Tak perlu masak berjenis-jenis lauk, sambal merupakan salah satu menu yang mampu membuka selera sesiapa sahaja. Ada pelbagai jenis resipi sambal yang ada, namun jika inginkan kelainan boleh cuba Sambal Terung Asam Bakar yang cukup popular di Sarawak ini.

Nak tahu lebih lanjut mengenai cara buat sambal ini, boleh perkongsian berikut;

“Saya Sarina dari Bintangor Sarawak. Hari ni kebetulan hujung minggu saya teringin nak makan Sambal Terung Asam Bakar (terung Iban/terung dayak) banyak di Sarawak.Jarang terdapat di Semenanjung. Kalau jumpa boleh try ya. Rasanya masam-masam tapi special taste bila dah dibakar dan digaul pula dengan sambal belacan ikan bilis.Yummy.”

“Saya sertakan resepi Sambal Terung Asam versi saya ya dan langkah-langkah ada pada setiap gambar ya. Selamat mencuba!

Dapatkan terung asam/terung iban. Boleh dapatkan di Tamu Borneo atau kirim dengan rakan yang balik /pergi ke Sarawak.cuci bersih ya.

Kita bakar terung asam ni hingga lembut, naik bau dan pusing-pusingkan juga supaya semua bahagian masak rata.

Apabila dah cukup masak tu,alirkan dibawah air supaya kulitnya yg terbakar tu senang terkupas.. Kita kupas kulitnya , jangan lupa buangkan biji2 kecil didalamnya.

Tadaaa.. Potong kecil atau dadu.. Ikut saiz yang kita nak ya.

IKLAN

Sementara menunggu terung tu tadi masak terbakar, saya dah sediakan bahan untuk sambal tumisnya.Bahan bahannya seperti berikut.. Nak taruh cili kisar pun boleh, mak saya tak tahan pedas.. Kena kontrol pedas..

Setelah ditumbuk.. tak payahlah lumat sangat… Sedang-sedang jer. Tumis hingga kekuningan dan berbau wangi.

IKLAN

Dah tu, masukkan terung asam yang dibakar dan dipotong tadi. Gaul rata… Jangan lupa taruh garam dan perasa. Pastikan belacan tu tak masin ya..

Nah.. Dah siap.Sambal terung asam bakar versi saya dah siap untuk dimakan.

IKLAN

Tak yah menu lain.. Yang ini pun boleh membuka selera di hujung minggu.. Selamat mencuba ya rakan-rakan.

Baca Lagi Di Sini:
Beli Banyak Tomato, Masak SAMBAL PENYET Buat Stok Dalam Peti!
SAMBAL GEPREK Resipi Asal Jogjakarta,Tak Perlu Dimasak Hanya Letak Minyak Panas!

MW: Wah nampak sedap dan menarik resipi Sambal Terung Asam Bakar ni, boleh cuba nanti.

Sumber: Rien Hanekonma