukan anak dengan air susu seorang ibu. Sustagen, Anmum, S-26 dan Enfagrow A+ kan ada? Peduli apa walaupun kita tahu khasiatnya tidak setanding dengan titisan susu ibu. Janji kita boleh menunjukkan kekuasaan kita sebagai arjuna.

Akak kecewa? Ya, akak sangat kecewa jika melihat WANITA DIMANGSAKAN. Ingat… Mak ayah si gadis nyamuk pun tak dibenarkan gigit, hadir arjuna dan keluarga mertua mahu menghancur lumatkan hati pula?

Eloklah mahu ceraikan isteri. Kerana isteri sebegini bakal berjumpa jodoh yang lebih baik. Lagipula, kita ambil bibik lebih mudah. Jangankan mengurut ibu dan menjaga anak-anak saudara, tandas rumah nenek kita sekali pakej mengemop lantai kitchen tok anjang pun kita boleh arahkan bibik lakukan saja.

Dan Akhirnya Ini Yang Jadi, Bila Isteri Terlalu Ditekan Tekan Emosinya

 

 

Sumber/Foto : Marlia Ramli

Lubuk konten tentang inspirasi, rumah tangga dan macam-macam lagi,
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI