
Isi Kandungan
ToggleRoti Peanut Butter ini cukup ringkas tetapi inilah menu petang yang paling sesuai kalau mak-mak nak pikat selera anak-anak.
Kelebihan resepi yang dikongsi Puan Alia Syakila ini mestilah pada rasa peanut yang diebatikan dengan marjerin, confirm lemak-lemak manis di tekak.
Bahan-bahan:
Roti
Peanut Butter
Marjerin
Cara Buat Roti Peanut Butter
Roti tu saya goreng guna marjerin ya pakai kuali pan. Bila marjerin dah panas masuk kan roti terbalik-balikkan.
Agak-agak garing angkat.

Saya tekap pakai tupperware sahaja. Saiz kecil sahaja , mak-mak boleh rujuk gambar.
Cara ada dalam gambar sekali ya, ini buat dengan kasih sayang, bubuh inti apa pun tak apa.
Janji boleh ngap!
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Lempuk Makanan Tradisi Berasaskan Durian, Sedap Namun Makin Dilupakan

Isi Kandungan
ToggleLempuk atau dipanggil lepuk dalam dialek Terengganu, merupakan sejenis makanan yang diperbuat daripada isi durian. Agaknya ramai yang sudah tak kenal makanan ini kan lebih-lebih lagi generasi muda.
Jadi, elok juga mak-mak buat lempuk ini untuk anak-anak rasa dan kenal. Tengah musim durian ni, bolehlah buat.
Sebenarnya kagum dengan orang zaman dahulu yang sangat kreatif dalam penyediaan makanan. Cara yang mudah. Tetapi sangat sedap untuk dimakan. Misalnya lempuk ini. Bagi mengelakkan lambakan durian yang tidak terjual, mereka mengolah makanan tersebut supaya dapat disimpan dan tahan lama.
Lempuk Daripada Isi Durian
Biasanya durian yang tidak habis dimakan atau kurang elok akan dimasak bersama gula dan dimasak sehingga berjelira dan sebati.
Lempuk merupakan sejenis penganan yang dibuat daripada durian dan dimasak dengan gula atau gula melaka atau gula kerek sehingga pekat.
Kadang kala buah durian mengkal akan dicampurkan bersama agar memberi rasa rangup kepada lempuk (menurut cita rasa). Lepuk kemudiannya akan dibungkus atau disimpan. Cara membuatnya agak renyah sedikit. Dari proses mengasingkan isi dengan bijinya sehinggalah proses memasaknya selama beberapa jam.
Lempuk yang sempurna dimasak, (agak kering) boleh disimpan agak lama. Ia boleh dimakan begitu sahaja atau dibuat sapuan roti. Boleh juga ditambah di dalam pelbagai jenis bubur atau cekodok durian. Sedap tau!
Baca lagi sini:
Durian..Semua Orang Boleh Makan, TAPI Jangan Overdose!
Ikuti MW di sini:
https://www.instagram.com/mingguanwanita/
Bagaimana Nak Buat?
Hanya perlukan durian dan gula saja. Ringkas je bahannya. Namun ia perlu dimasak selama beberapa jam. Maka terciptalah lempuk. Kat orang, hanya yang sabar dan rajin sahaja yang mempu membuat kuih tradisional ini.
Ini Resipinya:
1 kg durian
400-500 gram gula (terpulang pada tahap kemanisan yang diingini).
Cara membuat:

Asingkan isi daripada bijinya. Letak di dalam satu periuk. Masukkan gula.
Masak di atas api. Kacau isi durian tu sampai pekat, kental dan bertukar menjadi hitam. Lagi lama lagi elok. Api sederhana jangan terlampau kuat. Takut mudah berkerak di bahagian bawahnya. Siap!
Info Tambahan: Bila masak, ia bukan warna hitam, tapi keperang-perangan. Cara buat lebih kurang macam buat dodol. Tujuan letak gula banyak supaya lempuk tersebut boleh tahan lama untuk disimpan. Selamat mencuba ye!
Resipi: Cikgu Salmah
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
“Nampak Macam Malas Tapi Percayalah Lepas Ini Mesti Terus Rajin Nak Masak!” Cara Simpan Lauk Basah

