Bila Fikir Anak Lebih Dari Ego, Takkan Gaduh Rebut Hak Jagaan

Ujian untuk mak ayah yang berpisah selain pembahagian harta dan nafkah, adalah hak penjagaan anak-anak. Ada yang sampai turun naik mahkamah bertahun-tahun sebab nak dapatkan hak jagaan anak-anak.

Sudahnya, tanpa sedar proses itu bukan memberi kesenangan pada mak ayah, sebaliknya beri kesan emosi yang mendalam pada anak-anak yang sedang meningkat dewasa.

Tak mahu hal sebegini terjadi pada anak, Ariff Ismail pilih jalan berdamai dengan bekas isteri. Masing-masing turunkan ego kerana perasaan anak lebih utama lagi. Dan inilah yang pasangan berpisah ini telah lakukan.

Bila Giliran Ayah Jaga Anak

Macam ni la hidup saya sebagai duda bekerjaya, nak tak nak turn saya jaga anak tetap kena jaga. Nasib la buat “business ” sendiri, boleh angkut anak sekali jumpa client.

Saya dan bekas isteri setuju untuk sistem giliran jaga anak, kami ambil langkah, “anak ada hak dengan ayah dan umi “.

Kami tak memilih untuk naik turun mahkamah tuntut hak penjagaan anak.

IKLAN

Yang berpisah kami, yang tidak sefahaman kami bukan anak. Oleh itu kami memang amal kan sistem giliran untuk jaga anak tunggal kami.

Alhamdulillah sudah hampir setahun kami amalkan begini.

Tak Ada Alasan Lepaskan Tanggungjawab Pada Bekas Isteri

Anak pun mulai faham, sentiasa beri kerjasama. Tiada alasan bagi saya untuk lepas kan tangungjawab jaga anak 100% pada bekas isteri.

IKLAN

Macam mana dia jaga anak, begitu juga saya.

Jadi anak pon tetap rapat dengan umi dan ayah. Membesar dengan kasih sayang umi dan ayah walau pada hakikat umi dan ayah dah tak duduk serumah.

Kita ni bila fikir anak lebih dari ego kita atau diri kita, tak kan jadi masalah bergaduh naik turun mahkamah nak rebut hak penjagaan anak.

Berebut Hak Jagaan, Emosi Anak Pun Terganggu Sama

Bila kita duk berebut, emosi anak pon akan terganggu.

IKLAN

Perkembangan pembesaran anak akan terganggu bila berlaku pergaduhan atau perebutan hak penjagaan anak. Kita kahwin dulu boleh bincang elok elok, dah bercerai pon lakukan perkara sama.

In sha Allah anak akan dapat kasih sayang kedua ibu bapa.

MW : Banyak benarnya, ego masing-masing itulah yang buatkan masing-masing sukar beralah. Semoga tuhan lebih melembutkan hati kita yang diuji ini.

Sumber/Foto : Ariff Ismail

Lubuk konten tentang inspirasi, rumah tangga dan macam-macam lagi,
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI