Memang seronok bila berpeluang hamil dan memiliki anak kembar. Tak kira lah kembar seiras ke tak seiras ke, rasa comel je kan.Ramai pasangan suami isteri sebenarnya yang impikan rezeki untuk mempunyai anak kembar ni.

Dapat anak kembar memang satu rezeki, namun apabila berpeluang dapat anak kembar buat kali kedua pada kehamilan seterusnya dan bersalin pada tarikh yang sama memang kegembiraan berganda yang tak semua pasangan berpeluang memilikinya.

Tarikh Kelahiran Kembar Sama

Sejarah berulang apabila suami isteri sekali lagi dikurniakan anak kembar menerusi pembedahan kecemasan C-Section.Daily Mail melaporkan, lebih menarik perhatian apabila tarikh kelahiran itu sama dengan anak kembar tak seiras mereka sebelum ini, Lexie dan Lola yang kini berusian 5 tahun yang juga dilahirkan pada sambutan Hari Kekasih iaitu pada 14 Februari.

Dua Kali Dapat Anak KEMBAR, Bersalin Tarikh Sama 14 Februari
Anak kembar pertama, Lexie dan Lola

Menurut laporan The Sun, bayi diberi nama itu lahir lapan minggu lebih awal, daripada tarikh dijadualkan iaitu pada 7 April depan.

Ibu bayi kembar itu, Joanna Grogory, 40, berkata, dia tidak sangka gurauannya dengan suami, Chris Lovell, 40, untuk meraikan ulang tahun kelahiran empat anak mereka sempena Hari Kekasih menjadi kenyataan.

Dua Kali Dapat Anak KEMBAR, Bersalin Tarikh Sama 14 Februari
Anak kembar kedua Ava dan Ella dilahirkan 8 minggu lebih awal.

Keajaiban Bermakna

Kembar itu terpaksa berpisah buat sementara waktu kerana salah seorangnya, Ella ditempatkan di Unit Rawatan Rapi Neonatal (NICU) di sebuah hospital berikutan berat badannya yang terlalu ringan.

IKLAN

Dua Kali Dapat Anak KEMBAR, Bersalin Tarikh Sama 14 Februari

Namun, mereka kembali disatukan hujung minggu lalu selepas beransur stabil dan sedia dibawa pulang ke rumah.

“Kelahiran kali ini amat bermakna, malah seperti satu keajaiban buat saya dan suami.

IKLAN

“Cuma, saya berasa agak sedih kerana tidak dapat mendukung dan memegang mereka selama tiga hari, sebaliknya hanya dapat menatap mereka.

“Ikutkan, saiz Lola dan Lexie kecil ketika dilahirkan tetapi Ella dan Ava lebih ringan daripada mereka berdua,” katanya.

Sementara itu, Chris berkata, dia tidak menyangka akan dikurniakan lagi anak kembar selepas lima tahun dan sangat teruja dengan kelahiran itu.

IKLAN

Dua Kali Dapat Anak KEMBAR, Bersalin Tarikh Sama 14 Februari

Baca Lagi Di Sini:

8 Tip Peluang Hamil Anak Kembar, Perkongsian Oleh Dr Hamid Arshat

MW: Wah memang rezeki berganda. Seronoknya dapat anak kembar macam ni, dua kali bersalin dapat 4 orang terus.

Sumber: Hmetro, The Sun, Daily Mail