Bawa Sama Anak Istimewa Travel Ke Luar Negara, Jangan Rasa Terbeban

Mak ayah yang nak bercuti ke luar negara dengan anak istimewa. Jangan berasa susah hati mengharungi cabaran bersusah susah dengan anak-anak kecil.

Dan jangan sesekali merasakan anak yang istimewa ini bebanan di kala mahu bercuti-cuti bersama famili. Kerana kita tak pernah tahu, kesusahan itulah mungkin asbab untuk kita dapat pahala lebih.

Ibu ini, Syahirah Omar juga melalui pengalaman melancong ke luar negara bersama anak kecil dan anak istimewanya. Dikongsikan tip ibu ini mengharungi percutiannya itu sebagai panduan untuk mak ayah yang lain.

 

Bawa Sama Anak Istimewa Travel Ke Luar Negara, Jangan Rasa Terbeban

Tip Travel Ke Luar Negara Bersama Anak Istimewa/Kecil

Harini aku nak kongsikan sedikit persediaan yang kau perlu buat kalau mahu travel ke luar negara bersama anak istimewa. Rasanya sesuai juga kalau kau gunakan untuk anak normal. Rasa unfair pula kalau kau tak ke mana mana bawa anak yang lain hanya kerana salah seorang anak kau istimewa.

Bila aku belek album lama, sungguh, tak ada satu pun gambar aku sebenarnya. Rasanya waktu tu aku dah mula depressed, jadi aku tak suka bergambar. Aku banyak ambil gambar pemandangan, dan anak-anak saja.

Sejujurnya, travel ke tempat orang dengan anak istimewa yang agak mencabar, dan bukan satu perkara yang indah indah belaka. Tapi, Wallahi. Masih banyak momen indah yang boleh kita kenang. Kalini aku kongsi yang jalan darat dulu la ya. Sebab atas flight tu cerita lain pula ok?

Jangan Rasa Terbeban Bercuti Dengan Anak istimewa

Disebabkan dah alang alang travel tu, kami pergi beberapa buah negara yang berhampiran. Kalau waktu bujang, memang seronok sangat sebab aku sendiri tak payah fikir nak bancuh susu, nak susukan anak, nak tukar diaper. Gambar yang aku kongsikan ni, waktu ni umur lana almost 5 years.

Kau mungkin rasa kenapa yer dia asyik dalam stroller je? Gambar ni waktu anak aku berjalan 10 minit pun dia dah lembikkan badan atas jalan raya. Dia boleh berjalan pegang tangan aku, dan tak naik stroller lagi pada usia hampir 6 tahun, dan masih berbotol susu sehingga 7 tahun. Memang mencabar sebenarnya nak train anak istimewa berbanding anak normal.

Oklah, kalau kau rasa nak travel, mungkin tips ini membantu. Jangan rasa terbeban nak ke sana ke sini dengan anak istimewa. Mereka pun berhak nak merasa semua tu. Percayalah, InsyaAllah semua momen tu ada saja disimpan kemas dalam memori mereka. Lana ingat almost everything sebenarnya.

 

Bawa Sama Anak Istimewa Travel Ke Luar Negara, Jangan Rasa Terbeban

1# SABAR

Yang ni aku letak yang pertama, sebab ini tak ada tak membantu langsung sebenarnya. Jadi mak ayah ni, begitulah. Guru sabar yang terbaik memanglah anak anak kan? Banyakkan selawat bila kau rasa buntu perangai anak tantrum atau meltdown dan untuk hilangkan rasa risau. Allah pasti permudahkan urusan kau.

2# BERANI

Berani ni pun kau kena ada. Kalau asyik dengar cakap-cakap manusia yang tak payah la pergi sana sini, membazir lah, anak-anak restless lah, tua-tua nanti pergi lah. Mak ayah anak istimewa pun memang berani orangnya kan? terlalu kuat untuk harungi apa apa. Jadi, tarik nafas dalam-dalam, kau dah istiqarah dan ada keputusan, booking saja tiket.

