Dalam sehari, ada pelbagai perkara yang perlu kita buat. Tidak kiralah seorang isteri, suami, orang bujang atau sesiapa sahaja. Bila difikirkan balik, rasa tidak cukup dengan masa yang ada ini.

Kata sesetengah ilmuan, ‘orang yan tidak cukup masa, adalah orang yang tidak pandai menguruskan masa’. Jadi, jangan main-main. Gunakan masa yang ada dengan perkara yang baik. Insya Allah, dengan pengurusan masa yang baik ini, tidak adalah kita katakan masa tidak cukup.

Sebenarnya, dalam sehari ada 24 jam yang kita boleh lakukan macam-macam perkara. Jika banyak masa digunakan untuk tidur, tentu kita mampu untuk lakukan sesuatu perkara dengan sebaik mungkin.

Kena atur masa dengan sebaik mungkin. Mungkin cara yang digunakan oleh Khairul Hakimin Muhammad, boleh kita manfaatkan dan jadikan panduan bersama. Tidak semestinya ikut apa yang dia lakukan. Sekadar rujukan bersama.

Baca Artikel Menarik Lain Di Sini: Suruh Buat JADUAL Sendiri, Teknik Komitmen Didik Anak-Anak Beri Kesan Berbeza

Kemas Rumah Cara Paling Simple, Ikut Jadual Tugasan Tak Rasa Terbeban!

Info Lebih Menarik DI SINI

IKLAN

Dalam Sehari – Ikut Beberapa Bahagian

Jadual saya setiap hari (mungkin ia akan berubah mengiukut keperluan lain), saya bahagikan hidup saya kepada beberapa bahagian:

Bahagian Peribadi (untuk kuatkan jiwa dan minda)

4.30am – Bangun, bersihkan diri.
4.45am – Urusan peribadi.
5.15am – Membaca dan menulis sampai subuh. Biasanya membaca 80%, menulis 20%.
6.00am – Subuh (atau ikut waktu subuh).
6.15am – Tulis checklist hari tersebut. Tulis kesyukuran hari semalam (lepas baca checklist semalam pasti banyak kesyukuran dipanjatkan).
6.45am – Senaman ringkas.
7.15am – Sarapan (kalau tak berpuasa. Kalau puasa, sahur dalam 5.15am tu).
7.20am – Telefon emak abah di kampung.

Bahagian ke-2, Kerja (Set Up Team Mindset)

7.30am – Saya akan mula hantar mesej ke team.
8.15am – Breakfast meeting dan terus pergi kerja.
6.00pm – Biasanya balik, kalau tak balik sambung kerja.

Bahagian ke-3, Keluarga

8.00pm – tengok anak isteri. Lepak.
9.00pm – duduk tengok kerja semula. Membaca / menulis. Biasanya anak isteri duk kat sebelah atau dalam bilik yang sama. Haha.
10.00pm – live atau zoom dengan DS.
11.00pm – membaca.

Bahagian ke-4, Rehat berkualiti

11.15pm atau 11.30pm – Berusaha untuk tidur.

IKLAN

Kalau terbangun malam, saya akan setkan sekitar 30 minit sahaja untuk berbuat apa-apa, kemudian tidur semula.

Biasanya deep sleep alhamdulillah dan tak penat walau kiraan jam tidur tak berapa cukup.
Ada masa saya terpaksa ikuti kelas dari luar negara dalam 2-3 jam (sekitar 12 malam hingga 3am) ikut waktu negara tersebut. Dan kemudian baru tidur.

Inilah, cara saya susun jadual.

Kita tak ada kuasa, Allah sahaja ada kuasa. Kita berusaha untuk jadi lebih baik dari semalam.

IKLAN

Mind set kena kuat untuk berjaya. Minta dari Allah, Allah akan beri sesiapa yang berkehendak.

Bismillah!

Semoga bermanfaat

MW: Nak berjaya, kena berusaha lebih kuat. Sekadar, ‘hangat-hangat tahi ayam’ memang tak ke mana pun. Moga hari ini lebih baik daripada semalam.

Sumber: Khairul Hakimin Muhammad

Follow kami di :
Facebook Mingguan Wanita
Instagram Mingguan Wanita
Twitter Mingguan Wanita