Pergi berkelah buang sampah merata-rata, tak tahu jaga alam dan kebersihan kawasan, elok duduk sahaja lah di rumah. Ada benarnya pesanan ini. Semenjak kerajaan membenarkan aktiviti riadah dan rekreasi, ramai yang bertumpu di kawasan pantai, sungai, taman mahupun air terjun untuk berkelah bersama keluarga tersayang.

Aktiviti tersebut tiada salahnya, namun perkara yang dikesalkan apabila sikap sambil lewa dan tidak bertanggungjawab segelintir pengunjung yang dengan selambanya membuang sampah merata-rata serta meninggalkan sisa makanan. Ia sekaligus ‘mencacatkan’ permandangan alam sekitar, mengotorkan kawasan riadah sekaligus boleh mengundang haiwan perosak seperti tikus dan haiwan berbahaya seperti monyet.

Untuk faham lebih lanjut, hadamkan pesanan daripada Pencinta Alam, Rizal Khalif ini, perkongsian dalam grup ‘Family Camping Malaysia’.

Seorang anak rakan saya sekarang hospitalised dan condition not so good. Kena virus infection akibat tikus bila dibawa mandi manda di suatu tempat camping/berkelah yang agak famous juga la. Dah attack jantung.

Saya taknak tulis nama tempat kerana saya taknak burukkan mana-mana tempat cuma rayuan saya ialah:

1. Tidak Buang Sampah Merata

Tolonglah didik diri sendiri dan anak-anak anda untuk TIDAK membuang sampah walau secebis pun merata-rata. Sebaiknya ajar mereka simpan dalam poket dan bawak balik or jika anda ada khemah sendiri, sediakan terus tempatnya di khemah anda.

Amalkan nampak je sampah walau secebis, cepat-cepat kutip dan buang di tong sampah berhampiran. Bila tempat nampak bersih, orang nak buang pun segan.

2. Jangan Buang Sisa Makanan Dalam Sungai

Janganlah buang sisa makanan kat dalam sungai tu. Malah mencuci periuk semua tu pun dah tak berapa recommended kerana minyak-minyak banyak tu boleh mencemarkan dan sisa-sisa makanan yang terendam di gigi air, bila surut boleh jadi habuan sang tikus.

3. Belajar Teknik Buang Minyak

Belajar teknik buang minyak. Minyak ada sisa makanan dan baunya juga attract pest.

4.Buang Rokok Dalam Tong Sampah

Yang merokok tu, memang seronok untuk ‘flick’ puntung rokok anda tetapi ingatlah kesannya.

5.Jangan Tinggalkan Najis Dalam Tandas

Yang perempuan tu, janganlah tinggalkan panty liner atau pad anda di toilet. Kalau anda geli nak bawak keluar, apa lagi orang lain, juga pampers anak-anak (ni bapak-bapak pun ada yang buat).

IKLAN

6.Kurangkan Guna Plastik

Belajar kurangkan menggunakan plastik. Sentiasa sediakan bag baju basah rather than bergantung kepada plastic untuk tu.

7.Elakkan Tempat Sesak

Kalau dah nampak penuh/crowded sangat, tak payah la pegi. Pandemik ke, endemik ke, kesihatan diri dan keluarga penting.

Kepada campsite owner pulak, memang ni masa nak recoup balik losses lama tapi beringatlah. Be strict! Lagi less crowd, lagi tinggi potensi orang nak repeat.

Kepada campers sekelian, anda kata anda campers? Camping kan di alam. Jadi jagalah alam. Kalau tak reti jaga alam, duduk je lah rumah.

Akhir sekali, bila tempat bersih, orang akan segan nak buang sampah merata. Bila tempat mula kotor, letak la signboard macam mana pun, takde guna.. Come on guys! Ni tanggungjawab kita semua.

Peringatan ini untuk diri saya dan anda semua dari seorang pencinta alam yang juga ada mengusahakan tempat untuk sesiapa menikmati alam jadi pandangan peribadi saya adalah berdasarkan pengalaman.

Semoga bermanfaat!

Baca Lagi Di Sini :
6 Tips Penting Elak Anak Jatuh Sakit Selepas Mandi Di Kolam Renang, Mak Ayah Mohon Take Note!

IKLAN

Mingguan Wanita:Ada benarnya pesanan ni.Pergi berkelah buang sampah merata-rata, kalau tak tahu jaga alam dan kebersihan kawasan, elok duduk sahaja lah di rumah.

Sumber: Rizal Khalif

APA RAHSIA KEJAYAAN KAMI JADI JUTAWAN MILENNIAL?

Chocodap’s, Faith Fleur, Anggun Cotton Collection, Teh Ais Pyorr, Masak-masak Cekyana (Oden viral) dan bayak lagi jenama lain mempunya ratusan ribu pelanggan masing-masing.

Tak ramai anak Melayu kita mampu bina empayar perniagaan dari bawah dari tiada apa-apa. Ia bukan dicipta sehari dua. Banyak pengorbanan terpaksa dilakukan sepanjang pendakian.

• Apa rahsia mereka?
• Apa yang mereka lakukan?
• Apa ilmu-ilmu yang diamalkan?
• Siapa yang susah senang bersama mereka?
• Apa dugaan dan keperitan yang dilalui?

IKLAN

Teringin ikut jejak mereka?

Semua ini akan terjawab di program Webinar Eksklusif CEO BIsnes Viral anjuran Mingguan Wanita pada 25 September 2021 secara virtual. Dangarkan sendiri perkongsian jujur mereka. Eksklusif!

Menangi hadiah-hadiah cabutan bertuah serta wang tunai bernilai RM100.

Daftar sekarang di
https://toko.ideaktiv.com/…/webinar-eksklusif-ceo…/
atau scan QR Code pada poster

Atau sertai grup telegram WEBINAR EKSKLUSIF CEO BISNES : https://t.me/bangkitwanitaMW

Mingguan Wanita juga boleh diikuti di

YouTube : https://www.youtube.com/c/MingguanWanitaOfficial

Twitter: https://twitter.com/mingguanwanita

Instagram: https://www.instagram.com/mingguanwanita