3# SUPPORT EACH OTHER

Sebagai mak ayah, perlu sama-sama support each other. tak boleh seorang saja yang urusakan semua. Komunikasi sangat penting untuk buatkan vacation ni sangat bermakna. Kalau rasa isteri tu bawa baju serupa nak pergi haji banyaknya, nasihat baik baik,” yang, kita beli saja baju kat sana kalau tak cukup. nanti basuh je pakai tangan jemur dekat heater,” contohlah.

Atau kalau suami asyik dengan handphone saja, kau nasihatlah dia pula, ” Bang, dengar cerita negara ni kalau abaikan keluarga, polis rampas Handphone, dan abang terus kena masuk lokap.” ok, saja aku buat propa. Ada anak istimewa, kau kena alert lebih sikit. Berhenti menyalahkan, cari solusi.

 

Bawa Sama Anak Istimewa Travel Ke Luar Negara, Jangan Rasa Terbeban

 

4# PLANNING IS EVERYTHING

Sebelum nak kemana-mana negara yang kau pilih, kaji la dulu negara tu macam mana. Sesuai ke tidak nak bawa anak istimewa, mudah tak nak ke sana ke sini naik stroller, kalau naik train senang ke bawak stroller bagai.

*Tiket beli awal, jadi lebih murah.

*Hotel yang nak duduk tu, carilah yang murah, senang nak makan. Kebanyakkan aku duduk di hotel yang budget saja. Hotel rumah kedai, tapi review ok.

*Nak makan apa, kat mana nak makan. Pun semua kau kena study jarak perjalanan dari satu tempat ke satu tempat. Aku, memang bawa rice cooker kecil tu. beras, aku bawa sikit, selebihnya beli di sana. Bawa juga makanan macam brahim semua tu ( memang aku bawa banyak dari Malaysia).

*Biskut, roti, jem, bawa sikit saja. Aku beli di sana. Cari pisang bila sampai di pasaraya negara kau pergi tu. Pisang adalah penyelamat untuk kau kekal bertenaga nak uruskan anak-anak. macam kes aku, aku kenalah sorok pisang tu masa makan, sebab anak aku Lana akan termuntah dan tantrum bila nampak pisang.

* Flusk air panas, milk dispenser, botol susu, pencuci botol susu. Plastik untuk masukkan diaper selepas dah guna. Jangan jadi manusia tak bertamadun.

*Bawa bekalan ubat-ubatan yang cukup. Termometer, Voren supp, nose suction untuk sedut flu anak, ubat demam, koolfever, ubat batuk, ubat selsema, plaster, panadol, ubat arang atau pil chikiteon, sembelit, buasir. Kau mungkin cirit birit bila ke tempat orang. consult with your child’s physician.

Tanyalah pendapat apa lagi yang perlu dibawa. Oh ya, headphone untuk cover telinga anak kalau anak ada masalah hypersentive dengan bunyi.

Tapi jangan risau, sana pun ada je farmasi, cuma mahal sikit lah. Letakkan semua dalam 1 bag, masukkan dalam bag yang kau akan bawa ke mana mana. Labelkan semua ubat.

* Baju dan seluar extra anak+plastik untuk kecemasan. mana tahu dia muntah. Diaper yang secukupnya, kalau tak beli je di pasaraya atau farmasi.

* Pemilihan pakaian pun penting. Anak aku ada masalah sensory, ada baju yang dia takkan pakai, bawak material yang dia selesa saja. biar dia pilih sendiri baju sejuk atau jacket dia suka. Cuma, elakkan lah pergi tempat yang terlalu sejuk atau panas menggila. Elakkan juga peralihan musim, sebab akan kerap hujan tak tentu masa.

Ada sekali tu waktu di Netherlands, hujan tak renti renti. Fuhhh, kelat betul muka aku time tu, sebab kasut basah, anak anak lagi meragam. Elakkan la ya? Kalau pergi juga, bawalah ponco. Aku beli je kat sana. Kalau boleh pakai boot yang tapaknya berbunga supaya tak licin bila berjalan.

 

Bawa Sama Anak Istimewa Travel Ke Luar Negara, Jangan Rasa Terbeban

 

* Passport kau, duit ringgit, letakkan di dalam baju sejuk, bahagian depan baju, ada baju poket depan serupa doraemon lebih baik. Pickpocket dieorang selalunya bukan kaleng kaleng. Level mencuri dieorang memang power

*Baby wipes, bekas air mineral kecil yang jenis boleh dilipat, kau standby juga. Ada toilet kau tak boleh nak basuh kencing pun macam malaysia. air tu, senang kau nak wudhu anggota penting.

* Toys, buku cerita, pen, pensil warna, kertas yang baru, yang boleh buat anak teruja bila mood dia dah kelaut. Gadjet adalah alternatif terakhir.

* Tag nama dan nombor telifon di lengan anak, atau kad nama di dalam poket seluar anak. Pakaikan safety harness jika sukar nak kawal anak yang suka meloloskan diri.

* Sebaik saja kau sampai negara kau nak pergi, guna simkad negara kita lawati berbanding roaming. pastikan kita maklumkan pada family, jiran atau sahabat baik kita. kalau whatsapp tu boleh terus guna saja kan walaupun simkad lain.

* Bawa sunblock, lotion, pelembab bibir sebab kalau dah sejuk sangat tu mulalah gatal sana sini kulit kering kan.

* Bawa adaptor dan plug international. Plug negara luar tak sama dengan dalam negara kita. Ini memang penting.

* Duit, kad debit yang diaktifkan, kad kredit , yang secukupnya. Jangan boros tak tentu hala. Plan nak shopping apa, dan kalau ada yang jenis suka kirim barang tapi tak bayar tu, tak payah kawan dengan dia.

Semua ni mungkin banyak kena mengena dengan kau, tapi bila semua ni setel, mood kau ok, anak pun lebih tenang. Jangan lupa check passport kau mati ke belum, print semua tiket flight, hotel, dan rancang itinerari sebelum travel ke luar negara.

5# PASTIKAN SEMUA DIBAWA

Setiap kali nak keluar dari bilik hotel, check semua barang keperluan anak, kita, ubat, mesti lengkap dalam bag.Payah la wey nak patah balik bagai. Bahagi la tugas antara kau dan pasangan. Saling mengingatkan ok?

6# PILIH PENGANGKUTAN YANG PALING SESUAI UNTUK ANDA DAN ANAK-ANAK

Kalau sesuai nak drive, sewalah kereta. Pastikan kau ada lesen antarabangsa. Kalau sesuai naik train, naiklah train. check betul betul ada lift tak nak angkut stroller semua tu. Kalau payah sangat, naik sajalah teksi. Pastikan kau sangat jelas kat mana klinik atau hospital berhampiran supaya kau mudah decide nak naik pengangkutan apa.

Kalau naik bot ke apa ke kau kena fikir dulu anak sesuai ke tidak. Kenal pasti apa yang selalu trigger anak. Aku pernah sewa kereta, ini lebih santai dan tak stress. Elakkan ikut trip ramai-ramai orang supaya kau lebih fleksibel. Anak begini kau tak boleh jangka drama air mata dia.

 

Bawa Sama Anak Istimewa Travel Ke Luar Negara, Jangan Rasa Terbeban

7# AWARENESS

Sediakan kad informasi dalam Bahasa Inggeris tentang kondisi anak. Kalau anak meltdown atau tantrum dalam flight, tengah alam, kau bagi saja orang sekeliling yang sedang memandang. Supaya mereka maklum sungguh. Kau pun tak sakit hati dipandang.

8#SOCIAL STORY

Explain pada anak, secara visual atau bercerita yang kau akan bawa dia ke sekian sekian tempat, apa yang dia akan jumpa dan sebagainya. Dan bila di negara kau nak pergi, explain juga itinerari pada setiap hari supaya dia lebih jelas.

9# ENJOY!

Ini family trip, jadi tenang-tenang saja supaya kau dan anak-anak happy. Yang penting fleksibel mengikut situasi. Kalau ramalan cuaca kurang baik, dan mood anak pun kelaut, maybe boleh tukar itinerari pada hari tu.

Jadikan pengalaman bercuti ni momen paling indah buat keluarga. Jangan mahukan semuanya sempurna, pasti ada perkara yang tak dapat dielakkan berlaku ok?

Boleh share jika bermanfaat, Aku izinkan.

Sumber/Foto : Syahirah Omar