bikin berita

Laporan demi laporan dihidangkan kepada pembaca sejak tragedi kebakaran pusat tahfiz yang menggemparkan negara. Mana yang sahih datangnya dari media massa yang punya kredibiliti dalam pemberitaan. Anda tentu sekali tidak mahu dihidangkan dengan cerita-cerita rekaan yang meloyakan.

Seakan mengambil kesempatan di atas musibah yang berlaku pada keluarga mangsa anak-anak tahfiz yang terkorban. Hadirnya pihak media di sana kerana pekerjaan mereka, tanggungjawab mereka. Ada pihak yang kurang senang, tapi maklumat itulah juga yang mereka tagihkan.

Catatan mantan Wartawan Kanan Jenayah, Utusan Malaysia, mantan Penerbit/Editor Berita TV Alhijrah dan mantan Penulis/Editor Kanan Sinar Harian, Syahril A. Kadir berkongsi jerit perih kerjaya kewartawanan dalam status facebooknya. Yang mana pekerjaaan ini boleh dikategorikan antara tertinggi tahap stressnya ini.

‘Bikin Berita’ Bukan Kerja Mudah Jauh Sekali Kejar Glamour, Netizen Katalah Apa Saja ‘No Harm’
Syahril A. Kadir

KEBAKARAN ITTIFAQIYAH: TERIMA KASIH PIHAK MEDIA

(Catatan ini bertarikh 14 September 2017)
‘Bikin Berita’ Bukan Kerja Mudah Jauh Sekali Kejar Glamour, Netizen Katalah Apa Saja ‘No Harm’
JAM menghampiri pukul 12 tengah malam. Wartawan jenayah Berita Harian, Safeek Affendy Razali @ Ah Long masih berada di lokasi kebakaran Pusat Tahfiz Darul Quran Ittifaqiyah di Jalan Keramat Ujung, Kuala Lumpur. Matanya kelihatan sebam, mengantuk dan kepenatan. Foto: via BH TV

SEAWAL pagi lagi, tanpa henti, kita semua dihidangkan dengan berita-berita, visual dan foto mengenai perkembangan terkini kebakaran Pusat Tahfiz Al-Quran Ittifaqiyah di Keramat yang mengorbankan 24 nyawa itu.

Di sebalik kerja keras pihak bomba, polis, pasukan perubatan, orang ramai dan yang lain-lain itu, kita mungkin lupa usaha berterusan pihak jurufoto, jurukamera dan wartawan yang tanpa penat lelah memberikan liputan terbaik kepada kita semua mengenai tragedi ini.

Selalunya bila melibatkan kes sebegini, wartawan Meja Jenayahlah yang paling sibuk. Tidak cukup di lokasi, mereka akan diarahkan ke bilik mayat, tanah perkuburan, menemubual ahli keluarga mangsa, saksi, pihak berkuasa dan sebagainya.

IKLAN

Selain itu, wartawan di Meja Am juga akan diarahkan untuk membuat berita susulan (follow up) dengan pak menteri, PBT, agensi berkaitan, temubual orang ramai dan lain-lain lagi.

Wartawan yang ditugaskan tidak boleh terlepas sebarang maklumat…baik dari sebesar-besar maklumat hingga ke kecil-kecil info. Ini kerana di pejabat, para editor akan meneliti pula artikel yang dihasilkan kerana acapkali info yang dianggap remeh itulah sebenarnya ‘selling point’ untuk dijadikan berita utama!

Begitu juga jurufoto dan jurukamera. Bos akan minta visual yang terbaik, visual yang mencemaskan, visual yang menyayatkan, visual yang sarat dengan kesedihan dan kemanusiaan…macam-macamlah!

IKLAN
‘Bikin Berita’ Bukan Kerja Mudah Jauh Sekali Kejar Glamour, Netizen Katalah Apa Saja ‘No Harm’
DEMI tugas…seorang jurufoto wanita dari The Malay Mail yang tetap komited dengan tugasnya walaupun mengandung…di bilik mayat lagi…

Para sub editor juga kena standby. Kena tentukan halaman mana, tajuk apa, nak letak gambar apa, mana yang nak letak di ruangan depan, tengah, belakang, ejaan dan sebagainya. Itu belum campur unit grafik yang kena standby dengan lakaran, ilustrasi etc.

Mereka yang di kilang cetak pun kena standby. Adakalanya kena print cepat-cepat, adakalanya kena tunggu kerana maklumat akan masuk bertali-arus dan setiap akhbar tak boleh dilihat tertinggal atau ‘miss’ mana-mana bahan penting.

Mereka yang di stesen televisyen juga secara asasnya sama. Ada yang livelah, breaking newslah, berita terkinilah, berita pukul 6 lah, berita pukul 8 lah macam-macam.

IKLAN

Pendek kata kerja ‘bikin berita’ ini bukan kerja mudah. Maklumat kena saring mana sahih dan mana yang tak, gambar dan visual kena teliti mana yang sesuai mana yang tak.

Netizen boleh kata apa saja tetapi kita yang dalam ‘dunia ini’ lebih tahu betapa mencabarnya kerjaya yang kita pilih ini. Namun tak mengapa, no harm. Ini bukan kerja cari glamour. Ini bukan kerja cari populariti. Kerja jalan terus brader!

SALUTE GUYZ!

Sumber/Foto: FB Syahril A. Kadir – Mingguan Wanita