Kunyit hidup baik ubinya mahupun daunnya memang banyak digunakan dalam masakan seperti rendang, masak lemak dan sebagainya sebagai penambah aroma. Boleh dikatakan bahan wajiblah beli setiap beli barang dapur di pasar.
Padahal bukan susah pun nak tanam kunyit hidup sendiri di rumah, dua minggu lebih dah boleh petik daunnya, guna dalam masakan. Jimat belanja dapur.
Boleh ikut cara yang dikongsikan oleh Cikgu Shariful Fadzli ini, sebagai salah satu aktiviti bercucuk tanam ketika Perintah Kawalan Pergerakan (PKP). Dua minggu tanam dah boleh dapat hasilnya.
Berikut perkongsian tersebut;
Ha, 2 minggu lebih tumbuh dah daun kunyit ni. Boleh la masak rendang untuk Iftar nanti. Fuh jimat duit. Mahal tau orang jual daun kunyit ni!
Orang perempuan, suruh suami/anak/adik beradik korang tanam kunyit ni ha. Bukan susah dan lama pun nak tunggu macam durian kan. Orang lelaki, korang tanam jelah. Senang je nak buat. For sure boleh menggembirakan hati ibu atau isteri korang. Paling tidak, dapat gembirakan hati sendiri pun jadilah!
Sebelum tu, selain buat rendang, daun kunyi ni nak buat apa? Haa, banyak boleh guna dalam masakan. Saya pun tak reti sangat, minta tolong chef tetap kat dalam rumah ni je decide. Cikgu Sho telan je. Hehe
Ok, step nak tanam kunyit, kena sediakan KUNYIT HIDUP. Jangan korang guna kunyit Adab ka, Faiza ke! Sampai kiamat tak tumbuh! Time beli cakap KUNYIT HIDUP ok.
Rujuk gambar untuk step tanam kunyit. Pada setiap gambar ada diskripsi.
1. Ni rupa kunyit hidup. Belilah banyak mana nak tanam. Beli sikit sikit dah la, jangan buat panic buying plak!
Ads
2.Cari tempat teduh sikit. Gali lubang. Jangan dalam sangat.
3.Tengok, kunyit tu berdiri tegak. Saja nak tunjuk kedalaman lubang tu. haha. Kesian dia nampak macam sunyi kan? Nasib baik beli kunyit 2 ketul. Boleh lah buat teman.
4.Pastu masukkan kunyit dalam lubang tu, susun lah macam mana pun. Ikut kreativiti.
Ads
5.Kambus. Tanam dan kebumikan dia.Lepas tu jirus air tau.
6. Siram lah air paling kurang 2 kali sehari. Kalau ada baja, guna baja sikit. Jangan kerap sangat letak baja terutama baja ketul tu. selalunya dia akan ganggu pH tanah. Rosak nanti.Baja apa nak guna, paling takde baja, guna jelah sisa-sisa makanan, air basuh beras pun layan.
Ads
Kena jaga betul betul. Siput babi suka makan. Tengok dia dah makan sikit daun kunyit cikgu sho.
Mak-mak kaki masak selalunya ada dua pilihan, sama ada nak guna lesung batu atau blender untuk kisar bahan masakan.
Cara cepat dengan jumlah bahan yang banyak, tentulah blender jadi keutamaan. Tapi kalau nak dapatkan keenakan bahan masakan, tentu tentulah lesung batu membangkitkan kesedapan rasa.
Bahan masakan lebih juicy lagi jika ditumbuk lesung batu. Sebab itu dekat setiap rumah mak-mak mesti ada simpan paling tidak satu lesung batu.
Brian Masterchefatau lebih dikenali dengan panggilan Abang Brian, berkongsi cara tip penjagaan lesung batu yang banyak gunanya untuk mak-mak.
Kata Abang Brian, “Blender atau lesung batu? Yang mana anda lebih suka guna untuk buat pes sambal. Bagi Abang Brian tetap lesung batu yang rasanya sedap skit… hehe.. “
“Tapi kalau nak sediakan pes sambal untuk makan ramai ramai sekampung memang merana lah kalau guna lesung batu kan… loll… ”
“Biar apa pun, ni Abang Brian kongsikan tips penjagaan lesung batu!”
Tip Penjagaan Lesung Batu Daripada Abang Brian
1) Pastikan lesung batu dibasuh bersih selepas digunakan bagi menghilangkan baunya.
2) Gunakan air limau jika perlu untuk hilangkan bau yang melekat.
3) Keringkan di tempat yang di bawahnya berjaring seperti tempat letak pinggan. Ini bagi membolehkan bahagian bawah lesung lebih cepat kering dan hilang baunya.
5)Tumbuk garam kasar selalu di dalamnya bagi menajamkan matanya.
