Macam-macam ‘challenge’ yang pelik-pelik menjadi ikutan ramai di media sosial. Kemunculan pelbagai ‘challenge’ yang viral di laman sosial menyebabkan ramai yang mahu mencuba namun tidak semua cabaran tersebut selamat untuk dilakukan.

Ada antara cabaran tersebut membawa maut seperti ‘momo challenge’ tidak kurang juga yang mendatangkan bahaya seperti ‘birdbox challenge’ dan sebagainya.

Terkini, muncul pula ‘vacuum challenge’ juga dikenali sebagai ‘Bin Bag challenge’.Bagi melakukan cabaran ini, peserta perlu memasukan badan ke dalam plastik sampah hitam dengan hanya bahagian kepala kelihatan untuk membolehkannya bernafas.

‘Bin Bag Vacuum Challenge’ Cabaran Pelik, Kian Viral Di Media Sosial

Pembersih hampagas (vacuum cleaner) kemudian digunakan untuk menyedut keluar semua udara dari dalam plastik tersebut. Ia menyebabkan plastik ‘mengecut’ lalu membalut ketat tubuh.

IKLAN

Dalam beberapa video, kelihatan peserta yang masuk ke dalam beg plastik sampah dalam posisi duduk, jatuh tergolek sebaik udara disedut keluar.

‘Bin Bag Vacuum Challenge’ Cabaran Pelik, Kian Viral Di Media Sosial

Trend terbaharu ini ternyata boleh mendatangkan kecederaan namun semakin ramai kanak-kanak dan juga golongan dewasa yang tidak mahu ketinggalan mencuba cabaran ini.

IKLAN

MW: Pelik-pelik sungguh ‘cabaran’ yang dicipta ni. Tak perlu lah kita nak mengikutnya, silap-silap ‘memperbodohkan’ diri dan mengundang bahaya pula.

Baca Disini:

IKLAN

‘Momo Challenge’ Galak Kanak-Kanak Bunuh Diri, Mak Ayah Sila Rajin Check Handphone Anak!

‘Falling Stars Challenge’ Pula, Cabaran Pelik ‘Jatuh Tertiarap’ Kian Viral Di Instagram!

Keke Challenge: “Kalau Muda Pun Paknil Rasa Tak Lah Terikut Nak Buat Macam Ni..” Datuk Aznil Nawawi

Sumber: Sinar Harian

Lubuk konten tentang inspirasi, rumah tangga dan macam-macam lagi,
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI