Chef Kongsi Tip Pilih Keju Luar Negara Yang HALAL Di Pasaraya

Agak-agak berapa ramai mak-mak yang faham cara nak pilih dan baca label keju luar negara yang halal dijual di pasaraya. Adakah dengan sekadar ada logo halal, keju yang kita pilih itu benar-benar tak mengundang was-was untuk di makan.

Kadangkala disebabkan tak arif sangat bab nak baca logo halal ini, mak-mak tak berani nak beli keju yang didatangkan dari luar negara ini. Okay, bagi membantu mak-mak, Chef Nor Zailina berkongsi panduan bagaimana memilih keju HALAL di pasaraya.

Katanya, “Saya bimbang bila tengok orang Islam beli keju tanpa membaca bahan-bahan yang terkandung di dalamnya atau sekiranya ada logo Halal negara pengeluar keju itu. Terdapat pelbagai jenis keju dijual di pasaraya. Jadi, bagaimana memilih yang HALAL?”

Chef Kongsi Tip Pilih Keju Luar Negara Yang HALAL Di Pasaraya

Panduan Beli Keju Luar Negara Yang Halal Di Pasaraya

* Pastikan ada logo Halal dari pengeluar di negara berkenaan. Contohnya, keju dari Australia mesti ada logo Australian Halal Board. Begitu juga keju dari France, New Zealand dan lain-lain.

IKLAN

* Rennet – bahan yang digunakan bagi menukar susu kepada pepejal keju. Biasanya ia diperbuat daripada bahagian dalaman perut binatang seperti lembu dan sebagainya. Jikalau lembu tidak disembelih mengikut Islam, bermakna ia tidak Halal dimakan. Kebanyakan keju dari Eropah menggunakan rennet daripada binatang. Bovine Rennet adalah rennet dari perut lembu. Porcine dari khinzir (pig/swine).

Hanya pilih RENNET:
– microbial rennet (diperbuat daripada microbes, termasuk fungi dan bakteria TETAPI ada juga yang dibiak daripada sumber binatang, sila tengok tanda Halal)
– non-animal rennet (diperbuat daripada bahan kimia lain atau sumber bukan binatang)
– vegetable rennet (diproses daripada sumber tumbuh-tumbuhan)

Selain rennet, KEJU juga diperbuat dengan:
– proses pemerapan (fermentation)
– menggunakan cuka dan jus lemon (asid) terutama untuk pembuatan keju vegan

IKLAN

Chef Kongsi Tip Pilih Keju Luar Negara Yang HALAL Di Pasaraya

Fakta Penting:

1. Keju lembut (soft cheeses) seperti krim keju tidak menggunakan rennet dalam pembuatannya.
2. Baca setiap paket keju yang dibeli kerana ia mungkin Halal dalam bentuk sebuku (block) tetapi tidak Halal dalam paket yang sudah diparut (ready grated).
3. Keju dalam bentuk serbuk (kering) seperti Parmesan juga mungkin tidak Halal, jadi, berhati-hatilah selalu. Parmesan sering dihidangkan di restoran bersama Caesar Salad atau Spaghetti Bolognese.

IKLAN

Semoga bermanfaat.

Baca sini : Susu masam rosak jangan buang, boleh buat cheese buatan sendiri

Soal Jawab Dengan Chef Nor Zailina

Chef Kongsi Tip Pilih Keju Luar Negara Yang HALAL Di Pasaraya Chef Kongsi Tip Pilih Keju Luar Negara Yang HALAL Di Pasaraya

Sumber/Foto : Nor Zailina

Lubuk konten tentang inspirasi, rumah tangga dan macam-macam lagi,
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI