pengantin baru

Impian nak duduk rumah yang cantik ala-ala home sweet home memang jadi matlamat mana-mana pasangan pengantin baru. Nak mencapainya perlukan modal yang besar, kalau baru-baru berkahwin manalah nak ada semua modal besar itu. Paling tidak berjimat cermat, kumpul berdikit-dikit sampai mampu.

Lain halnya dengan pasangan pengantin baru ini. Cik Puan Iqin Razak memilih membeli kediaman kosong yang ditinggalkan tuan rumah. Ikuti perkongsiannya dan bagaimana mereka mengubah rumah tinggal ini menjadi ‘home sweet home’ yang diidam-idamkan.

Alhamdullillah, hari ni genap setahun 6 bulan duduk rumah yang asalnya home sour home. (Status ini dimuatnaik pada bulan Januari tahun ini). Husband beli rumah ni atas tangan ja, beli betul-betul masa lepas kitaorang tunang, nak beli rumah baru macam tak berapa nak mampu.

So cari punya cari, alhamdullillah jumpa. Maybe rezeki nak kahwin masa tu. Tapi dalam rumah dia masyaa Allah.. First time tengok dalam hati cakap,’ni rumah ke neraka’.

Kata jiran-jiran area sini yang pecah masuk rumah ni jiran sebelah rumah kitaorang. Dia boleh pula menukang buat perabot kat rumah ni tanpa pengetahuan tuan rumah. Rumah ni owner tak pernah duduk, so memang kosong gila.

IKLAN

Fikir punya fikir ‘amek jela’. Sebab kalau ikut market price masa kitaorang beli jimat 60-70k. Tapi memang azablah nak bersihkan rumah ni. Mujur mak ayah aku banyak tolong bersihkan. Kalau diaorang tak tolong memang aku rasa sampai sekarang tak siap lagi rumah nih..

Kitaorang nak kahwin memang struggle gile, dengan nak kahwinya, dengan nak beli rumahnya, nak bayar deposit rumah lagi, beli barang rumah pun masa tu yang wajib ja. Macam peti ais, mesin basuh, TV.

IKLAN

Mujurlah suami ni ade set bilik tidur masa bujang. Then mak aku bagi dapur gas dia yang tak pakai tu.. so kitaorang pakai apa yang ada jela. Kitaorang pindah pun masa tu lampu atas je ada, lain tak ada lagi. Senang cerita memang macam romantik je rumah masa tu..(padahal rasa macam berhantu pun ada juga)

Lepas pindah ja, aku memang berazam cuba nak ubah rumah yang asalnya home sour home ni jadi home sweet home (walaupun aku ni bukanlah ada bakat nak deko rumah). Aku tak nak barang mewah-mewah, tak nak penuh barang dalam rumah. Sekadar beli barang yang perlu sahaja.

IKLAN

Erti kata lain minimalis gittchhewwwww.. Tapi seriously bukan senang nak completekan barang dalam rumah. Sampai sekarang pun tak complete lagi (bahagian dapur) Nak rumah acah-acah sweet haruslah aku bekerja keras okessss.. Di situlah bermula aku pasang niat buat kerja online, buat makeup & buat jelah apa-apa yang boleh mendatangkan hasil.

Bertukar Jadi Acah-acah Sweet

Syukur Alhamdullillah, rumah yang sour ni dia beransur bertukar jadi acah-acah sweet. Ha.. nih nak habak, pernah gak kene kecam, pasal orang cakap “alah nih nak amek gamba je kemas, hakikatya bersepah” terus terang di sini ingin menyatakan, macam mana dalam gambar, macam tulah keadaan rumah yang sebenarya. Seriouslay aku memang tak suka rumah aku berkecah, korang tak caya korang tanya Firdaus Baseran macam mana aku bebel kalau rumah nampak bersepah.

Disini diriku lampirkan rumah kami sebelum & selepas. Semua ruang I share yuooolsss. Jangan kecam tau.. ??

Rumah Sebelum & Selepas

Ruang Tamu

Dapur

Bilik Tidur

Bilik Makeup

Ruang Santai

Sumber/Foto: Iqin Razak via Mingguan Wanita