Pak Nil

Demam ‘Keke Challenge’ melanda seluruh dunia, trend ini menjadi viral serta turut mendapat perhatian selebriti tempatan yang mencuba cabaran tersebut. Buat yang tidak tahu, ‘Keke Challenge’ merupakan aksi tarian yang perlu dilakukan di luar kereta dalam keadaan kereta bergerak sambil mengikut rentak lagu, In My Feelings, dendangan artis antarabangsa, Drake.

Ramai yang mengecam ‘Keke Challenge’ ini malah menganggap tarian tersebut tidak sopan dan merupakan satu aksi yang berbahaya, kerana individu perlu menari seiring dengan kereta yang bergerak. Perkara ini turut mendapat perhatian Pengacara dan selebriti terkenal Datuk Aznil Hj Nawawi,55 atau lebih dikenali dengan Pak Nil.

Keke Challenge: “Kalau Muda Pun Paknil Rasa Tak Lah Terikut Nak Buat Macam Ni..” Datuk Aznil Nawawi

IKLAN

Menerusi perkongsiannya di Instagram, Pak Nil ada memuat naik video beberapa remaja yang melakukan cabaran tersebut tetapi tidak berjaya kerana terjatuh dan kemalangan ketika sedang keluar dari kereta.

Dalam posting yang sama Pak Nil juga memberitahu jika usianya masih muda pun, dia tidak setuju dan tidak akan menyahut cabaran tarian ‘Keke Challenge’ ini. Malah Pak Nil turut berkongsi pesanan daripada arwah mak dan ayahnya agar tidak melakukan aktiviti yang tidak berfaedah, apatah lagi yang boleh menyebabkan kemalangan dan membahayakan diri.

IKLAN

Berikut perkongsian tersebut;

“Kalau #paknil muda pun Paknil rasa tak lah terikut nak buat camni. “Mak ayah Paknil pernah berpesan. ‘Dari kau baru lahir, ayah mak jaga kau sampai nyamuk gigit pun kami jaga. Supaya apa? Supaya kau tak cacat di tangan kami. Bila besar, kau sendiri pulak yang sengaja cari kecacatan dengan buat benda-benda yang tidak ada faedah”.

IKLAN

Ada benarnya pendapat Pak Nil mengenai Keke Challenge ni. Walaupun sekadar suka-suka, tak perlulah nak ikut sangat aksi yang boleh membahayakan dan menyebabkan kemalangan pada diri ini. Buatlah perkara lain yang lebih berfaedah.

Sumber: AznilNawawihm