Doktor Terang Cara Kurangkan Sakit Akibat Jari Terkepit Pintu, Orang Tak Belajar Medik Pun Boleh Buat

Sakitnya bila jari terkepit pintu. Kalau hentaman tu kuat, boleh sebabkan darah beku pada kuku. Berhari-harilah menanggung sakit. Berdenyut-denyut yang boleh sebabkan hilang selera makan, minum malah tidur.

Lagi parah, jika kejadian berlaku di tempat yang sukar untuk mendapatkan rawatan di klinik. Macam mana cara nak kembalikan nikmat sihat itu? Doktor Khairul Faizie Mohammad Kamar berkongsi cara mengurangkan rasa sakit akibar jari terkepit pintu.

Istilah Mediknya, Subungual Hematoma

Jari tangan /kaki terkepit pada pintu kereta, atau barang berat jatuh atas jari kaki….ada darah beku pada kuku. Sakit, memang sakit sebab space di antara kuku tu sempit. Darah berkumpul, pressure builds up…dan ini merangsang saraf untuk beri rasa sakit berdenyut denyut.

Keadaan ini di panggil SUBUNGUAL HEMATOMA. Anda pula masa tu tengah camping / jauh dari klinik /hospital.

Apa yang anda boleh buat?

Tips ini orang yang tak belajar medik pun boleh buat.
Banyak kali aku jumpa patient yang berhari hari menanggung sakit, lepas tu baru ke klinik.

2 Cara Hilangkan Denyutan Sakit Jari Terkepit Pintu

Caranya secara mudah ada 2:

IKLAN

 

Doktor Terang Cara Kurangkan Sakit Akibat Jari Terkepit Pintu, Orang Tak Belajar Medik Pun Boleh Buat

1) Guna Jarum

Letak jarum atas kuku terbabit, dan putarkan jarum untuk hasilkan lubang. Kalau banyak darah beku, buat lah 3- 4 lubang. Jangan risau, tak sakit masa buat. Sebab kuku tak ada saraf. Kita ketip kuku, sakit tak? Boleh buat sendiri, atau orang lain buatkan. Kalau orang lain buatkan, beritahu bila ada terasa jarum mula kena dasar kuku ( daging). Bila lubang terbentuk, darah akan keluar. Pressure akan berkurangan. Sakit akan hilang.

IKLAN

Lihat video ni:
https://www.youtube.com/watch?v=19XXTII8Zpk

 

IKLAN

Doktor Terang Cara Kurangkan Sakit Akibat Jari Terkepit Pintu, Orang Tak Belajar Medik Pun Boleh Buat

2) Guna jarum Atau Paper Clip

Panaskan hujung jarum /paperclip. Cara buat lubang sama macam nombor (1). Cuma lebih cepat terhasil lubang sebab jarum tu dah panas.

Kebanyakkan kes Subungual Hematoma ialah simple bleeding. Kalau anda syak tulang jari anda patah, atau kulit keliling kuku koyak, maka sila jumpa doktor. Even ada patah / retak pada hujung tulang jari, prosedur buat lubang ni masih boleh di buat sebagai tips emergency untuk kurangkan sakit.

Sumber/Foto : Khairul Faizie Mohammad Kamar

Lubuk konten tentang inspirasi, rumah tangga dan macam-macam lagi,
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI