Hidup berumahtangga tidaklah terlalu rumit. Namun sesetengah orang sengaja merumitkan dengan kerenah di luar kemampuan pasangan berfikir. Jika kita mampu menerima seadanya dan mengikut seperti diajarkan Rasulullah dalam alam rumahtangga, pasti setiap pasangan hidup bahagia.

Tahukah Rasulullah shallallahu ‘alaihi wasallam adalah seorang suami yang sangat mesra terhadap isteri-isterinya. Bahkan Nabi mendidik umat khususnya para suami agar sentiasa menyayangi dan berlaku baik kepada ahli keluarga khususnya kepada isteri.

Nabi shallallahu ‘alaihi wasallam bersabda, “Yang terbaik di antara kalian adalah yang terbaik terhadap keluarga/isterinya. Dan saya adalah orang yang paling baik terhadap isteri/keluargaku.” (HR Tirmidzi).

Satu perkongsian Tik Tok @khadijahnurasiyah menjadi impian banyak isteri apabila mereka memaparkan kehidupan berkasih sayang.

Dapat dilihat pasangan ini banyak mengamalkan sebahagian sunnah Rasulullah dalam kehidupan berumahtangga seperti makan sepiring, makan bersuap, meletakkan garam di lelangit sebelum menjamah makanan dan sentiasa bersyukur dengan nikmat rezeki yang Allah berikan walau menu makanannya cukup simple iaitu tempe dan sambal.

Dapat dilihat isteri akan menuangkan air basuhan tangan dan diikuti suami memperlakukan isteri sama.

Jika kebanyakan dari kita makan sepinggan seorang, tapi pasangan ini mengamalkan makan sepiring berdua di mana isteri akan menyuapi suami dan suami juga menyuapi isteri dan masa yang sama menyuap anak kecil sesekali.

IKLAN

Ternyata hal sekecil-kecil ini yang sebenarnya mampu mempereratkan kasih sayang sesama suami isteri semakin menjauh hari ini sedangkan ia sebahagian dari sunnah Rasulullah.

Dalam memupuk kasih sayang sesama pasangan, antara sunnah Rasulullah ialah mengamalkan makan sepiring berdua.

Dari Aisyah radhiyallahu ‘anha, ia berkata : Saya dahulu makan bubur bersama Nabi shallallahu ‘alaihi wasallam.” (HR. Bukhari)

Dari Aisyah radhiyallhu ‘anha, ia berkata : “Aku minum dari gelas yang sama (dengan Rasulullah shallallahu ‘alaihi wasallam ) bahkan ketika haid lalu Nabi mengambil gelas tersebut dan meletakkan mulutnya di tempat aku meletakkan mulut, lalu Baginda minum.” (HR Abdurrazaq).

IKLAN

Demikian pula dalam riwayat imam Muslim Nabi shallallahu ‘alaihi wasallam pernah minum di gelas yang digunakan Aisyah dan Baginda juga pernah makan daging yang pernah digigit Aisyah.” (HR Muslim).

BACA SINI :Jadilah Isteri Paling ‘Sweet’, Gedik Dengan Suami, Jangan Sampai Orang Lain Penuhi Cinta Pasangan
LAGI :- “Hati-Hati Bermanis-Manis Dengan Pasangan.” Jangan SWEET Sangat! Takut Nanti SEMUT Datang

Follow kami di TELEGRAM, INSTAGRAM, TIKTOK, FACEBOOK, TWITTER dan YOUTUBE Mingguan Wanita untuk dapatkan info dan artikel-artikel terkini serta menarik.

Antara sunnah lain ialah suami menyuapi isteri

IKLAN

Dari Saad bin Abi Waqosh radhiyallahu ‘anhu berkata, bahwa Rasulullah shallallahu ‘alaihi wasallam bersabda : “Dan sesungguhnya jika engkau memberikan nafkah, maka hal itu adalah sedekah, hingga suapan nasi yang engkau suapkan ke dalam mulut isterimu.“ (Mutafaqun ‘Alaih)

Apabila seorang isteri makan bersama suaminya dan suami menyuapi makanan tersebut ke mulut isterinya, nescaya ia akan mendapat pahala dan hal itu akan memperkukuh rasa kecintaan terhadap isterinya. Sesuatu yang tidak dinafikan, bahawa saling menyuapi dapat menguatkan jalinan kasih sayang antara suami dan isteri.

Percayalah walau lauknya tempe tapi kenyangnya sampai ke malam. Cubalah, jangan pernah malu untuk memulakan walau ia bukan kebiasaan kita. Tak salah mencuba dari tak buat langsung.

@khadijahnurasiyah Alhamdulillah Jangan Lupa Bersyukur ya 😊😊😊 #fyp #keluargakecilku #videocliptiktok #shortsvideo #videoshorts #rameindong ♬ suara asli – Wulan Dari97961

SUAMI DAYUS BIARKAN ISTERI JADI RAJA DALAM RUMAHTANGGA

Lubuk konten tentang inspirasi, rumah tangga dan macam-macam lagi,
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI