Berdasarkan peningkatan kes Covid-19, kita semua diwajibkan untuk memakai pelitup muka di tempat sesak, di dalam pengangkutan awam bermula 1 Ogos ini.

Oleh hal yang demikian, mak, ayah sebelum keluar rumah selain pastikan segala keperluan anak-anak mencukupi, pastikan facemask atau pelitup muka wajib dibawa bersama.

Wajib Pakai Pelitup Muka Bermula 1 Ogos

Mulai 1 Ogos ini, pelitup muka wajib dipakai dalam pengangkutan awam dan di kawasan sesak atau tumpuan umum.

Menteri Kanan (Keselamatan), Datuk Seri Ismail Sabri Yakub, berkata langkah itu diambil berikutan penambahan kluster-kluster jangkitan COVID19 baharu yang dikenal pasti, selain atas nasihat Kementerian Kesihatan.

Jika Tak Pakai Pelitup Muka Didenda RM1000

Orang ramai boleh didenda RM1,000 di bawah Akta 342 (Akta Pencegahan dan Pengawalan Penyakit Berjangkit 1988) sekiranya gagal mematuhi peraturan terbaharu itu.

“Keputusan ini dibuat semasa Mesyuarat Khas Menteri-Menteri Mengenai Perintah Kawalan Pergerakan (PKP),” katanya pada sidang media perkembangan PKP Pemulihan (PKPP) di bangunan Parlimen di sini, hari ini.

Ismail Sabri berkata, pemakaian pelitup muka itu diwajibkan di kawasan tumpuan ramai dan sesak seperti pasar, pasar tani dan pasar raya serta stesen pengangkutan awam seperti LRT, MRT serta bas.

IKLAN

“Dengan arahan terbaru itu, orang ramai juga boleh memakai topeng muka yang dijahit sendiri tetapi perlu mematuhi spesifikasi yang ditetapkan Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO).

“Kementerian Kesihatan akan mengeluarkan spesifikasi untuk topeng muka buatan sendiri itu di media massa dan sosial,” katanya.

Artikel Berkaitan:

Jangan Beli FACEMASK Tak Sesuai, Pakai Nak Elak Penyakit Bukan Bergaya

IKLAN

DIY Tutorial Lengkap Jahit Face Mask Saiz Anak, Mudah Lagi Jimat!

Info lebih menarik, klik saja di sini. 

Pelitup Muka 1 Ogos, Orang Ramai Kena Ikut Arahan

Ismail Sabri juga menjelaskan walaupun pemakaian pelitup muka itu berkuat kuasa 1 Ogos depan, orang ramai digalakkan untuk melaksanakan peraturan itu mulai sekarang.

Katanya, sebelum ini kerajaan tidak mewajibkan pemakaian pelitup muka kerana mengambil kira golongan kurang berkemampuan.

IKLAN

“Ini kerana pemakaian pelitup muka adalah pakai buang yang sebaiknya digunakan untuk setiap keping bagi tempoh tiga jam atau sekurang-kurangnya sehari.

“Kini, WHO benarkan pemakaian pelitup muka yang dijahit sendiri.

“Maka kerajaan memutuskan mewajibkan pemakaiannya di kawasan tumpuan awam dan dalam pengangkutan awam sama ada di darat, udara dan laut,” katanya.

MW: Tidak kiralah apa jenis pelitup muka yang mak,ayah ada di rumah, pastikan setiap kali keluar rumah mak,ayah sekeluarga mengenakan pelitup muka di kawasan yang sesak dan juga pengangkutan awam. Jika tak mahu didendam pakailah pelitup muka ya. 

Sumber: BH Online