Seinci Pun Jangan NILAI Masa Depan Anak, Melalui Result Peperiksaan

Result peperiksaan anak-anak sudah pun di tangan mak ayah. Tahniah pada anak-anak yang cemerlang. Itu buah hasil dari kerja keras dan ketekunan selama belajar. Yang gagal, tidak bermakna anda tidak pandai, tetapi rezeki kejayaan itu belum sampai di tangan.

Usah bersedih, apatah lagi meratap menangis sampai tak nak makan minum. Mak ayah pun, memberi respons yang tidak melukakan hati anak dengan result kegagalan anak itulah skill yang mak ayah perlu belajar. Iya, ada sedikit rasa kecewa, tapi percayalah itulah permulaan anak-anak untuk belajar dari kesilapannya.

Ibu anak dua ini, Puan Marliya Ramli berkongsi kisah hidupnya. Dari seorang calon UPSR yang cuma meraih 2A ditangan, kini berbahagia menjadi salah seorang tim PENGURUSAN di syarikat antarabangsa.

Mama Peminat Nombor Satu Awak

Jangan marah anak UPSR tak dapat 6A. Akak dulu dapat 2A je, bernafas cam orang lain dan tak menyusahkan mak bapak pun. Hari ni akak salah seorang Management Team di syarikat berlabel international. Siapa sangka bagi seorang budak comot yang result UPSR tak dipandang sesiapa ni?

Tidak semestinya cemerlang UPSR akan cemerlang seumur hidup. Dan tidak semestinya yang sederhana UPSR akan sederhana seumur hidup. UPSR je pun… Tak payah kecoh heboh macam PHD pula. #apeni?

Hari ini zaman goyang jari atas skrin pun berhelai-helai wang masuk. Jadi instafamous lebih jutawan berbanding yang pakai coat hitam bawak briefcase masuk pejabat. Pandai setakat ulat buku kalau survivor skills tak ada pun taguna juga. Zaman hari ni kalau bijak jana wang cara halal, tak cemerlang pelajaran pun boleh berjaya.

IKLAN

Result Peperiksaan Bukan Penentu Kecemerlangan Semua Murid

Mak cik Pak Cik Bawang dah kena buang minda yang sempit. Akak tidak setuju hanya satu bentuk peperiksaan menentukan kecemerlangan semua murid secara keseluruhan. Jangan ketinggalan zaman sangat boleh tak?

Bakat setiap kita berbeza-beza. Bagaimana hanya satu peperiksaan menentukan segalanya? Ada anak pintar sukan, bijak seni, teror menghafaz, mencintai alam semulajadi, mahir berkomunikasi, atau hebat kerja tangan ketika bertukang bukan?

Hari ni beberapa anak buah akak amik exam UPSR. Akak antara auntie yang no hal lah. Seinci pun akak tak judge masa depan sesiapa melalui results peperiksaan. Come on… jika kita tak menyokong ahli keluarga kita, tak kan nak harap mak cik kantin pulak?

IKLAN

Peluk Anak, Pandang Mata Anak

Yang berjaya, tahniah. Yang belum berjaya pun tahniah. Mana-mana anak dapat cemerlang belikan hadiah. Mana anak yang dapat biasa saja pun belikan hadiah. Paling koman bawak je anak makan KFC Bucket. Murah dan memberi happiness buat anak-anak.

Peluk anak. Pandang mata anak. Beritahu anak. Tak kira bagaimanapun result Along, MAMA PEMINAT NOMBOR SATU AWAK. Andai satu dunia tidak meraikan, Mama ada di sini untuk meraikan. Andai dunia memandai sepi, Mama di sini memandang anda sebagai juara terhebat di hati.

Janji kecik-kecik anak kita dah reti baca Quran dan jangan menyusahkan hidup orang. Besar esok jadilah manusia berguna kepada agama, bangsa dan negara.

IKLAN

Salam sayang dari mak anak dua

MW : Sentiasalah berlapang dada dengan anak-anak.

Sumber/Foto : Marliya Ramli

Makluman : Artikel ini diterbitkan dengan keizinan daripada penulis asal.