Bantal yng digunakan di rumah lama-kelamaan pasti ada tompokan kekuningan, kotor dan agak berbau. Jika tak bersarung bantal memang geli dibuatnya. Sebenarnya ada cara mudah nak bersihkan bantal sebegini.

Boleh cuba cara yang dikongsikan oleh Nismiraa menerusi akaun TikTok nya. Macam tak percaya lihat hasilnya, hanya guna 3 bahan bantal kembali bersih macam baru dan tak berbau busuk lagi.

Bahan Diperlukan:

Baking Soda 
Borax
Sabun pencuci
Air Secukupnya

Cara Membuat:

1. Masukkan bantal ke dalam bekas/ baldi / besen.

2. Kemudian tadah air secukupnya dan masukkan baking soda, borax dan sabun pencuci.

3. Kacau rata, bagi semuanya larut sebati dan biarkan rendam seketika.

4. Terbalik-balikan bantal. Boleh lihat air kotoran tanggal hanya dalam beberapa minit.

5. Bila bantal dah bersih, angkat bantal dan buang air kotoran tersebut.

IKLAN

6. Kemudian jemur di tempat yang panas sehingga betul-betul kering.

@_nismira Reply to @casserajuliet tengok hasil dia🤢🤮 #homecare #cleantok #bantal #locamway ♬ Monkeys Spinning Monkeys – Kevin MacLeod

7. Hasilnya memang terbaik! puas hati bersih dan tiada lagi bau.

@_nismira Reply to @_azimefan_ Last tu kucing memang tak rilek, dugaan kucing byk😌 #homecare #cleantok #TikTokGuru #locamway #bantal ♬ Monkeys Spinning Monkeys – Kevin MacLeod

Info Ekstra!

Fungsi setiap bahan:

  • Baking soda untuk naikkan warna bantal jadi putih berseri.
  • Borax untuk hilangkan bau kepam dan busuk.
  • Sabun pencuci untuk bersihkan kotoran yang ada.

Semoga bermanfaat! Selamat Mencuba!

IKLAN

Baca Lagi Di Sini:
Kongsi Cara Mudah Bersihkan Kipas, Guna Seluar TERPAKAI, Lantai Pun Tak Kotor

Tip Tebuk Dinding, Tak Payah Nak Sapu Atau Bersihkan Lantai Lepas Drill!

Cara MUDAH Bersihkan Minyak Melekat Pada Bekas Plastik Guna TISU DAPUR

Mingguan Wanita: Wah menarik tip hilangkan tompokan ‘peta’ dan bau busuk pada bantal ni. Memang berkesan hasilnya, bantal elok kembali bersih dan nampak macam baru. Jadi sebelum nak beli bantal baru elok cuci dulu ikut tip yang dikongsikan ini.

SERTAI & DAFTAR SEKARANG KURSUS KEMAHIRAN ASAS BANGKIT WANITA:

Yuran murah dan berbaloi-baloi. Klik link di bawah ini:

Jahit Baju Kurung Pesak : https://toko.ideaktiv.com/product/jom-jahit-baju-kurung-buat-duit-jahit-di-rumah/

Cookies Viral : https://toko.ideaktiv.com/product/cookies-viral-buat-sampai-jadi/

IKLAN

Kuih Frozen : https://toko.ideaktiv.com/product/aneka-kuih-frozen/

Roti & Bun : https://toko.ideaktiv.com/product/asas-bakeri/

Untuk pertanyaan hubungi : 019632875

Mingguan Wanita boleh diikuti di :

Facebook : https://www.facebook.com/mingguanwanita

FB Grup Cerita Mak-mak Hari Ini : https://www.facebook.com/groups/ceritamakmak

Website: https://www.mingguanwanita.my/

Instagram : https://www.instagram.com/mingguanwanita/?hl=en

YouTube: https://www.youtube.com/c/MingguanWanitaOfficial/featured

Twitter: https://twitter.com/mingguanwanita?lang=en

Telegram MW: https://t.me/mingguanwanita

Telegram Bangkit Wanita: https://t.me/bangkitwanita