Bila Ada Anak Kecil, Kata Dr Say ‘Me Time’ Tu Penting
Bila Ada Anak Kecil, Kata Dr Say ‘Me Time’ Tu Penting

Mak ayah yang ada anak kecil tentu faham akan struggle nya nak urus anak-anak. Baik nak bawa pergi shopping mall pun kena ikut mood si kecil tu.

Tak boleh dah ikut keras kepala mak ayah sendiri. Perkongsian pengalaman oleh Dr Shazril Shaharuddin yang lebih dikenali dengan nama Dr Say ini menjelaskan segalanya.

Bila Bawa Si Kecil Keluar.. Bertenanglah!

One thing yang saya belajar bila bawak si kecil keluar is ALWAYS to take it easy. Kalau dulu boleh ambitious nak melompat-lompat shopping mall, sekarang ohooo sayonara goodbye nak buat camtu.

Dan bila keluar dengan si kecil mindset kena its all about si kecil & bley ucap sayonara goodbye to “all about me”. Maka tak boleh ambitious nak setelkan semua shopping list tu sangat.

Dalam erti kata lain bila keluar dengan si kecil kena keep it short & simple.

Sebab Tu Kena Ada ‘Me Time’

That is why we need our “me time” to settle things up & to rest our mind + body. Me time ni boleh buat masa si kecil kat daycare ka, masa dia tidoq ka, mintak tolong si suami jaga jap ka (tapi jangan lelama sebab lelaki ni ketahanan mental kurang bila tang duduk lama-lama dengan si kecil ahaha).

Atau macam saya my precious me time ialah bila saya sakit perut. Time ni la nak post story, karang cerpen ig post, reply whatsapp, emel & buat invoice bagai sebab masa ni lah takdak siapa boleh kacau u baik si kecil atau bini ahaha (yang ada si kecil pasti feel apa saya sedang feel)

Tapi sekiranya anak anda well behave yang membenarkan anda lompat-lompat shopping mall, membenarkan anda tengok movie lepas tu boleh sambung shopping sakan kat Sogo then mohon kongsi petua di bawah macam mana anak anda padu sangat tu peeps.

MW : Lagi struggle bila ‘handbag’ berderet.

Sumber/Foto : Dr Shazril Shaharuddin