Berhenti sekolah. Mungkin kita fikir susahnya bila nak minta sebarang pekerjaan kerana kelulusannya di peringkat bawah saja. Ada juga yang sanggup berhenti kerana faktor-faktor tertentu, tiada duit dan berkorban untuk adik beradik yang lain.

Tak kisahlah apa pun sebab berhenti sekolah dan tidak beroleh kejayaan dalam akademi. Tapi, kalau dah rezeki dan usaha kuat pasti akan berjaya juga. Apa rahsianya? Inilah perkongsian yang boleh dijadikan panduan untuk kita.

Baca Artikel Menarik Lain Di Sini: Adik Umur 21 Tahun Beli Rumah Pertama Atas Nama Sendiri, Kakak Kongsikan Caranya!

Wanita Bijak Tak Ikut Nafsu Membazir, Lebih Baik Tambah Aset Beli Rumah Kedua 

Berhenti Sekolah & Kahwin, Mampu Miliki 4 Buah Rumah

Seorang wanita yang berhenti sekolah pada usia 16 tahun dan ambil keputusan untuk berkahwin. Pada masa sama, dia bekerja sebagai ejen hartanah dengan memperolehi pendapatan sebanyak £100 (RM537) seminggu dan kini bangga memiliki 4 buah rumah sendiri.

Berhenti Sekolah Usia 16 Tahun, Kini Memiliki 4 Buah Rumah Tanpa Sebarang Pinjaman
.

Dia sendiri akui agar sukar dengan keadaan inflasi dan kadar faedah yang tinggi, Rachel Ollington mampu lakukan walaupun tidak mempunyai gaji yang besar.

“Ayah saya Derrick ialah seorang pemandu lori, dan ibu saya Wendy, meninggal dunia akibat kanser pada 2008 pada usia 48 tahun. Pada waktu itu, ibu saya menjaga kanak-kanak dari latar belakang serba kekurangan. Keadaan inilah membuatkan saya berazam untuk memilki harta sendiri.

Akhirnya, 2 tahun selepas dia berhenti sekolah, Rachel berjaya memiliki rumah pertama. Sehingga hari ini, ibu kepada 3 orang anak ini pemilik bangga dengan apa yang dimilikinya. Malah, dia berpendapat, setiap orang mampu lakukan perkara sama seperti dirinya.

Berhenti Sekolah Usia 16 Tahun, Kini Memiliki 4 Buah Rumah Tanpa Sebarang Pinjaman
.

Dia berkata: “Ketika membeli rumah pertama saya, kadar gadai janji lebih tinggi daripada sekarang. Masa itu, saya tidaklah mempunyai simpanan yang banyak. Itu pun selepas membayar segala bil dan simpanan untuk waktu terdesak.

Rachel dan keluarganya tinggal di rumah ketiganya – sebuah rumah empat bilik tidur bernilai £475,000 di Wickford, Essex, yang dibeli dengan harga £183,000 pada 2005.

Berhenti Sekolah Usia 16 Tahun, Kini Memiliki 4 Buah Rumah Tanpa Sebarang Pinjaman
.

IKLAN

Dia dan suami Mike kini memiliki tiga hartanah beli untuk disewa dan rumah terbarunya terletak di Lincolnshire.

Di samping portfolio pembelian hartanahnya yang panjang, Rachel kini telah mengasaskan perniagaan agensi hartanah sewaan dan jualan yang dipanggil Vesta Essex – di mana dia mempunyai lebih daripada 11,000 pengikut di Instagram membantu golongan muda berjaya seperti dia.

Rachel dan Mike, 49, berkongsi anak Abbie, 21, Erin, 15, dan Aiden, 11.

Berhenti Sekolah Usia 16 Tahun, Kini Memiliki 4 Buah Rumah Tanpa Sebarang Pinjaman
.

Ibu itu berkata: “Saya membeli rumah pertama saya pada usia 19 tahun, kedua saya pada 23 dan ketiga saya pada usia 24 tahun tanpa memperoleh gaji yang besar.

“Saya kini mempunyai portfolio hartanah sewa dan perniagaan agensi harta pusaka. Ramai beranggapan saya dan suami ‘gil’ kerana memulakan kerjaya ini di tengah-tengah kemelesetan.

“Saya dan suami saya memiliki empat hartanah, yang mana kami membayar £183,000, £195,000, £124,000, £90,000 – sejumlah £592,000.

“Kini rumah itu bernilai £475,000, £260,000, £165,000 dan £90,000 – iaitu £990,000. Dan sekarang kami sedang mencari untuk membeli lebih banyak belian untuk disewakan.”

Bekerja Selepas Berhenti Sekolah

“Sebaik sahaja saya mendapat kerja, terus tiada keinginan untuk belajar dan kembali ke sekolah. Sekurangnya, bila saya tidak ke sekolah, mak ayah dapat jimat kira-kira £500 sebulan. Mula bekerja pada hujung minggu dan selepas lulus ujian memandu pada usia 17 tahun, gajinya meningkat kepada £175

IKLAN

Berhenti Sekolah Usia 16 Tahun, Kini Memiliki 4 Buah Rumah Tanpa Sebarang Pinjaman
.

Dia kemudian bertemu dengan Mike yang berusia 25 tahun dan bekerja sebagai jurutera mesin fotostat.

“Dia mempunyai minat yang sama. Jadi kami mula menabung bersama-sama.

Pada tahun 2001, Rachel mengandung pada usia 18 tahun. Keadaan ini membuatkan saya lebih berazam untuk membeli rumah sebelum lahirkan anak.
Lima bulan kemudian, pasangan itu mempunyai wang yang cukup untuk membayar deposit £37,000 untuk banglo dua katil berrharga £91,000 di Wickford.

Berhenti Sekolah Usia 16 Tahun, Kini Memiliki 4 Buah Rumah Tanpa Sebarang Pinjaman
.

Rachel sudah mempunyai £5,000, dan pasangan itu telah menjimatkan £8,000 bersama-sama. Mike menjual keretanya dengan harga £9,000 dan mempunyai simpanan £15,000.

Pasangan itu memulakan pengubahsuaian, menggantikan papan lantai, meletakkan dapur dan bilik mandi baharu. Dia berkata: “Kami tidak keluar untuk makan malam atau bercuti kerana kami perlu menyelesaikan kerja.

IKLAN

“Ada orang yang menderma dengan memberi perabot dan barangan kelengkapan. Kami juga membeli barang terpakai.

Abbie dilahirkan pada September 2001 dan tahun 2004, mereka menjual rumah itu pada harga £187,000 dengan mengaut keuntungan hampir £100,000 dan membeli banglo dua bilik tidur dengan harga £183,000.

Pada tahun 2007, Rachel melahirkan anak kedua pasangan itu, Erin, dan pada tahun 2011 mereka mempunyai seorang anak lelaki, AJ.

Dia mula menyelidik pasaran beli-untuk-sewa, dengan tujuan untuk melabur dalam tiga hartanah – satu untuk setiap anak-anaknya apabila mereka lebih besar.

Pasangan itu kini memiliki empat rumah bernilai £990,000 selepas membayar £592,000 untuk mereka – dan meletakkan sasaran mereka untuk membeli lebih banyak rumah untuk disewa.

Berhenti Sekolah Usia 16 Tahun, Kini Memiliki 4 Buah Rumah Tanpa Sebarang Pinjaman

Mingguan Wanita : Bersusah-susah dahulu, bersenang kemudian. Bila tahu ilmu hartanah ni, semuanya boleh jadi. Beli, refinance, dapat untung, kumpul duit untuk beli yang lain. Cekal betul.

Sumber: Mirror

 

Follow kami di TELEGRAM, INSTAGRAM, TIKTOK, FACEBOOK, TWITTER dan YOUTUBE Mingguan Wanita untuk dapatkan info dan artikel-artikel terkini serta menarik.

#bangkitwanita
#langkahyakinlakarkejayaan
#bisnesdarirumah
#mingguanwanita