Menurut Dr. Nik Salida Suhaila Nik Saleh, hubungan yang baik dan erat antara ibubapa dan anak amatlah penting untuk menyempurnakan proses ‘taujih’ (pendidikan), ‘tasbit’ (pengukuhan) dan ‘himayah’ (perlindungan).

Biasakan Anak-Anak Perbanyakkan Ibadah, Bermanfaat Menyembuhkan Iman Yang Lemah – Dr. Nik Salida
Dr. Nik Salida Suhaila

“Menurut Imam Al-Ghazali, setiap bentuk pendidikan perlulah melalui 3 fasa utama tersebut. Proses tersebut amat penting supaya ibubapa tidak melepaskan tanggungjawab sebagai pendidik, penguat dan pelindung anak-anak.

“Hari ini, ramai ibu bapa yang menuntut hak untuk menghukum anak-anak, termasuk merotan dengan alasan untuk mendidik.

Sempurnakan Hak Anak-Anak

‘’Namun tidak ramai yang bermuhasabah sama ada mereka telah menyempurnakan hak anak-anak, iaitu hak untuk dibimbing, diberi pengukuhan dan tempoh masa yang sesuai untuk menjadi anak yang soleh dan solehah sebelum dihukum jika mereka melakukan kesilapan.

“Sebab itulah, jika anak-anak kita mempunyai agama yang hidup, kita tidak perlu bimbang dengan apa jua cabaran dalam dunia hari ini kerana mereka akan dilindungi oleh disiplin agamanya,” katanya.

Ibu Hamil Mestilah Selalu Baca Al-Quran

Biasakan Anak-Anak Perbanyakkan Ibadah, Bermanfaat Menyembuhkan Iman Yang Lemah – Dr. Nik Salida

Beliau juga menyatakan dari sudut pandang agama, proses pendidikan anak-anak sebenarnya bermula seawal dari mereka berada dalam kandungan ibu.

“Ibu yang hamil mestilah selalu membaca Al-Quran, melakukan ibadah yang fardhu, selalu berdoa dan makan dari rezeki yang halal. Apabila lahir, anak tersebut perlu diperteguhkan akidah (iman) melalui pelbagai teladan dari ibubapa. Setelah mumayyiz, anak perlulah mula diberi pendidikan jasmani dan rohani yang seimbang,” sambungnya.

Sebagai ibu bapa bagaimana Dr. Nik Salida juga menerangkan penting untuk menyuntik elemen keimanan dalam diri anak-anak sejak dari mereka kecil.

IKLAN

“Untuk menyuntik elemen keimanan dalam diri anak-anak sejak mereka kecil, ibubapa perlulah terlebih dahulu menunjukkan teladan dan qudwah yang baik. Ibubapa perlu saling berkasih sayang dan menghormati antara satu sama lain.

Baca Disini Juga:

Bahagiakan Hati Anak-anak, Lengkapkan Keperluan Mereka Makin Murah Rezeki Mak Ayah

Hebat Dan Berjayanya Anak Sebab BERKAT DOA Mak Ayah, Hargai Mereka

Hamil 4 Bulan Anak Kedua, “Doakan Yang Terbaik Buat Ummi & Bayi Dalam Kandungan”

IKLAN

Jadikan Al-Quran Asas Pembinaan Rumah Tangga dan Tarbiyah

“Ibubapa perlu menjadikan Al-Quran sebagai asas pembinaan rumahtangga dan tarbiyah. Selain itu, mereka perlu mempunyai ilmu agama asas yang lengkap, iaitu tentang akidah, ibadah, munakahat, jinayat dan tasawuf.

“Setelah mempunyai ‘bekalan’ tersebut, ibubapa bolehlah memulakan langkah yang seterusnya. Kata Ibnu Qayyim, yang seharusnya dilakukan oleh seorang Muslim untuk menyembuhkan hatinya ialah melalui Al-Quran. Cara yang sama sepatutnya dilakukan untuk mendidik iman manusia. Caranya ialah dengan mengalihkan hati dari dunia kepada akhirat.

“Kedua, menghadapkan semua hati kepada pengertian-pengertian Al-Qur’an, memikirkan dan memahami apa yang dimaksudkan dan mengapa ia diturunkan serta mengamati semua ayat-ayat-Nya. Al-Quran dan Sunnah banyak sekali mengungkapkan tentang keagungan Allah SWT. Seseorang Muslim jika dihadapkan dengan keagungan Allah, hati mereka akan bergetar dan jiwanya akan tunduk.

“Ketiga, membekalkan sebanyak mungkin ilmu kepada anak-anak. Allah berfirman dalam surah Al-Fathir ayat 28 yang bermaksud: ‘Sesungguhnya yang takut kepada Allah di antara hamba-hamba-Nya ialah orang-orang yang berilmu’.

Biasakan Anak-Anak Perbanyakkan Ibadah, Bermanfaat Menyembuhkan Iman Yang Lemah – Dr. Nik Salida

IKLAN

“Keempat, membiasakan anak-anak memperbanyakkan ibadah, termasuk ibadah sunat. Ibadah fizikal seperti puasa, ibadah harta seperti zakat, ibadah lisan seperti doa dan zikir dan ibadah yang yang menggabungkan semuanya seperti haji sangat bermanfaat untuk menyembuhkan iman yang lemah.

“Banyak melakukan ibadah bukan hanya menambah keimanan tetapi juga menyediakan banyak pintu untuk ke syurga.” terangnya.

Follow kami di :

Facebook Mingguan Wanita

Instagram Mingguan Wanita

Twitter Mingguan Wanita

 

Lubuk konten tentang inspirasi, rumah tangga dan macam-macam lagi,
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI