gejala selepas berpantang

Menurut perkongsian oleh Dr Zubaidi Hj Ahmad terdapat 17 gejala selepas bersalin yang wanita tak boleh pandang ringan sama sekali.Selepas bersalin, kebiasaannya wanita akan melalui tempoh berpantang bagi memulihkan tenaga sekaligus mengembalikan kesihatan luaran dan dalaman. Sepanjang tempoh ini,sebenarnya terdapat tanda-tanda tertentu yang perlu wanita ambil berat dan diperhatikan agar tidak mengundang bahaya dalam diri. Segera lakukan pemeriksaan segera jika wujud tanda-tanda ini iya.

Berikut antara perkongsian ilmu daripada beliau;

GEJALA SELEPAS BERSALIN YANG TAK BOLEH DIPANDANG RINGAN

Tanda paling bahaya:

1. Kehilangan banyak darah dengan tiba-tiba atau berterusan, termasuk darah beku.

2. Sakit kepala yang teruk atau berpanjangan, mungkin kesan sampingan suntikan epidura, terutamanya duduk atau berdiri.

3. Tekanan darah tinggi bersama sakit kepala, penglihatan kabur atau berasa loya.

4. Sakit di bahagian atas abdomen mungkin mengalami sindrom HELLP (berlaku jika melahirkan kira-kira 48 jam lalu) bersama tanda-tanda berasa amat penat, muntah, dan berasa loya.

5. Nafas pendek selepas selepas mendaki bukit. Dibimbangi mengalami masalah darah beku tersekat pada salah satu saluran darah di paru-paru (embolisme pulmonari).

6. Sakit dada sama ada akibat jangkitan kuman pada paru-paru atau ketegangan otot akibat meneran semasa bersalin. Ia juga mungkin tanda embolisme pulmonari.

IKLAN

7.Sakit pada bahagian betis, mungkin akibat trombosis vena dalam (deep vein thrombosis – DVT). Ia adalah pembekuan darah pada vena dalam otot dan boleh membawa maut. Terutama jika ada tanda merah di pelipat, dan rasa panas di bahagian tersebut.

8. Berkelakuan pelik seperti mudah rasa gelisah. Kekacauan pemikiran, terlalu mudah rasa gelisah, kekeliruan dan delusi boleh jadi permulaan sejenis keadaan kesihatan yang jarang berlaku, dikenali sebagai psikosis pospartum.

9. Demam yang sangat panas (38 darjah C), sama ada disertai dengan menggigil atau tidak. Ia adalah satu tanda jangkitan kuman terutama pada ruang antara vagina dah rektum (perineum), luka pembedahan caesar, saluran kencing atau di uterus (rahim) anda.

10. Tidak dapat membuang air kecil dalam ENAM jam pertama selepas bersalin akibat kesan suntikan epidural.

11. Lendiran faraj yang berbau busuk, akibat jangkitan pada rahim atau faraj.

IKLAN

12. Sakit perut yang luar biasa terutama pada sekeliling jahitan pembedahan caesarean.

13. Buasir yang teruk atau bengkak pada lubang dubur selepas bersalin.

14. Rasa letih, tidak bersemangat, tidak menguruskan diri dan tidak berminat untuk berjumpa orang selepas beberapa hari bersalin. Ia tanda kemurungan selepas bersalin (meroyan).

15. Terlintas untuk membunuh diri.

16. Sakit yang teruk pada perineum, mungkin bersama air kencing yang memedihkan dan/atau berbau busuk, mungkin akibat jangkitan pada jahitan atau jangkitan saluran kencing.

IKLAN

16. Tidak dapat mengawal buang air besar. Najis keluar dengan sendiri dan tidak dapat dikawal dengan baik. Mungkin disebabkan oleh koyakan atau darah beku (haematoma) pada lubang dubur.

17. Sembelit selepas beberapa hari melahirkan anak.

Kebiasaannya orang Melayu akan melakukan beberapa pantang dan pengambilan herba untuk mengembalikan tenaga dan mempercepatkan kesembuhan.

Antaranya Ekstrak Kacip Fatimah, Kunyit dan Madu selama tempuh ini. Minum air secukupnya dan makan makanan seimbang.

#tempuhberpantangdrzubaidi

Semoga Bermanfaat buat mak-mak yang bakal bersalin dan lalui tempoh berpantang nanti.

Sumber: Dr Zubaidi Hj Ahmad