Sejak mendirikan rumah tangga tiga tahun lalu, Mikail dan Nayli memang tinggal berjauhan. Mikail bekerja di pantai timur kerana berkhidmat di sana, manakala Nayli pula selesa tinggal di kampung halamannya di Johor Bahru kerana sibuk menguruskan perniagaan keluarganya.

Hubungan suami, isteri ini pada awalnya cukup indah, apabila saban minggu, sang suami akan mencuri masa untuk pulang berjumpa sang isteri. Setelah tiga tahun berlalu, perhubungan jarak jauh yang jernih ini mulai keruh. Keluarga Nayli mula mendesak Mikail untuk berhenti kerja dan membantu Nayli menguruskan perniagaan keluarga mereka.

Diminta Berhenti Kerja

Tambahan pula Nayli sedang sarat mengandung anak kedua, sudah tentu agak melelahkan apabila dirinya perlu menguruskan anak sulung dalam keadaan sarat mengandung. Nayli yang pada awalnya tidak kisah berjauhan dengan suami, mula berubah sikap.

IKLAN

Apatah lagi Haikal secara terang-terangan menolak permintaan Nayli untuk tinggal sebumbung. Katanya dirinya baru sahaja dinaikkan pangkat, mengapa dia harus melepaskan peluang. Lagi pula, dia seorang suami, seharusnya Nayli yang mengikutnya berpindah ke Kelantan.

Haikal yang sebelum ini terlalu kasihkan Nayli dan anaknya makin jarang pulang ke pangkuan keluarga kerana bimbang keluarga Nayli menegur khilafnya. Dia sengaja tidak menjenguk Nayli biar pun Nayli mengadu yang kandungan kini bermasalah.

 Tidak Dimaafkan

IKLAN

Bagi Mikail, Nayli sengaja mengada-adakan cerita agar dia berubah fikiran dan berpindah untuk tinggal di Johor Bahru. Hinggalah suatu hari, Nayli dimasukkan ke hospital kerana pengsan secara tiba-tiba. Nayli langsung tidak memberitahu suaminya kerana dia berasa jauh hati.

Mujurlah bapanya menghubungi Mikail dan menjelaskan keadaan Nayli yang tidak sihat. Jantung bayi dalam kandungannya lemah dan doktor menyerahkan segalanya pada Allah. Nayli yang hilang semangat seakan hilang arah memikirkan keadaan anaknya.

IKLAN

Mikail yang datang menjenguk langsung tidak dilayan, katanya dia telah tiada hati lagi pada suaminya. Malahan Mikail juga tidak dibenarkan menyentuh anak-anaknya lagi. Nayli memang benar-benar menyalahkan Mikail atas segala yang berlaku.

Lebih menyayat hati, apabila bayi yang dikandung lemas dan meninggal dalam perut. Nayli mengalami kemurungan, seterusnya hampir gila bila mendapati anaknya tidak lagi bernyawa. Sebaik sahaja keadaan Nayli sembuh, dirinya telah memfailkan penceraian di mahkamah.

Biar pun perit, Mikail terpaksa melepaskan isterinya yang tercinta. Mikail memang menyesali atas segala keterlanjuran dan layanan buruk kepada Nayli. Sesal dahulu pendapatan, sesal kemudian tiada berguna. Kini Mikail terlalu rindukan Nayli dan anaknya.

Lubuk konten tentang inspirasi, rumah tangga dan macam-macam lagi,
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI