Sayang kepada si mati itu bukan bermakna tidak akan kahwin lagi.

Berkahwin lain bukan bermakna seorang isteri lupakan arwah suami, tak perlu pun meratapi kematian pasangan setiap masa hingga mengabaikan masa depan.

Memang bukan mudah untuk menelan kehilangan orang tersayang terutamanya pasangan. Ambil lah masa secukupnya untuk menghilangkan kesedihan, namun jangan pula keterlaluan.

Malah tidak bermakna apabila seseorang wanita berkahwin lain itu tandanya dia sudah melupakan arwah suaminya. Mana mungkin seorang isteri melupakan suaminya yang pernah hidup bersama.

Bila Nora Berkahwin Lain

Kongsi Muhammad Hassan, kadang-kadang pelik masyarakat kita. Agaknya turun-temurun jenis hasad dengki ini tak boleh dibuang. Yang peliknya sama kaum sendiri.

Saya baca komen-komen terhadap status Penyanyi Nora yang telah berkahwin dengan rakan arwah suami sendiri . Ada yang kata:

“Ingatkan Nora tak kahwin dah, semasa suami dia meninggal menangis beria-ria”

“Dulu berapa kali pengsan mengenangkan arwah suami sebab terlampau sayang, lama-lama hilanglah sayang”

Ada yang siap tag pasangan lagi. Nanti jika saya mati, awak jangan mengada nak kahwin lagi tau!

Allah… Bila saya baca ni, mudahnya orang kita menghukum dan menulis tanpa sedikit pun fikir soal hati orang lain.

Soal jodoh, mati, rezeki Ini semuanya dalam rahsia Allah. Tiada sesiapa pun boleh tentukan.

Berkahwin Lain Bukan Bermakna Lupakan Arwah Suami

Tiada syarat seseorang itu sayang kepada pasangan yang telah meninggal dunia, tidak boleh kahwin. Dan bukan bermakna apabila berkahwin lagi tanda tidak sayang atau melupakan.

IKLAN

Soalah-olah apabila suami meninggal menjadi satu aib pula bagi wanita untuk berkahwin lagi. Hairan saya dengan masyarakat kita. Dari dulu sampai sekarang mentaliti ini masih wujud.

Sedangkan sayang kepada si mati itu bukan bermakna tidak akan kahwin lagi. Sayang kepada si mati, kita akan berbakti kepadanya dengan menjaga amanah atau wasiat yang telah si mati tinggalkan.

Artikel Berkaitan:

Penyanyi Nora Kembali Bergelar ISTERI, Sifat PRIHATIN Suami Buka Pintu Hati!

5 Tahun Bergelar Ibu Tunggal, Nora Ariffin Bakal Bernikah “Benda Baik Buat Apa Nak Sorok. Doakan Yang Baik-Baik”

Niat Umum Kahwin Kerana Allah Tapi Lain Pula Yang Jadi, Nora Ariffin Ingin Tahu Tujuan Individu Sebarkan Fitnah

Tak Perlu Meratapi Kematian SETIAP Masa

Rasulullah s.a.w tersangat sayang kepada Saidatina Khadijah r.a, bahkan apabila Rasulullah s.a.w kahwin dengan isteri-isteri lain, sikit pun tidak melupakan Khadijah r.a.

IKLAN

Pernah satu ketika. Apabila rasulullah s.a.w berada bersama Aisyah r.a di rumah. Kakak kepada Khadijah r.a datang ke rumah untuk ziarah Rasulullah s.a.w. Kakak Khadijah r.a memberi salam.

Rasulullah s.a.w terbangun. Dan menyahut salam. Adakah itu Khadijah? Kerana suara kakak Khadijah hampir sama dengan arwah. Kerinduan Rasulullah s.a.w terhadap Khadijah r.a sangat kuat.

Dan setiap kali Rasulullah s.a.w sembelih kambing atau unta. Rasulullah s.a.w tidak akan lupa untuk agihkan daging-daging ini kepada rakan-rakan Siti Khadijah. Kerana ingin terus berbakti walaupun kekasih hati telah pergi. Sehinggakan Aisyah r.a merasa cemburu dengan Khadijah r.a.

Inilah bukti cinta dan sayang kepada pasangan yang telah meninggal dunia. Bukan kita menyeksa, meratapi kematian dengan menangis setiap masa. Bahkan islam melarang perbuatan ini.

Buanglah sifat hasad dengki kita itu. Malah, buanglah sifat iri hati kepada orang lain. Buanglah mentaliti kolot ini. Tanda-tanda kita tidak bahagia apabila kita tidak senang melihat kebahagiaan orang lain.

-EncikMatt-
#LelakiBurQa

IKLAN

Mingguan Wanita : Soal jodoh ini Ketentuan Allah SWT, siapa kita untuk menghalangnya. Doakan yang baik-baik pada orang lain, insyallah pasti ada yang baik-baik juga untuk mak, ayah. Insyallah.

Sumber : Muhammad Hassan

Mingguan Wanita boleh diikuti di :

Facebook : https://www.facebook.com/mingguanwanita

FB Grup Cerita Mak-mak Hari Ini : https://www.facebook.com/groups/ceritamakmak

Website: https://www.mingguanwanita.my/

Instagram : https://www.instagram.com/mingguanwanita/?hl=en

YouTube: https://www.youtube.com/c/MingguanWanitaOfficial/featured

Twitter: https://twitter.com/mingguanwanita?lang=en

Telegram MW: https://t.me/mingguanwanita

Telegram Bangkit Wanita: https://t.me/bangkitwanita

Lubuk konten tentang inspirasi, rumah tangga dan macam-macam lagi,
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI