
Memang perit bila kena batuk dan sakit tekak. Tekak rasa gatal, sakit dan boleh jadi lebih teruk, sampai hilang suara. Disamping mengambil ubat yang disarankan doktor, sebenarnya mak-mak boleh cuba buat sendiri candy pelega batuk dan sakit tekak ni di rumah. Ia sebagai alternatif untuk mengurangkan kesakitan yang dialami.
Berikut perkongsian daripada Puan AJ Idris sebagai rujukan;
“Ini bukanlah ramuan ubat batuk, cuma sebagai alternatif untuk mengurangkan / melegakan sakit tekak dan batuk ringan. Kena juga jumpa doktor, tau.”
#homemade candy pelega batuk / sakit tekak.
Bahan-Bahan:
Sebiji lemon (ambil jus)
1 sudu kecil serbuk halia
3 sudu kecil gula perang (dalam gambar sesudu je buat contoh. Boleh gantikan dengan gula putih kalau suka. No problem.
Cara Membuat:
1.Masak semua bahan di atas dalam api perlahan sampai berbuih macam ni. Kacau-kacau ya.
2.Bila dah berbuih, tutup api. Kacau-kacau lagi sampai buih hilang, dan air tadi jadi pekat dan agak melekit.
3.Cepat-cepat titiskan, sebab dia akan cepat mengeras. Titislah comel-comel. Kalau ada acuan, sila guna.
4.Bila dah keras, taburkan gula ising. Tapi di sini saya taburkan serbuk bunga ros sebagai ganti gula ising. Kata pun nak sihat, kan.
Yang ini, saya campurkan sedikit serbuk bunga ros dalam ramuan.
Dah keras dan sejuk, simpan dalam bekas kedap udara. Siaplah sudah
MW:Semoga perkongsian ini bermanfaat. Boleh lah cuba buat sendiri Candy pelega batuk dan sakit tekak ini di rumah nanti.
Sumber: AJ Idris
Resipi ‘Roti Kerca’ Stail Siti Nurhaliza, Menu Kesukaan Dalam Family!

Bagi yang pertama kali mendengar resipi Roti Kerca, ia dikatakan hidangan yang cukup popular dikalangan kerabat diraja dan bangsawan, terutamanya di utara satu ketika dahulu.Ia seperti lemping yang dimakan dengan kuah kari daging hancur beserta bawang goreng dan daun bawang.
Sempena Perintah Kawalan Pergerakan, baru-baru ini Dato Sri Siti Nurhaliza berkesempatan meluangkan masa memasak hidangan istimewa dan kesukaan dalam keluarganya iaitu Roti Kerca.Istimewanya, resipi tersebut dipelajari daripada Mak Engku, yang merupakan ibu kepada Datin Seri Tengku Zawiyah yang berasal dari Kedah.
Berikut resipi yang dikongsikan didalam Instagram dan youtube penyanyi nombor satu negara ini.
“Resipi Roti Kerca, sempatlah saya memasak di rumah siang tadi sempena Perintah Kawalan Pergerakan.”
“Roti Kerca ini saya belajar resipi berasal daripada keluarga Mak Engku, ibu kepada Datin Seri Tengku Zawiyah. Memandangkan saya suka, ibu mertua pun suka, ramai yang suka. Jadi saya belajar buat resipi ni”
“Ini merupakan antara menu kesukaan dalam family kitorang”
Roti Kerca Stail Siti Nurhaliza
Bahan-Bahan (Roti Kerca):
*1/2 Kilo Tepung Gandum
*3 Biji Telur
*Air
*Garam
Minyak Sapi
* Kacau sebati dan kisar halus dalam blender. Pastikan bancuhannya betul-betul cair seperti ini.
Cara Membuat:
1. Sapu/ lenserkan sedikit minyak sapi pada kuali non stick.
2. Letak 1 senduk bancuhan tepung dan ratakan pada kuali.Biar sehingga masak dan angkat ketepikan.
3. Gulung kecil roti tersebut dan gunting serong.
Bahan-bahan (Kuah):
Minyak
Kulit Kayu Manis
Bunga Lawang
Buah Pelaga
Daun Kari
4 biji Bawang Putih (Kisar)
10 biji Bawang Merah (Kisar)
4 inci Halia (Kisar)
Daging Cincang
3 sudu besar Rempah Kari daging
Air
Santan
4 sudu besar Tomato Puri (pilihan)
Garam
Kiub Ayam
Cara Membuat:
1. Panaskan minyak dan masukkan daun kari, kulit kayu manis, bunga lawang dan buah pelaga.
2. Kemudian masukkan bahan-bahan kisar. Tumis sampai naik bau dan pecah minyak.
3. Masukkan pula rempah kari daging yang dah dibancuh, masukkan sesikit air.Tumis sampai rempah betul-betul masak sehingga kering.
4.Masukkan pula daging cincang, kacau sebati dan masukkkan pula kiub ayam.
5. Masukkan santan perahan pertama dan lihat kepekatannnya. Bergantung pada banyak mana yang kita nak masak.
6.Masukkan tomato puri rata dan masukkan garam.
7.Biarkan mendidih.
Siap! Selamat Mencuba.
Info Ekstra!
- Tumis sekali daging dengan rempah.Kalau masukkan daging selepas masukkan santan, ia akan hancur.
- Jika kuahnya terlampau pekat boleh tambahkan santan perahan kedua.
- Letak roti kerca dipotong serong. Lebih sedap makan bersama bawang merah goreng dan tabur daun bawang diatasnya.
Baca Lagi Di Sini: Nasi Goreng Kampong Sedap Tak Letak Bawang Merah, Siti Nurhaliza Sendiri Dah Cuba Resipi Yatie Kitchen Ini!
MW: Semoga perkongsian ini bermanfaat. Buat mak-mak yang tengah cari idea dan nak rasa macam mana roti kerca ni, boleh cuba resipi yang dikongsikan ni.
Sumber: Siti Nurhaliza Tarudin
‘Anginkan Biar Tak Jadi Arnab Bunga’ Tip Semperit Gebu Gerenti Menjadi

Biskut semperit gebu ini memang sedap bila dimakan macam itu je. Bak kata orang cair di mulut. Lagi-lagi kalau tukang buat itu pandai hasilkan biskut semperit gebu.
Mahunya satu balang tu hadap sorang-sorang. Silap-silap tak sampai esok dah habis satu balang. Waktu musim perayaan, biskut semperit sememangnya menjadi pilihan ramai.
Kongsi wanita ini, Nana Fiana tak ramai yang berjaya membuat kuih semperit enak seperti yang diinginkan. Sebab itulah peniaga ini kongsikan tip menghasilkan biskut semperit ini. InsyaAllah menjadi.
“Tengok ramai yang gagal buat semperit lately. Ni saya kongsikan resepi boleh buat kat rumah masing-masing ya. Saya buat niaga ni.”
Bahan-bahan Biskut Semperit Gebu
- 340g butter
- 250g susu pekat
- 80g tepung kastard
- 600g tepung jagung
Ini Tip Nak Bagi Biskut Menjadi
Nak flavour lain tambah je esen pandan ke, rv ke choc ke dalam 10gram.
Uli sampai jadi doh.
Nak guna mixer kelajuan rendah,
Atau guna senduk, atau uli guna tangan jela.
- Sebelum bakar set dulu dalam 30 minit
- Bagi kene angin biar tak jadi arnab bunga tu
- Bakar suhu 160 darjah celcius selama 20-25 minit
- Ikut oven masing-masing.
- Nak buat semperit panjang-panjang tu pun boleh.
Semoga bermanfaat, doakan saya ye. Siapkan 500 balang sorang-sorang ni.
Baca : Mudahnya Buat Brawnies Kedut, Terbukti Resepi Ini Gerenti Menjadi
Nak lebih banyak resepi boleh follow fb saya.
InshaAllah saya kongsi lebih banyak resepi akan datang
Sumber/Foto : Nana Fiana
Ini 25 Menu Berpantang Mudah Masak, Untuk Rujukan Mak-mak 30-an Lepas Bersalin

Satu hal yang jadi masalah untuk bakal mak usia 30-an ini adalah mencari menu berpantang atau lauk pauk berpantang sepanjang 44 hari memulihkan diri.
Mak-mak yang pertama kali bersalin, mereka pasti akan melalui emosi sebegini, ‘asyik lauk yang sama je. Mana nak dapat zat.. mana nak keluar susu ibu.’ Haa.. jangan nak nafikan, pasti akan ada kata-kata sebegini kan waktu mak-mak berpantang kali pertama.
Mereka rasa lemas dengan lauk berpantang yang sangat plain, ‘zuhud’ dan sama saja hampir setiap hari. Sebenarnya ada saja menu berpantang bersalin yang sihat dan berkhasiat. Cuma mak-mak perlulah kreatif mengolahnya agar tak mencampurkan makanan sejuk atau gatal yang boleh menyebabkan bentan.
Dalam grup masakan terkenal, Puan Nor Sofiah Hussin berkongsi menu berpantang yang dinikmatiknya sepanjang lebih 2 minggu lepas melahirkan. Yang mana, mak-mak berpantang pun boleh mencubanya.
“Siapa kata lauk dalam pantang tak best. Sedap tu. Siap menambah lagi. Saja nak share menu dan resepi masa saya berpantang lepas 2 minggu lebih bersalin. Siapa nak share silakan. Nanti bila berpantang balik, boleh tengok balik.”
25 Menu Berpantang Wajib Cuba
Siakap stim
Ikan
Bawang putih – hiris
Bawang merah – hiris
Halia – hiris
Serai – hiris
Lada hitam
Air limau nipis (bagi yang tak tahan boleh tukar dengan air asam jawa)
Daun ketumbar (dalam gambar guna daun bawang je sebab tak ada stok)
Garam
Gula
Cara masak:
1. Letak semua bahan atas ikan
2. Kukus ikan sehingga masak
Ikan bakar berempah
Ikan
bawang putih -tumbuk
Bawang merah – tumbuk
Halia – tumbuk
Kunyit – tumbuk /serbuk kunyit
Serbuk kari
Garam
Lada hitam
Cara masak:
1. Lumurkan semua bahan pada ikan
2. Bakar ikan sehingga masak.
Sup ikan
Ikan (merah/jenahak/tenggiri/siakap) – lumur ikan dengan garam,goreng dan ketepikan.
* tak goreng pun boleh..(pilihan masing-masing)
Bawang putih – kisar
Bawang merah – kisar
Halia – kisar
Sup bunjut ikan
Air
Sayur (lobak,bunga kobis)
Lada hitam
Daun sup
Cara masak:
1. Masukkan bahan kisar, air dan sup bunjut ikan ke dalam periuk
2. Masukkan sayur lobak & bunga kobis
3. Bila sayur dah hampir lembut, masukkan ikan
4. Last sekali masukkan garam dan lada hitam. Bila kuah dah mendidih boleh tutup api. Siap
5. Taburkan daun sup sebelum hidang
Ikan Bilis Berkunyit
Ikan bilis
Bawang putih
Bawang merah
Halia
Kunyit
Lada hitam
Air asam jawa
Cara masak:
1. Tumbuk semua bahan kecuali air asam jawa
2. Masukkan bahan tumbuk tadi dalam periuk, masukkan air asam. Masak hingga mendidih.
Kari ikan (tanpa santan)
Ikan
Bawang putih
Bawang merah
Halia
Halba campur
Daun kari
Air asam jawa
Kari ikan
Tomato
Air
Cara masak:
1. Tumis bawang putih, bawang merah, halia, halba campur dengan sedikit minyak.
2. Masukkan tomato dan daun kari, masak sehingga layu.
3. Masukkan kari ikan. Masak sehingga pecah minyak.
4. Masukkan air, ikan dan air asam jawa.
5. Bila ikan dah masak, masukkan garam tunggu sehingga mendidih. Siap.
Serunding Halia
Halia
Lada hitam
Garam
Ikan bilis – goreng
Bawang putih – goreng
Cara masak:
1. Sagat halia dan perah/tapis airnya
2. Goreng halia yang disagat tadi dengan api sederhana sehingga garing. Dah siap goreng, toskan minyak.
3. Campurkan halia goreng, ikan bilis goreng, bawang putih goreng, garam dan lada hitam.
4. Gaul sebati dan simpan dalam bekas.
Ayam Bakar Berempah
Ayam
Bawang putih – tumbuk
Bawang merah – tumbuk
Halia – tumbuk
Kunyit – tumbuk
Serai – tumbuk
Lengkuas – tumbuk
Serbuk kari
Lada hitam
Garam
Gula / madu
Cara masak:
1. Gaul semua bahan bersama ayam. Perap sekejap.
2. Bakar sehingga ayam masak.
Singgang Ikan
Ikan
Bawang putih – kisar
Bawang merah – kisar
Halia – kisar
Kunyit – kisar
Serai -dititik
Air
Sedikit air asam jawa
Lada hitam
Garam
Cara masak:
1. Masukkan semua bahan dalam periuk.
2. Masak sehingga ikan masak. Siap.
Air Asam Lada Hitam
Bawang putih
Bawang merah
Lada hitam
Air asam jawa
Garam
Gula
Air suam
Cara masak:
1. Tumbuk bawang putih, bawang merah dan lada hitam.
2. Kemudian campurkan bahan tumbuk tadi dengan asam jawa dan sedikit air suam.
3. Masukkan garam dan gula. Gaul sebati. Siap.
Daging Goreng Kunyit
Daging
Kunyit
Bawang putih
Bawang merah
Garam
Lada hitam
Air
Cara masak:
1. Perap daging dengan kunyit, garam dan lada hitam lebih kurang 10 minit, ketepikan.
2. Masukkan daging tadi ke dalam kuali, masukkan sedikit air. Masak sehingga air daging kering dan daging empuk.
3. Kemudian masukkan bawang putih dan bawang merah. Gaul sebati. Siap.
Ayam Ungkep Lada Hitam
Ayam
Bawang putih – kisar
Bawang merah – kisar
Halia – kisar
Kunyit – kisar
Ketumbar – kisar
Jintan – kisar
Serai – ketuk
Lada hitam
Air asam jawa
Cara masak:
1. Tumiskan bahan kisar dengan sedikit minyak hingga naik bau.
2. Masukkan serai yang diketuk, tumis hingga garing.
3. Kemudian masukkan ayam dan air (ikut nak kuah banyak mana)
4. Tutup kuali dan biarkan ayam masak.
5. Bila ayam dah masak, masukkan garam, asam jawa dan lada hitam. Gaul sebati. Siap.
** Kalau tak nak tumis. Masukkan semua bahan dalam kuali. Tutup kuali, masak sehingga ayam empuk.
Ikan Masak Asam
Ikan goreng
Bawang putih – hiris
Bawang merah – hiris
Halia – hiris
Air asam jawa
Lada hitam
Cara masak:
1. Tumis bahan hiris dengan sedikit minyak sehingga naik bau.
2. Masukkan air asam jawa dan lada hitam.
3. Masukkan garam dan sedikit gula.
Khailan Ikan Masin
Ikan masin
Khailan
Bawang putih
Bawang merah
Garam
Sedikit gula
Sedikit air
Cara masak:
1. Goreng ikan masin dan hancurkan.
2. Kemudian masukkan bawang putih dan bawang merah, tumis hingga layu.
3. Masukkan sedikit air, kemudian masukkan khailan.
4. Masukkan garam dan sedikit gula. Siap.
5. Last sekali, masukkan ikan goreng. Masak sehingga mendidih. Siap.
**Kalau tak nak goreng & tumis renehkan semua bahan dalam kuali sehingga ikan masak.
Sup Ayam
Ayam
Bawang putih
Bawang merah
Halia
Rempah sup
Lobak
Bunga kobis
Air
Daun sup
Cara masak:
1. Tumis bawang putih, bawang merah, halia dan rempah sup dengan sedikit minyak.
2. Masukkan air dan ayam.
3. Bila ayam dah hampir masak masukkan lobak dan bunga kobis.
4. Bila sayur dah lembut, masukkan garam. Siap.
**Kalau tak nak tumis, masukkan semua bahan kecuali daun sup. Renehkan sehingga ayam masak. Taburkan daun sup sebelum hidang.
Ikan Bakar Kosong Dan Sup Sayur
Ayam Masak Lada Hitam
Ayam
Bawang putih – hiris
Bawang merah – hiris
Halia -hiris
Sos lada hitam
Sedikit sos tiram ( tak nak pun tak apa)
Lada hitam
Air
Cara masak:
1. Tumis bawang putih, bawang merah, halia dengan sedikit minyak.
2. Masukkan sos lada hitam, sos tiram dan air ( ikut banyak mana nak kuah )
3. Kemudian masukkan ayam. Masak sehingga ayam masak.
4. Selepas itu, masukkan garam, gula dan lada hitam. Siap.
**Kalau tak nak tumis masukkan semua bahan dalam periuk dan masak sehingga ayam masak.
Sup Ikan Dan Sawi Goreng
Ayam Masak Halia
Ayam
Halia – hiris
Bawang putih – hiris
Bawang merah – hiris
Sedikit sos tiram
Air
Tepung jagung – untuk pekatkan kuah (optional)
Lada hitam
Garam
Lobak merah (optional)
Daun bawang (optional)
Cara masak:
1. Tumiskan bawang putih, bawang merah & halia dengan sedikit minyak.
2. Bila dah naik bau, masukkan ayam.
3. Masukkan sos tiram, garam dan air. Masak sehingga mendidih.
4. Masukkan lada hitam, lobak dan tepung jagung yang dibancuh dengan sedikit air.
5. Bila kuah dah jadi sedikit pekat. Tutup api dan masukkan daun bawang. Siap.
**Kalau tak nak tumis, masukkan semua bahan kecuali tepung jagung. Renehkan sehingga ayam masak. Bila ayam dah masak, masukkan tepung jagung yang dibancuh, gaul sehingga kuah sedikit pekat. Siap.
Sup Sawi Bertauhu
Sawi
Bawang putih
Bawang merah
Ikan bilis tumbuk
Air
Garam
Tauhu
Cara masak:
1. Masukkan semua bahan dalam periuk kecuali sawi.
2. Bila air dah mendidih, masukkan sawi. Tutup api dan siap.
Singgang Ayam Ala Kelantan
Ayam
Bawang putih – tumbuk
Bawang merah – tumbuk
Halia – tumbuk
Lengkuas – tumbuk
Ketumbar – tumbuk
Serai – dititik
Lada hitam
Asam jawa /asam keping
Air
Daun kunyit (optional)
Cara masak:
1. Masukkan semua bahan dalam periuk. Masak sehingga mendidih.
2. Bila dah mendidih, masukkan garam dan daun kunyit. Tutup api dan siap.
Sup Brokoli Bertauhu
Brokoli
Bawang putih
Bawang merah
Ikan bilis tumbuk
Air
Garam
Tauhu
Cara masak:
1. Masukkan semua bahan dalam periuk kecuali brokoli.
2. Bila air dah mendidih. Masukkan brokoli, tutup api dan siap.
Daging Masak Lada Hitam
Daging rebus
Bawang putih – hiris
Bawang merah – hiris
Halia – hiris
Sos lada hitam
Sedikit sos tiram ( tak nak pun tak apa )
Lada hitam
Air
Cara masak:
1. Tumis bawang putih, bawang merah, halia dengan sedikit minyak.
2. Masukkan sos lada hitam, sos tiram dan air ( ikut banyak mana nak kuah )
3. Kemudian masukkan daging.
5. Masukkan garam, gula dan lada hitam. Siap
**Kalau tak nak tumis masukkan semua bahan dalam periuk dan masak sehingga mendidih.
Baca sini : Menu berpantang PKP tak stress, suami masak isteri makan
Sup sawi
Sawi
Lobak
Bawang putih
Bawang merah
Serbuk ikan bilis (ikan bilis sangai dikisar)
Air
Garam
Cara masak:
1. Masukkan air, bawang putih, bawang merah, serbuk ikan bilis dan lobak.
2. Bila lobak dah agak lembut. Masukkan sawi dan garam. Bila sawi dah layu tutup api. Siap.
Oren Sunkist
Epal Merah
Sumber/Foto : Nor Sofiah Hussin
Baca sini : Ada sebab kena pantang makan lepas bersalin, ini kesan bila mak-mak 30an main langgar.