Digelar Switzerland Of Pakistan, SWAT antara lokasi pelancongan cantik di dunia musnah dalam banjir besar. Bagi yang pernah melancong ke Pakistan, pasti ramai mengakui keindahan semulajadi negara ini.

Tak perlu ke Eropah, Switzerland, Egypt dan lain-lain tetapi Allah mengurniakan negara Pakistan ini lengkap segala-galanya kerana panorama indahnya yang sangat memukau. Yang pernah tengok filem lakonan Salman Khan berjudul Bajrangi Bhaijaan pasti mengakui keindahan lokasinya (sempadan Kashmir – India). Bukan itu saja, tetapi banyak lagi lokasi-lokasi indah di sini seperti Attabad Lake, Hunza, Skardu, Sawt dan banyak beberapa daerahnya digelar Switzerland of Pakistan.

Tapi sejak dua hari lalu, negara penduduk beragama Islam ini diuji dengan bencana besar yang menjejaskan kehidupan 33 juta rakyatnya. Bukan sedikit kematian dicatat tetapi seramai 1033 orang ditemui meninggal dunia selain sejuta rumah musnah sama sekali.

Bahkan dari perkongian video di Tik Tik @Arsal Raaj menunjukkan SWAT antara yang mendapat jolokan Switzerland Of Pakistan yang berada dalam wilayah Khyber Pakhtunkhwa kerana keindahannya yang terlalu memukau hingga menarik jutaan pelancong datang untuk melihat keindahan alam semulajadinya kita bertukar rupa dan musnah sama sekali.

@arsalraaj 😣😣😣#😭 #prayforpakistan💚🇵🇰 #honeyarsal #arsalraaj #😭 @honeyarsal.5 ♬ original sound – Arsal Raaj(official)

Digelar Switzerland Of Pakistan, SWAT Lokasi Pelancongan Cantik Di Dunia Musnah Dalam Banjir Besar
Wilayah SWAT antara tercantik di dunia hingga digelar Switzwerland Of Pakistan
Digelar Switzerland Of Pakistan, SWAT Lokasi Pelancongan Cantik Di Dunia Musnah Dalam Banjir Besar
Kesemua penorama indah ini musnah dalam banjir besar melanda Pakistan yang mengorbankan 1033 nyawa, sejuta rumah musnah sama sekali dan 33 juta penduduk terjejas

Dari sungai yang mengalir deras dari pergunungan, dikelilingi rumah yang dibina kiri dan kanan lokasi ini antara tarikan pelancongan yang wajib singgah sebelum ke lokasi lain seperti Passu, Chizer dan banyak lagi.

Bahkan akibat banjir besar ini, pemerintahnya mengisytiharkan darurat kerana belum ada tanda-tanda banjir besar ini akan surut.

Follow kami di TELEGRAM, INSTAGRAM, TIKTOK, FACEBOOK, TWITTER dan YOUTUBE Mingguan Wanita untuk dapatkan info dan artikel-artikel terkini serta menarik.

BACA ARTIKEL MENARIK DI SINI :BANJIR BALING: Ajal Bersama, Jasad Menantu Hamil & Mak Mentua Ditemui Berpelukan!

IKLAN

Terduduk! Bila DiBeritahu Rumah Sudah DiHanyut Banjir.” Dunia Terasa Gelap Seketika

‘Bukan Alasan’, Amir Remaja OKU Dari Kedah Ke Selangor Sertai Misi Bantuan Banjir

Ada mendakwa bencana terjadi ini akibat kerakusan tangan manusia sendiri bahkan tragedi yang menimpa negara ini seakan mengiyakan bahawa di akhir zaman sebelum terjadinya kiamat besar, akan terjadinya kiamat kecil seperti kerapnya terjadi benca alam seperti gempa bumi, tanah gelongsor, banjir besar dan lain lagi.

Dalam satu hadis Baginda Nabi SAW “Tidak akan datang hari Kiamat sehingga langit menurunkan hujan yang tidak terlindung daripadanya rumah-rumah yang diperbuat daripada tanah dan tidak ada yang terlindung daripadanya melainkan rumah-rumah yang diperbuat daripada bulu atau kulit haiwan (khemah).”

Bahkan di akhir zaman juga, walau hujan lebat terjadi yang menyuburkan bumi tapi hanya sedikit makanan yang tumbuh selain terjadinya kemarau yang panjang.

Dalam tragedi banjir besar di Pakistan ini, menurut laporan Pengurusan Bencana Pakistan (NDMA) melaporkan lebih dari dua juta hektar tanaman musnah, 3451 kilometer jalan hancur dan 149 jambatan hanyut.

IKLAN
Digelar Switzerland Of Pakistan, SWAT Lokasi Pelancongan Cantik Di Dunia Musnah Dalam Banjir Besar
Indahnya negara Pakistan. Segalanya ada di negara ini, cantik, penduduk ramah dan paling penting murah untuk melancong

Glasier yang mula mencair semakin memburukkan keadaan selain hujan deras yang belum menunjukkan tanda akan berhenti (setakat laporan dinyatakan). Bahkan banyak hotel-hotel popular musnah sama sekali termasuk Wisma Nasir Khan.

Walau banjir ini tidak terjadi Ibu kota Pakistan iaitu Islamabad serta beberapa kawasan lain seperti Kota Rawalpindi namun kesannya tetap tersisa. Banyak hasil tanaman tidak dapat dibawa masuk ke ibu kota sekali gus meresahkan penduduk.

Dikatakan banjir besar kali in menyamai banjir pada 2010 yang pernah dicatatkan sebagai terburuk dalam sejarah Pakistan dengan 2010 orang meninggal dan seperlima waliyah itu terendam air.

Jeans rosak jangan buang. Jom sertai bengkel buat tote bag dan shopping bagi bersama MW Oktober nanti.

Digelar Switzerland Of Pakistan, SWAT Lokasi Pelancongan Cantik Di Dunia Musnah Dalam Banjir Besar

IKLAN

Jom daftar sekarang!!! KELAS JAHITAN KREATIF
Klik link untuk daftar: https://toko.ideaktiv.com/product/kelas-jahitan-kreatif/

Tak pernah pegang mesin, tak bermakna mak-mak tak pandai menjahit. Pelajari kaedah dan teknik jahitan mudah dalam kelas satu hari sahaja.
Dalam masa beberapa jam, walaupun beginner anda mampu menyiapkan satu tote bag daripada jeans terpakai dan nasi lemak recyclable bag.

Projek 1: Denim Tote Bag
Jom tukar jeans yang tak muat dipakai menjadi tote bag. Teknik yang dipelajari bermula daripada cara memotong kain, membuat ukuran kain, menjahit lurus, jahit tangkai beg, cara cantuman sehinggalah siap sebiji beg.

Projek 2: Shopping Bag
Beg beli belah berbentuk nasi lemak! Beg kitar semula ini bukan saja menjimatkan ruang, malah dapat melindungi alam sekitar kerana kurangnya penggunaan beg plastik. Teknik yang bakal dipelajari adalah cara jahitan melengkung, jahitan lurus, cara mengukur saiz beg dan cara membuat lipatan.

Jangan ketinggalan sertai Kelas Jahitan Kreatif Denim Tote Bag & Shoping Bag di SewingWorld, One City Subang Jaya pada 15 Oktober 2022 bermula 930 pagi hingga 5.30 petang. Yuran RM60 sahaja.

#kelasjahitankreatif
#sewingworldgallery

 

 

Lubuk konten tentang inspirasi, rumah tangga dan macam-macam lagi,
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI