Air Nescafe yang sedap dan sempurna bancuhannya perlulah cukup rasa pahit, manis dan lemaknya.Hanya penggemar Nescafe tegar yang benar-benar dapat merasai kenikmatan minuman ini, serta tahu rasanya walaupun dengan hanya melihat pada warnanya!

Sebenarnya ada formula tertentu untuk mendapatkan Air Nescafe yang sedap warnanya bak warna Sungai Pahang yang sering menjadi idaman. Perkongsian oleh Wan LuQman yang pernah mempunyai pengalaman bekerja berbelas tahun di Cafe Starbucks boleh dijadikan panduan buat mak-mak yang suka minuman ini.

Berikut antara perkongsian beliau;

Salam 1 jemaah nescafe..saya tak pandai masak. Tapi reti buat air nescafe je..huhu. Hantu nescafe, berkurun asyik minum nescafe. Tahap ketagih dah..boleh la sikit-sikit, berbekalkan pengalaman kerja di Starbucks berbelas tahun dahulu. Ini formula mengikut selera aku.

Kalau korang nak rasa macam Almond Latte, letak minyak kelapa dara sedikit dalam sesudu kecik. Pun sedap! Tapi nescafe ni power, macam panadol. Juling bijik mata kalau minum. Untuk seorang minum.Nescafe sedap bergantung pada kesempurnaan warnanya. Mintak maaf ya, aku paling tak suka 3 in 1 tu.kita benci 3 in 1.

Kepada ‘penagih’ sekalian alam.Kalau boleh sehari sekali dua cukuplah. Jangan minum gelas besar, 280 – 325ml pun dah ok. Asal hilang ketagih, sebab tu perut kau buncit tak kempis-kempis, yang disalahkan, nasi…kesian nasik.

Bahan-Bahan (1 gelas):

1 sudu nescafe
4-6 sudu kecil susu cair
1 1/2- 2 sudu kecil susu pekat manis
Air panas mendidih

Cara Membuat:

1.Masukkan sesudu kecil nescafe. Tapi jangan penuh menggunung ok.


2. Masukkan pula susu cair dalam 4 hingga 6 sudu kecil.


3.Setelah itu, masukkkan susu manis 1 setengah sudu hingga 2 sudu kecil.


4.Campurkan dan kacau sekali sehingga larut sebati.


5.Warna bila dicampur dan dikacau waktu ni, bau macam dekat starbucks kononnya.. hahaJangan risau, ini just nice tak bermanis. Sebab aku tak suka minum manis-manis. Cukup pahitnya, cukup manisnya, cukup lemaknya.


6.Lepas dah kacau tadi, baru tuangkan air yang betul-betul panas mendidih!


Dah siap. memang sedap! Jangan ketagihan sudah lah. Perhatikan warnanya, warna sungai pahang ini lah yang kita nak.

Kalau nak thrill lagi, letak sesudu minyak kelapa dara.

Ikan di air sudah ku tahu jantan betinanya…macam tu lah nescafe..hahaha

Dah terbiasa dengan etika budaya kerja starbucks dahulu kala, never ever fill up the water to the top. Mesti 3/4.

Selamat Mencuba!
Semoga bermanfaat dan kongsikan juga buat peminat nescafe tegar!

Sumber: Wan LuQman