6) Sekali sekala, tumbuk sebarang jenis cengkerang bagi menajamkan lagi matanya.
Nak simpan sayur agar kekal segar dan tahan lebih lama daripada biasa ada caranya yang tertentu.Cara penyimpanan sayur-sayuran yang betul, mampu membuatkan ia kekal segar, tahan lama dan tidak mudah rosak. Sekaligus menjimatkan belanja dapur dan mengelakkan pembaziran.
Lagi-lagi tempoh Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) yang menghadkan keluar rumah. Perkongsian tip daripada Puan Rozlyn Farah Diana ini sangatlah membantu, terutamanya buat mak-mak yang jenis beli sayur banyak untuk seminggu dan tak perlu berulang alik ke pasaraya musim wabak sekarang ni.
Boleh ikut tip ini sebagai panduan;
“Macam mana simpan sayur untuk bagi tahan lama?.Ye la sayur ni kan kalau kita beli lepas tu letak dalam peti ais tahan dalam 2-3 hari je lepas mula la jadi layu di tasik madu gituu.”
“Musim-musim kena ‘Stay At Home’ sekarang tambah-tambah lagi ketua keluarga je yang boleh keluar beli barang so untuk tidak memeningkan ketua keluarga kena keluar banyak kali beli barang dapur boleh ikut tips kat bawah ni.”
“Kak kiah dah seminggu dah beli sayur ni tapi tetap dalam keadaan segar bugar lagi. Hahah. Caranya senang je.”
Sebelum nak simpan sayur tu potong sayur kecik-kecil. Saya tak basuh sayur tu ye. Nak guna baru basuh.
2. Lepas tu ambik bekas kedap udara tak kisah la brand tipuware ke apa ke macam kak kiah bedal je yang mana ada dalam rumah ni tak kuasa nak keluar duit nk beli yang lain.
3. Dah ada bekas kedap udara, boleh lapik tisu kat dalam bekas tu lepas tu isi sayur yang dah potong-potong tadi.
4.Last sekali letak sekali lagi tisu untuk bahagian paling atas sayur tu. Tujuannya untuk menyerap wap-wap air yang akan muncul nanti.
5.Lepas tu tutup dengan penutup simpan elok-elok dalam peti ais. Selamat mencuba
Info Ekstra!
Untuk halia dan lengkuas boleh guna cara ni.Rendam halia/lengkuas dalam bekas yang berisi air. Rendam sampai tenggelam ya lepas tu tutup dengan penutup bekas simpan dalam peti. InsyaAllah tahan satu bulan. Rajin-rajin lah tukar air dalam bekas tu ye untuk bagi dia tahan lagi lama.
MW: Semoga perkongsian ini bermanfaat agar sayur-sayuran yang dibeli kekal segar, tahan lama dan tak mudah rosak. Sekaligus mengelakkan pembaziran dan jimat belanja dapur.
Rahsia perut kempis. Perkara paling selalu dirisaukan buat wanita tentulah apabila berat badan naik. Bukan setakat berat naik, perut pun pasti akan naik sekali. Seiring sekata.
Ini bukan saja untuk mereka yang berat badan naik tapi buat wanita yang memang berat badan tak pernah nak turun, Segan juga bila berpakaian, mahunya ada yang tanya berapa bulan mengandung?
Jangan cepat putus asa. Walaupun kita chubby, tapi pastikan perut kita tak buncit dan kekal kempis. Biarlah berat badan susah nak turun tapi perut mesti kempis. Cubby yang cantik.
Satu rahsia yang boleh anda amalkan untuk dapatkan perut kempis terutamanya anda yang berisi. Boleh amalkan minuman detox ini sebelum tidur.
Buat yang badan kurus tapi perut buncit pun boleh saja amalkan juga. Moga ia memberi manfaat.
Bahan-bahan:
Air
1 inci halia – dihiris
3 hiris lemon
Chia seed
Madu asli
Caranya:
1. Sediakan air, kemudian masukkan hirisan halia bersama hirisan lemon.
2. Kacau dan biarkan ia mendidih.
3. Selepas itu, tuangkan air yang tadi ke dalam gelas.
.
4. Campurkan dengan 1 sudu chia seed.
.
5. Masukkan juga sedikit madu asli.
.
6. Kacau dan minum sebelum tidur.
Mudah-mudahan perut tak akan buncit.
Mingguan Wanita : Chubby pun chubby la, asalkan perut tak buncit dan jadi chubby yang cantik. Sesiapa saja boleh je untuk amalkan dan tidak terhad kepada orang yang mengalami masalah berat badan saja.
Shakila saman bekas mentua kali kedua, "mak saya gadai emas bayar peguam, tiada kaitan bantuan Mufti Perlis. Bekas ratu cantik, Shakila Saiful menghantar surat...