Ditimpa Peti Ais, Adik Fawwaz Yang Dulu Ceria, Kini Hanya Terbaring Di Atas Katil

Foto: Facebook Mohd Bukhari Zainal Anuar
Terima Kasih: Pa & Ma

Membaca kisah kanak-kanak malang ini di dada akhbar dan laman sosial air mata penulis mengalir berjujuran. Apatah lagi apabila bapanya menerusi akaun Facebook Mohd Bukhari Zainal Anuar sering memuat naik perkembangan terbaru mengenai kesihatan anak kesayanganya Muhammad Fawwaz Adli Mohd Bukhari, 6.

Bayangkan anak yang sihat dan aktif sebelum ini tiba-tiba hanya terlantar dan sesekali merengek cukup membuatkan sesiapa melihatnya mengalir air mata. Begitulah nasib yang menimpa Fawwaz, yang kini hanya terlantar dan mampu mengelipkan mata selepas parah dihempap peti ais pada 12 Julai tahun lalu.

Kejadian itu berlaku di rumah mereka di Taman Desa Cempaka, Nilai, Negeri Sembilan dan kini Fawwaz menerima rawatan di Wad Hospital Wanita dan Kanak-Kanak di Hospital Kuala Lumpur (HKL).

Selepas setengah tahun peristiwa hitam itu berlalu, kehidupan Fawwaz telah berubah 360 darjah setelah doktor mengesahkan Fawwaz mengalami masalah pendarahan di kepala dan kekejangan saraf akibat daripada peristiwa hitam itu.

Dari seorang kanak-kanak yang ceria, Fawwaz kini hanya mampu terbaring di atas katil, tiada daya untuk bangun berdiri dan tidak boleh berkata-kata melainkan sesekali mengerang kesakitan selepas beberapa kali menjalani pembedahan.

Ditimpa Peti Ais, Adik Fawwaz Yang Dulu Ceria, Kini Hanya Terbaring Di Atas Katil
Ibu dan ayah Fawwaz.

Menerusi perkongsian pengacara televisyen iaitu Fedtri Yahaya, dia telah berkongsi keadaan terkini adik Fawwaz ketika melawat kanak-kanak itu bagi mengetahui perkembangan terkininya. Keadaan adik Fawwaz cukup membuatkan sesiapa melihatnya menitik air mata.

“Adik Fawwaz ditimpa peti ais 1.8 Meter. Sudah 4 kali jalani pembedahan sejak Julai tahun lalu. Doakan kesembuhannya. Ibu ayah tak dapat bekerja buat sementara waktu kerana fokus penjagaan anak. Mereka berniaga air balang di Nilai,” kongsi Fedtri Yahya yang turut memohon bagi sesiapa yang bermurah hati untuk menghulurkan sumbangan dan meringankan beban adik keluarga Fawwaz.

IKLAN

Ditimpa Peti Ais, Adik Fawwaz Yang Dulu Ceria, Kini Hanya Terbaring Di Atas Katil

Keluarga Sentiasa Berikhtiar

Penulis juga sempat menghubungi ayah Fawwaz, Mohd Bukhari dan dia turut memberi keizinan untuk kami kongsikan kisah yang menimpa anaknya.

“Kami sekeluarga sentiasa berikhtiar untuk melakukan pelbagai rawatan untuk lihat Fawwaz kembali tersenyum. Selain tidak dapat bertutur dan berjalan, kedua-dua kaki Fawwaz juga bengkok selepas demam sawan seminggu selepas kejadian,” terang Mohd Bukhari yang turut menerangkan, doktor menjangkakan keadaan anaknya kekal, tetapi dia masih menaruh harapan melihat Fawwaz kembali normal.

Anak sulung Mohd Bukhari telah dimasukkan ke HKL sejak 17 Disember lalu dan masih menunggu tarikh menjalani pembedahan susulan VP Shunt untuk memasukkan saluran tiub dari kepala ke perut.

IKLAN

“Fawwaz pernah dirawat di Hospital Tuanku Ja’afar, Seremban lima bulan. Dia sering keluar masuk hospital sepanjang tempoh itu dan paling lama berada di wad dua bulan sebelum dimasukkan ke HKL. Setakat ini, Fawwaz menjalani sembilan pembedahan di kepala dan menurut doktor ada lagi pembedahan cuma belum ada tarikh kerana perlu menunggu keadaannya stabil,” jelasnya.

Sewaktu dihubungi juga Mohd Bukhari tidak keberatan berkongsi menerangkan situasi terkini anaknya.

Pada 1 Februari lalu, pakar bedah otak datang buat pemeriksaan pada Fawwaz. Dalam masa tiga hari lalu otot badan Fawwaz kerap kejang sehingga ada kalanya badan
Fawwaz tak dapat nak lurus. Dalam keadaan sekarang Fawwaz kejap-kejap merenget di sebabkan ketidak selesaan pada badan dan mungkin juga sebab sakit.

“Doktor juga sudah ambil sample air otak dan darah dan pada pagi 2 Februari doktor akan maklumkan keputusan sample darah dgn air otak tu.Takut juga ada jangkitan lain sebab Fawwaz dah mula demam balik.

“Dari apa penjelasan doktor pada pandangan luar Fawwaz jadi kejang mungkin sebab tekanan air dari otak tu terlalu tinggi sehingga perut Fawwaz tak mampu nak serap air.

IKLAN

“Selepas dah banyak kali pembedahan ruang di perut Fawwaz makin kecil dan sempit dan sebab itu tak mampu menyerap air yang terlalu banyak. Jika keadaan berterusan doktor akan mengambil pilihan terakhir buat pembedahan lagi bagi mengalihkan saluran tu dari perut tukar ke jantung.

“Syukur alhamdulillah pada 2 Februari juga Fawwaz baru saja selamat melakukan pembedahan kecil bagi mengeluarkan semula tiup yang sebelum ni disalurkan ke dalam perut.

“Doktor pakar akan membuat pemantauan terhadap cecair otak yang keluar sama ada masih banyak ataupun sebaliknya sebelum doktor membuat keputusan terakhir sama ada mahu masukkan semula ke saluran perut atau saluran jantung.

“Sebolehnya doktor cuba untuk mengelak dari masuk ke jantung sebab risiko tinggi. Apa-apa pun kena tunggu keputusan muktamat dari doktor,” ungkap Mohd Bukhari yang turut meluahkan segala perkembangan terkini anaknya menerusi Facebook miliknya.

Mohd Bukhari juga menerangkan dia turut mengucakan ribuan terima kasih kepada semua sahabat-sahabat yang tak putus-putus mendoakan kesembuhan Fawwaz dan yang menghulurkan sumbangan.
“Semoga Allah akan membalas kamu dengan banyak kebaikan dan semoga Allah akan memberi ganjaran kepada kalian dengan balasan yang terbaik,” ungkapnya.

Belanja Beribu Ringgit
Mohd Bukhari juga akui sudah berbelanja beribu ringgit untuk kos rawatan Fawwaz.

“Saya membelanjakan ribuan ringgit untuk Fawwaz termasuk ikhtiar rawatan tradisional. Usaha itu dilakukan bagi melihatnya sihat, tetapi buat masa ini saya bergantung sepenuhnya dengan rawatan hospital. Kos pembedahan susulan (VP Shunt) perlu ditanggung sendiri dan itu belum termasuk bil rawatan harian,” sambungnya yang terpaksa berhenti berniaga air balang kerana perlu memberi perhatia kepada Fawwaz di wad.

BAGI ANDA YANG MAHU MENGHULURKAN SUMBANGAN KEPADA FAWWAZ BOLEH BERBUAT DEMIKIAN MELALUI AKAUN BAPANYA 5622-6354-7454 (MAYBANK-MOHD BUKHARI).