Ada banyak cara mak-mak simpan lauk basah dalam peti tetapi kali ini, tip yang Puan Noraniza Azmei kongsikan adalah bertujan untuk mudahkan anda yang suka masak dalam kuantiti sedikit.
Cara ini lebih praktikal sebab mak-mak cuma perlukan plastik dan lauk basah yang berbeza.
TIPS MALAS JADI RAJIN
Bila dah beli lauk pauk untuk seminggu setiap lauk saya asingkan ikut portion nak masak banyak mana dalam setiap plastik. Bukan tak nak guna tupperware tapi nak jimat ruang.
Tujuan asingkan dalam plastik sebab senang keluarkan satu plastik je lauk yang dah beku lepas itu kita rendam lauk yang nak masak je.
Kadang kita campur semua, rendam lepastu rasa banyak simpan balik peti ais kan. Buang masa satu hal. Renyah satu hal lagi.

Nampak macam malas..Tapi percayalah korang terus rajin nak masak lepas ni.
Hah, esok bolehlah terus cari lauk basah dan plastik untuk kemaskan peti macam yang ibu ini buat!
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Air Rebusan Ayam, Kalau Pernah Buat Tolong Cedok Buang ‘Bahan’ Yang Timbul

Isi Kandungan
ToggleAir rebusan ayam atau stok adalah bahan asas permulaan bagi semua jenis sup dan sos. Untuk mudah faham, stok ini boleh dikatakan sebagai cecair yang jernih dan diperkayakan dengan bahan-bahan terlarut daripada pati daging, ayam, ikan dan sayuran-sayuran.
Ini Salah Satu Cara Buat Air Rebusan Ayam
Bahan-bahan:
Ayam (bahagian tulang, kepak, kaki, leher yang masih baru dan segar. bahagian tulang yang berisi pun boleh masuk juga)
Mirepoix (bawang besar, leek, celery dengan nisbah 2 : 1 : 1)
Herba – (bay leave, thyme, parsley)
Air
Cara-caranya:
1. Bersihkan tulnhg, kepak, leher, kaki, etc. Pastikan tiada lemak
2. Bersihkan dan potong besar bahan-bahan mirepoix.
3. Masukkan ayam dalam periuk bersama-sama 2 1/2 – 3 liter air dan biarkan mendidih.
4. Kecilkan api dan biarkan merenih untuk elakkan sok daripada jadi kelabu. Keluarkan lemak, buih dan keledak yang timbul dengan guna skimmer.
5. Selepas 1 -2 jam, masukkan mirepoix dan herba. Biarkan mendidih dengan api perlahan selama 1 jam.
6. Tapis stok menggunakan kain muslin. Kalau tiada, boleh gunakan 2 penapis untuk menapis stok. Sekiranya ada lemak pada stok, keluarkan lemak tersebut.
Kenapa Kena Keluarkan Lemak Ayam?
Kalau kita rebus ayam atau daging, ada ‘bahan’ yang timbul dan melekat pada dinding periuk, nak buang ke biarkan sahaja?
Sebagai pengenalan, mari kita ambil tahu apa ‘bahan’ tersebut?
Sebenarnya ‘bahan’ yang timbul dan melekat pada dinding tersebut adalah lemak, darah dan bahan singkir dari ayam atau daging yang direbus.
Dalam ilmu kulinari, istilahnya adalah ‘skim the scum’ iaitu mengangkat keluar bahan singkir tadi dari rebusan.
Teknik mengeluarkan ‘scum’ adalah merebus ayam atau daging pada suhu rendah dalam masa yang lama (sehingga satu jam).

Air rebusan yang agak tenang tidak terlalu menggelegak, akan mengumpulkan ‘scum’. Seeloknya ‘scum’ perlu dikeluarkan untuk menghasilkan sup yang bersih dan jernih.
Scum terdiri dari bahan pejal dan buih buih yang akan timbul ketika direbus.
Gunakan tapis untuk mengeluarkan scum tersebut.
Kredit Info Dan Gambar Tentang Skum: Rafiza Idayu
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI